Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 17:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 3 godz na DVD ?? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 3 godz na DVD ??
Czesc
Powiedzcie mi prosze jak bedzie wygladal material 3 godz na jednej plytce DVD 4.7gb ???
Pytam poniewaz mam taki problem ze za duzo fajnych rzeczy nagralem na studniowce i naprawde nie moge ich wyrzucic:(
Zalozeniem bylo 2 godz ale mieli bardzo dlugie i fajne wystepy artystyczne , no i glupio mi je poobcinac bo straca sens :(
a rozbic to na 2 plyty tez troche mija sie z celem poniewaz plyt ma byc 120 ( a nie 240 ) :(
czy ktos probowal juz tak dlugiego materialu na DVD upchnac?? moze uda mi sie pociac jeszcze troche ale nie sadze zebym dal rade mniej niz 2.5 godz:(
kompresje robie w PROCODERZE 2 tylko tam w wizardzie jest do 2 godz i tez niewiem jak to ustawic zeby bylo wiecej.
Niewiem dlaczego ale kiedys mialem mozliwosc wejsc pod koniec ustawiem wizarda w opcje gdzie mozna bylo okreslic media type czyli na co nagrywam , i wtedy moglem ustawic ze material mial byc na 1,2,3,4 płytach , sówak jakosci zmieniał wtedy swoje położenie, a teraz mam to jakby niepodswietlone i nie idzie tam wejsc.
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam


czwartek, 26 stycznia 2006, 22:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post Re: 3 godz na DVD ??
ibica napisał(a):
Czesc
Powiedzcie mi prosze jak bedzie wygladal material 3 godz na jednej plytce DVD 4.7gb ???...


Źle. 2 godz to maks a już jakość leci, 3 godz to już prawie VHS.

Pozdrawiam


czwartek, 26 stycznia 2006, 23:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Owszem standartowe DVD-Video będzie wyglądać źle (bitrate MPEG2 poniżej 4000!!!).
Możesz jednak spróbować zrobić sensowny DivX i nagrać na płytę DVD. Odtwarzasz na pecetach i na wielu nowszych stacjonarnych odtwarzaczach (obsługujących DivX). Na telewizorze będzie OK.


czwartek, 26 stycznia 2006, 23:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Moje zdanie
Zrób na 2 płyty po 1,5h a że umawiałeś sięna 2 h filmowania to myślę że nikt się nie obrazi jak dopłaci po 2-3zł za płytkę ze 100%-tową twoją marżą ;-)))

Bez przesady 3 h na płytę toż to szkoda sobie psuć markę oddając taki materiał !!!


piątek, 27 stycznia 2006, 00:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
3 godziny rozbij na 2 plytki i bedzie ok.
Nastepnym razem jak bierzesz takie zlecenie to uwzglednij ze mozesz miecie wiecej materialu. No chyba ze faktycznie nie zalezy Ci na jakosci i renomie to upychaj 3 godziny na jednej plytce...

Kris


piątek, 27 stycznia 2006, 00:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
dzieki
robilem juz kilka studniowek w zeszlym roku i 2 w tym i nie mialem problemu skrocic 3,5 godziny surówki do 2 godz bo byly w miare krotkie wystepy artystyczne a zabawe bardz latwo sensownie poucinac , ale ta impreza troche mnie przerosla poniewaz byly 4 klasy i kazda zrobila prawie przedstawienie jak w jakims teatrze :( po pół godziny !!!!!!!!!
no i troche glupio to powycinac :(
dzieki za rady
sprobuje ich namowic na 2 plyty tylko ze koszt niestety nie bedzie wyzszy o 5 zl bo 5 zl to ja za powielanie wraz z nadrukiem daje :(
pozdrawiam


piątek, 27 stycznia 2006, 00:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Ja bym Ci radził sprawdzić jak to będzie wyglądać i czy jest przez Ciebie do zaakceptowania. Co prawda nie próbowałem nagrywać trzech godzin z kamery cyfrowej, ale film Potop z VHS. Na ekranie telewizora nie wygląda najgorzej.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


piątek, 27 stycznia 2006, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Moje zdanie
maximus napisał(a):
Zrób na 2 płyty po 1,5h a że umawiałeś sięna 2 h filmowania to myślę że nikt się nie obrazi jak dopłaci po 2-3zł za płytkę ze 100%-tową twoją marżą ;-)))

Bez przesady 3 h na płytę toż to szkoda sobie psuć markę oddając taki materiał !!!

Proponuję użycie płytki Dual Layer 8,5 GB

Pozdr


piątek, 27 stycznia 2006, 13:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Wszystko zalezy od jakosci nagranego materialu. Jesli obraz jest krecony w jasnym pomieszczeniu i szumy nie sa widoczne to mozna sprobowac. W koncu prawie 3 godzinnego Titanica tez da sie zeszrinkowac do do plytki jednowarstwowej i jakosc wcale nie jest zla. Ale jesli obraz jest zaszumiony (ziarno) to kompresor przy tak niskim bitrate nie wydoli i beda piksele. Tak samo przy szybkim ruchu np tancach a to przeciez studniowka. Ja na twoim miejscu zrenderowalbym material wlaczajac opcje dwuprzebiegowego renderingu i zobaczyl jak wyglada material wyjsciowy. Moze sie okazac, ze bedzie akceptowalny. Pozatym mozna poinformowac odbiorcow, ze ze wzgledu na duza ilosc materialu jakosc nie bedzie optymalna i jak komus zalezy na jakosci to za doplata moze dostac wersje dwuplytowa (lub jedna dwuwarstwowa) w pelnej jakosci. Zaloze sie, ze 95% ludzi zadowoli wersja tansza.


piątek, 27 stycznia 2006, 14:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 22:45
Posty: 72
Post 
robiłem 2.25 h w Procoderze for edius 2 pass i high quality i było OK.


piątek, 27 stycznia 2006, 14:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 15:55
Posty: 211
Lokalizacja: waw
Post Re: Moje zdanie
Lutek napisał(a):
maximus napisał(a):
Zrób na 2 płyty po 1,5h a że umawiałeś sięna 2 h filmowania to myślę że nikt się nie obrazi jak dopłaci po 2-3zł za płytkę ze 100%-tową twoją marżą ;-)))

Bez przesady 3 h na płytę toż to szkoda sobie psuć markę oddając taki materiał !!!

Proponuję użycie płytki Dual Layer 8,5 GB

Pozdr


Tak a to juz wtedy by cena wzrosla o 15 zl za sama plyte :D


piątek, 27 stycznia 2006, 16:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
Cytuj:
Jesli obraz jest krecony w jasnym pomieszczeniu i szumy nie sa widoczne to mozna sprobowac. W koncu prawie 3 godzinnego Titanica tez da sie zeszrinkowac do do plytki jednowarstwowej i jakosc wcale nie jest zla.

podstawowym powodem, dla którego jakość 3-godzinnego titanica jest akceptowalna są stabilne kadry ze statywu. ilość danych do zakodowania znacznie maleje, jeśli koder pomija znaczne obszary kadru, gdyż w kolejnych klatkach zmieniają się tylko bardzo nieznacznie. nie bez znaczenia jest również szum, który powoduje, że koder rozpoznaje kolejne klatki jako różniące się od poprzednich. to właśnie zakodowanie szumu zabiera bardzo dużo cennego bitratu jednocześnie pogarszając jakość. jest to dosyć paradoksalne, ale im więcej bitratu przeznacza koder na zakodowanie tego szumu, tym gorsza jest jakość powstałego mpega (no tak w uproszczeniu i bez wgłębiania się w szczegóły). koderów jest wiele i tym między innymi się różnią, że lepiej lub gorzej radzą sobie poruszając się w meandrach obrazu, który wszak jest dla nich tylko sekwencją obrazów zawierających elementy stałe i zmienne wektorowo... no cóż, to jedynie liczydła. jednak niektóre potrafią odróżnić tło od szumu czy lepiej wyznaczyć wektory ruchu, jednak jest to okupione czasem przetważania materiału.
czyli moja konkluzja jest taka: dałoby się upchnąć 3 godziny filmu w zadowalającej jakości, gdybyś zarejestrował materiał dobrej jakości, stabilnie (ze statywów), z odpowiednią korekcją kolorów, ze zmiennym bitratem, dwuprzebiegowo, dobrym koderem wypełniając płytę po brzegi i przeznaczając na dźwięk rozsądną, nie za dużą ilość bitrate'u. dobrze byłoby również użyć filtra czasowo-przestrzennego do odszumienia materiału (jak noise reduction z tmpega).

pozdrawiam.

_________________
Obrazek


piątek, 27 stycznia 2006, 18:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mozna wykonac prosty test. Tzn nagrac troche szumu miedzy stacjami TV i przekodowac go do mpeg. Kiepski kodek spowoduje, ze nawet w bitrate 8000 beda widoczne piksele. Dobry powinien sobie poradzic przy bitrate 5000. To tak apropo dobrania kodeka.


sobota, 28 stycznia 2006, 12:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 stycznia 2006, 13:46
Posty: 9
Post 
Moim zdaniem tyle czasu tracisz na testowanie sposobow kompresji materialu, ze o wiele szybciej bylo by nagrac te dodatkowe plytki. A ze za plytke 3zl liczysz sobie 15zl to juz jest inny problem ;) Zastanow sie czy zalezy Ci na jakosci i renomie czy tylko na kasie.

Moim zdaniem "wina" lezy po Twojej stronie ale chcesz dobrze, to albo doluz kase, prace za friko i zrob ludziom przyjemnosc albo zaproponuj wersje 2 plytowa za rozsadna cene przed obroka materialu albo przygotuj wersje 1 plytowa o dobrej jakosci. Czlowieku zdecyduj sie na cos a nie na sile wciskaj material o gorszej jakosci na jedna plytke ;)

_________________
ho ho :)


sobota, 28 stycznia 2006, 13:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:04
Posty: 164
Lokalizacja: Toruń
Post 
A może zrób dla kazdej klasy zrób jeden film z wystepem ich przedstawienia a pozostałe skróc do 10 min lub nie nagraj wcale.
Skoro były cztery klasy to bedziesz musiał zrobic cztery projekty, i zmieścisz sie na jednej płycie w dobrej jakości.

Innym rozwązaniem jest stworzenie płyty ze studniówki bez części artystycznej,lub tylko z małymi skrótami. A da chętnych zrób płytę Bonus z częscą artystyczną w pełnym wydaniu.I za bonusa skasujesz dodatkowo dla chętnych

A tak z drugiej strony .to dziękuję za taki bal studniówkowy gdzie
częśc artystyczna to połowa balu ???


sobota, 28 stycznia 2006, 13:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL