Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 00:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jakie kodeki stosować do kompresji 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post Jakie kodeki stosować do kompresji
Witam, tak dużo sie o wszystkim mówi a jakie kodeki do kompresji obrazu i dźwieku używać podczas zgrywania i montowania filmów? Czy te co są z programem czy jakieś inne .
Jeśli inne to gdzie je mozna znaleź i jakie to mają byc . A programy to Adobe 1.5 i Pinnacle 9.4.3

_________________
mico


czwartek, 26 stycznia 2006, 08:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
Miko jeżeli zgrywasz cyfrowo to nie używasz żadnych kodeków - (zgrywanie przez Fire-Wire) - materiał zajmuje wtedy ok. 12GB - godzina - kodeki dopiero idą w ruch w momencie zamiany materiały na wyjściowy DVD.

_________________
Pozdrawiam
ROBSON


czwartek, 26 stycznia 2006, 08:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post 
robsonek napisał(a):
Miko jeżeli zgrywasz cyfrowo to nie używasz żadnych kodeków - (zgrywanie przez Fire-Wire) - materiał zajmuje wtedy ok. 12GB - godzina - kodeki dopiero idą w ruch w momencie zamiany materiały na wyjściowy DVD.


Ok, ale przy materiale wyjściowym jakie kodeki zastosować jesli chodzi o obraz i dżwiek? te z programu czy coś nowego dograć trzeba do systemu

_________________
mico


czwartek, 26 stycznia 2006, 09:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
Najlepszym sposobem na to jest użycie programu do Authoringu DVD, który "zrobi to za Ciebie" - programy w stylu Adobe Encore DVD...

_________________
Pozdrawiam
ROBSON


czwartek, 26 stycznia 2006, 09:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post 
robsonek napisał(a):
Najlepszym sposobem na to jest użycie programu do Authoringu DVD, który "zrobi to za Ciebie" - programy w stylu Adobe Encore DVD...


A, ale w jakiej postaci dajemy materiał do tego programu tak jak np. w adobe jako gotowy projekt ?

_________________
mico


czwartek, 26 stycznia 2006, 09:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
W tym samym formacie co zrzucacasz, czyli BEZ KOMPRESJI - AVI. I w takich programach do AUTHORINGU DVD ustawiasz sobie jaka jakosc chcesz miec wyjsciowa - czy zalezy Ci na jakosci i np. mniej na iliosci plyt na ktorym bedzie to nagranie czy wolisz miec gorsza jakosc a na jednej plycie... (tej drugiej opcji nie polecam)

_________________
Pozdrawiam
ROBSON


czwartek, 26 stycznia 2006, 10:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
robsonek napisał(a):
Miko jeżeli zgrywasz cyfrowo to nie używasz żadnych kodeków - (zgrywanie przez Fire-Wire) ...

Nie jest to prawda.
Podczas zgrywania z kamery cyfrowej używany jest kodek DV.
Co do docelowej kompresji to możesz wybrać między DivX, Xvid, MPEG-2.
Ja jestem zwolennikiem używania odrębnego softu do kompresji, dlatego zmontowany film zapisałbym na dysku w DV (czyli kodek źródłowy), a nastepnie poddałbym go kompresji - dla DivX i Xvid w VirtualDubie - dla MPEG-2 np. w Procoderze (w tym przypadku dopiero po kompresji poddałbym film authoringowi do DVD).
Pozdrawiam


czwartek, 26 stycznia 2006, 22:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
UŚCIŚLIJMY - żeby wszystko było jasne:

Podczas zgrywania materiału z kamery cyfrowej na dysk za pośrednictwem fire-wire
  N I E   J E S T  
używany kodek DV (wbrew temu co pisze Kozi).

Materiał nagrany na kamerze jest już poddany kompresji DV i zgrywanie go na dysk polego po prostu na przekopiowaniu go z taśmy na dysk podobnie jak plik np. Worda - z dyskietki na dysk. Powstaje wtedy wierna kopia materiału na dysku - bez żadnych zmian, strat itp.
Dopiero podczas odtwarzania, edytowania lub ingerencji w ten plik video wykorzystywany jest kodek DV, min. do np. renderowania zmian w montowanym materiale. KONIEC KROPKA !

Pozdrawiam


piątek, 27 stycznia 2006, 10:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mn1s1ek no właśnie o to chodzi - :D

_________________
Pozdrawiam
ROBSON


piątek, 27 stycznia 2006, 10:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
Cytuj:
Materiał nagrany na kamerze jest już poddany kompresji DV i zgrywanie go na dysk polego po prostu na przekopiowaniu go z taśmy na dysk podobnie jak plik np. Worda - z dyskietki na dysk. Powstaje wtedy wierna kopia materiału na dysku - bez żadnych zmian, strat itp.

uściślijmy jeszcze bardziej. dane na kasecie zapisane są w natywnym formacie. dopiero podczas zapisywania na dysk jest on odpowiednio opakowywany.

pozdro

_________________
Obrazek


piątek, 27 stycznia 2006, 12:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post 
A wiec podsumujmy :
1 materiał na dysk zgrywany jest w postaci DV np. w AP, Capture tj 13Gb/1h filmu
2. montarz ciecie , napisy , itp
3. renderowanie całości
4. kodowanie do postaci DVD i tu jest wybór kodeka hmm chyba jednak z tego samego progamu
5. wypalenie płytki i ok!
CZY O CZYMŚ ZAPOMNIEŁAM??
POZDRAWIAM

_________________
mico


sobota, 28 stycznia 2006, 16:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 13:34
Posty: 11
Post 
Jak długo moze trwac renderowanie calosci (3) i kodowanie do postaci DVD ... (4). Uzywajac pinnacle studio 9 wydaje mi sie ze jest to jeden proces, czy tak wlasnie jest?


środa, 19 kwietnia 2006, 16:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 14:58
Posty: 98
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Wszystko zależy od komputera a konkretniej od pamięci i procesora...
(3ka) także od ilości efektów i stopnia ich skomplikowania, im więcej tym dłużej chyba że jakieś proste 2d, to nie robi znaczenia...
Authoring DVD – 1h 30min gotoweg filmu u mnie "robi" jakieś 2 –2,5 godziny

_________________
Pozdrawiam
Witek Knapik


Ostatnio edytowano środa, 19 kwietnia 2006, 23:14 przez knapik, łącznie edytowano 1 raz

środa, 19 kwietnia 2006, 18:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 13:34
Posty: 11
Post 
Czy mozna kompresowac przygotowany material innym programem, tzn montuje film- wstawiam opisy przejscia pomiedzy scenami itp. np w pinnacle studio 9 a gotowy, zmontowany material kompresuje przy uzyciu virtual dub.
Czy takie dodatki beda odczytywane w innym programie, czy tylko w tym w ktorym je zrobiono?


środa, 19 kwietnia 2006, 22:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:24
Posty: 94
Post 
Beda odczytywane, jak zmontujesz film w pinnacle i go wyeksportujesz do jakiegos pliku filmowego to pozniej w kazdym programie bedzie widoczny film z dodatkami ktore zrobilas.


środa, 19 kwietnia 2006, 23:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL