Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 10:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Przeplot po raz n-ty 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Przeplot po raz n-ty
Witam !

Jak to jest z tym przeplotem???
W drodze filmu z kamery na płytę DVD jest tyle możliwości zmiany ustawień dot. przeplotu że szczerze mówiąc juz sie w tym pogubiłem mimo ze nie jestem początkujący w tym temacie.

Zgrywam film z kamery JVC cyfrowej obrabiam w premiere eksportuje do pliku DV i kompresuje procoderem. Co gdzie i jak powinienem ustawić (tylko jeżeli chodzi o przeplot) czy ktoś mi może pomóc?? Byłbym bardzo wdzięczny :D


poniedziałek, 6 lutego 2006, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Wg mojej wiedzy dolne pole ( Bottom field - field B) ma być pierwsze.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 6 lutego 2006, 21:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Romcio napisał(a):
Wg mojej wiedzy dolne pole ( Bottom field - field B) ma być pierwsze.


wlaśnie gdzies czytalem ze zależy jaka kamera ze niektóre mają bottom field pierwszy a niektóre wlaśnie top/upper field pierwszy no i sie zastanawaiam. Wiem też ze np przy zgrywaniu z analoga kartą TV też jest inaczej. Z tym przeplotem to chyba naprawde nie jest taka prosta sprawa :roll:


wtorek, 7 lutego 2006, 12:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
Ano właśnie. Ten wątek pojawia(ł) się na forum bardzo często, w sposób bardziej lub (na ogół) mniej kompleksowy. Może warto pokusić się o syntezę. Zachęcam bardziej doświadczonych kolegów do wypowiedzi traktujacych temat całościowo lub podania stosownych linków .
cactus-corp napisał(a):
zależy jaka kamera ze niektóre mają bottom field pierwszy a niektóre wlaśnie top/upper field pierwszy no i sie zastanawaiam. Wiem też ze np przy zgrywaniu z analoga kartą TV też jest inaczej.

Wg. mojej wiedzy większość urządzeń kodujących analogowy wejściowy sygnał video realizuje to w trybie BFF (bottom field first). Większość, to nie znaczy wszystkie. Dla uzyskania poprawnego wyjściowego strumienia video zawierajacego przeplot (dla TV), należy we wszystkich dokonywanych "po drodze" operacjach zachować zastany pierwotnie tryb - BFF lub TFF (top). Tyle prostej teorii. Zdarzają się jednak sytuacje bardziej skomplikowane. W przypadku np. dokonywania konwersji materiału NTSC do systemu PAL, (co wiąże sie ze zmianą 30 fps na 25 fps) niedoskonałe algorytmy konwersji powodują powstanie efektu stroboskopu w dynamicznych ujęciach. Na tzw "oko" obraz tego efektu jest łudząco podobny do obrazu wady przeplotu i może prowadzić do długich i bezskutecznych poszukiwań przyczyn. Rozwinięcie tematu (i recepta od paviko) tu:
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... highlight=
cactus-corp wspomniał także o problemach, jakie w tym zakresie generuje karta TV (w moim przypadku WinFast TV 2000 XP). Potwierdzam, a ponieważ jest to problem, z którym aktualnie się borykam, proszę kolegów o podpowiedzi dotyczące możliwych przyczyn i skutecznych sposobów postępowania. Pomimo zidentyfikowania BFF jako tryb wejściowy i postępowania zgodnie z przedstawioną powyżej teorią, końcowy efekt obróbki strumienia video obarczowy jest wadą, która wygląda na wadę przeplotu.

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


wtorek, 7 lutego 2006, 14:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Jeżeli chodzi o zgrywanie przez kartę TV to z mojego doświadczenia wiem ze pomaga np zamiana bottom field na top field "gdzieś po drodze" czyli np przy kompresji do DVD mi kilka razy to pomogło. Czekam na rozwinięcie dyskusji jest to bardzo interesujący temat...


wtorek, 7 lutego 2006, 15:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Oj rozwinięcia dyskusji chyba nie bedzie :?


środa, 8 lutego 2006, 21:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
jeśli coś jest z materiałem nie tak (np. u mnie przy zrzuceniu z bt878) to czasem zamiast zamiany kolejności pól trzeba zrobić przesunięcie pól.

pozdro

_________________
Obrazek


środa, 8 lutego 2006, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
jeśli coś jest z materiałem nie tak (np. u mnie przy zrzuceniu z bt878) to czasem zamiast zamiany kolejności pól trzeba zrobić przesunięcie pól.

pozdro


przesunięcie pój co to oznacza jak to zrobić??


czwartek, 9 lutego 2006, 00:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
cactus-corp napisał(a):
GrassHoppeR napisał(a):
jeśli coś jest z materiałem nie tak (np. u mnie przy zrzuceniu z bt878) to czasem zamiast zamiany kolejności pól trzeba zrobić przesunięcie pól.

pozdro


przesunięcie pój co to oznacza jak to zrobić??

To chyba chodzi o to że tworzymy nową klatkę biorąc jej dwa pola (półobrazy) z dwóch sąsiednich klatek - top z jednej a bottom z drugiej albo na odwrót :lol:.


czwartek, 9 lutego 2006, 04:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
GrassHoppeR dorzuć coś jeszcze, bo szukajka jest głucha na ciągi "przesunięcie pól", "przesuniecie pol" itp. (chyba coś nie tak, bo nie znajduje nawet Twojego postu), a googlarka wypluwa coś o tryktraku i chińczyku... Może choć jaki link ?
Ps. Poszukuję b.malutkiej pensetki, którą się da wyskubać z filmu poszczególne półobrazy jak podał leszek1979, bo moja łapie całe klatki, niekiedy tylko Top, a o Bottom nie ma co marzyć - jest pewno za duża !

pozdrawiam

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


czwartek, 9 lutego 2006, 15:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Chyba znalazłem filtr do przesunięcia pól:
http://neuron2.net/reverse/reverse.html


niedziela, 12 lutego 2006, 16:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
leszek1979 napisał(a):
Chyba znalazłem filtr do przesunięcia pól:
http://neuron2.net/reverse/reverse.html

jakoś umknął mi ten wątek... (pewnie przez ten fatalny jego temat ;))
tak chodziło mi dokładnie o to.
pozdrawiam.

_________________
Obrazek


niedziela, 12 lutego 2006, 17:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
Po kilkudniowej nieobecności:
Dziękuję, popróbuję i opiszę efekty.
Pozdrawiam

[ Dodano: Pon Lut 20, 2006 11:04 am ]
Problem rozwiązany (w moim przypadku).
Kilka postów wcześniej napisałem: Pomimo zidentyfikowania BFF na wejściu ...
Powyższe okazało sie błędne. Zaufałem mianowicie opcji detekcji kolejności pól z programów Ulead Video Studio i Ulead Movie Factory, które nie poradziły sobie w przypadku sygnału pochodzącego z karty telewizyjnej. Po wymuszeniu na wejściu TFF i poprowadzeniu całego procesu w tym trybie (zgodnie z w/w teorią) wszystko zagrało.
P.s.
1. w/w filtr też działa
2. Jestem pozytywnie zaskoczony uzyskaną jakościa materiału, który przy oglądzie na TV nie ustępuje wsadowi.
Pozdrawiam

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


czwartek, 16 lutego 2006, 00:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL