Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 06:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 przeplot :) 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 20:30
Posty: 89
Lokalizacja: Wrocław
Post przeplot :)
Witam wszystkich.
Mam film podzielony na kilka części, łącze go w całość programem " Ulead VideoStudio 8 " i zrzucam na dysk pod postacią AVI. I tu się pojawia problem przeplotu - jak go usunąć ?
Zaznaczam, że mam do dyspozycji tylko " Ulead VideoStudio 8 " ewentualnie " Pinacle 9 ".

proszę o pomoc.

_________________
pozdrawiam - poliot


niedziela, 19 lutego 2006, 16:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
poliot napisał(a):
I tu się pojawia problem przeplotu - jak go usunąć

a w jakim celu chcesz to zrobić?
przejrzyj tematy archiwalne, na temat przeplotu napisano tu encyklopedię.
jeśli ci się nie chce to użyj virtualdub i filtr deinterlace (blend fields togheter lub inny w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać) lub np. filtr smart deinterlace (trzeba trochę poustawiać).
jeśli film zamierzasz wypalić na dvd z przeznaczeniem do oglądania na tv to daj sobie spokój z usuwaniem.
jeśli materiał z przeznaczeniem na tv masz z różnych zródeł (różna dominacja pól) to poszukaj wątków o zamianie pól i znaczeniu pojęć top/bottom field first.

tak czy siak, wszelkie opcje były omawiane, szeroko.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 19 lutego 2006, 20:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 20:30
Posty: 89
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Dokładnie opisałem jakich programów używam. W jakim celu to robie to nie jest istotne. W archiwum jest o przeplocie w zgrywanym materiale bezpośrednio z kamery (no chyba, że coś przeoczyłem - bo przy takiej ilości łatwo się pogubić). Nie używam virtualdub-a, co wyrażnie napisałem. Jak chcecie mnie odsyłać do materiałów archiwalnych to można to forum sobie spokojnie zamknąć bo zapewne wszyskie tematy były omawiane a ja potrzebuje konkretnych odpowiedzi.
pozdrawiam.

_________________
pozdrawiam - poliot


poniedziałek, 20 lutego 2006, 00:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
poliot napisał(a):
Dokładnie opisałem jakich programów używam. W jakim celu to robie to nie jest istotne. W archiwum jest o przeplocie w zgrywanym materiale bezpośrednio z kamery (no chyba, że coś przeoczyłem - bo przy takiej ilości łatwo się pogubić). Nie używam virtualdub-a, co wyrażnie napisałem. Jak chcecie mnie odsyłać do materiałów archiwalnych to można to forum sobie spokojnie zamknąć bo zapewne wszyskie tematy były omawiane a ja potrzebuje konkretnych odpowiedzi.
pozdrawiam.

otóż jest istotne w jakim celu, bo może poprostu chcesz coś robić bez sensu. wiesz lepiej - nie pytaj.
do przeprowadzania pewnych operacji niezbędne jest pewne oprogramowanie. znasz lepsze - nie pytaj.
jak potrzebujesz konkretnych informacji, ale zamiast wyciągać wnioski z czyichś beinteresownych odpowiedzi jeszcze pyskujesz, to radź sobie sam - i nie pytaj.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 20 lutego 2006, 11:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Kiedyś na lokalnej telewizji leciały relacje filmowe w których jak przypuszczam ktoś usuwał przeplot - praktycznie nie dało się tego oglądać dłużej niż kilkanaście minut - nie wiem czy było to robione tak nieudolnie czy też poza algorytmem polegającym na usunięciu jednego pola (a tym samym utratą rozdzielczości) nie ma skuteczniej metody pozbywania sie przeplotu. Od jakiegoś czasu zaprzestali tych praktyk i pominąwszy wartość 'artystyczną' obraz jest akceptowalny.


poniedziałek, 20 lutego 2006, 16:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 20:30
Posty: 89
Lokalizacja: Wrocław
Post 
GrassHoppeR - niepotrzebnie się unosisz, jeszcze Ci skoczy ciśnienie - no i po co ?
Dokładnie opisałem o jakie oprogramowanie mi chodzi i nie o inne, wystarczyło odpisać czy się da lub czy nie. Jeżeli nie potrafisz ( lub nie chcesz ) na to odpowiedzieć to nie odpowiadaj i po krzyku. Nie rozumiem co Ciebie obchodzi do czego to mi będzie potrzebne, po prostu chcę wiedzieć jak się ten przeplot usuwa konkretnym programem i wsio.Może mnie ktoś o to prosił, może sam chcę wiedzieć - czy to takie ważne ?

Jeszcze raz: NIKT CIEBIE NIE ZMUSZA DO UDZIELANIA ODPOWIEDZI.

Cześć.

_________________
pozdrawiam - poliot


poniedziałek, 20 lutego 2006, 16:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie karmić troli :)

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


poniedziałek, 20 lutego 2006, 16:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
poliot napisał(a):
Nie rozumiem co Ciebie obchodzi do czego to mi będzie potrzebne, po prostu chcę wiedzieć jak się ten przeplot usuwa konkretnym programem i wsio.

faktycznie nie zrozumiałeś mojego pytania. G... mnie obchodzi co i dla kogo będziesz robił. pytałem o przeznaczenie materiału. chodziło mi tylko i wyłącznie o zwrócenie uwagi na to, że może niepotrzebnie chcesz go usuwać. wielu ludzi demonizuje przeplot bo nie rozumie co to jest i traktuje go jako "wadę" materiału i za wszelką cenę chce się go pozbyć. nie napisałeś nic, z czego możnaby wywnioskować, czy chcesz się go pozbyć bo chcesz skompresować go divx'em czy poprostu błądzisz bo zauważyłeś paski, ktoś ci powiedział, że to przeplot więc się przestraszyłeś i chcesz go usunąć.
a co do oprogramowania, to zaufaj tym, którzy znają go więcej. to, że dysponujesz tylko programem xyz nie znaczy, że nie możesz sobie ściągnąć darmowego programu abc i za jego pomocą przeprowadzić operację, która da najlepszy efekt!
poza tym, gdybyś napisał, że na przykład chcesz zrobić divx, to odesłałbym cię do zakładki w kompresorze, gdzie można zaznaczyć usuwanie przeplotu i wtedy bez znaczenia byłoby czego używasz!
jeśli natomiast chciałbyś usunąć przeplot po czym wypalić płyte, to wyprowadziłbym cię z błędu.
nie bądź kolego taki do przodu, bo czasem warto posłuchać co ktoś inny ma do powiedzenia. a z pozoru głupie pytania bez związku mają czasem znaczenie, o którym nic nie wiesz... i chyba dlatego pytasz, prawda?
trochę mniej buty, trochę więcej pokory.
aaaa no i wybacz, że nie napisałem ci jak poradzić sobie z przeplotem tymi twoimi zabaweczkami, bo nie używam.

PS. i wytłumacz co to za postać AVI

_________________
Obrazek


poniedziałek, 20 lutego 2006, 17:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 20:30
Posty: 89
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Baba swoje a chłop swoje :)

Dzięki za informacje których nie potrzebuje.

Cześć.
ps. I bardzo Ciebie proszę - już nie odpisuj, co.

_________________
pozdrawiam - poliot


poniedziałek, 20 lutego 2006, 17:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Skoro w instrukcjach tych jedynych dwóch programów które masz do dyspozycji nie ma nic o usuwaniu przeplotu to znaczy że nie da się w nich tego zrobić.


poniedziałek, 20 lutego 2006, 18:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 13 lutego 2006, 23:32
Posty: 14
Post 
poliot czy poliociku, czytam co piszesz i dziwie sie że ktokolwiek tobie odpisuje bo nie dość że ktoś Tobie chce pomóc to zachowujesz się jak niegrzeczny szczeniak.Potrzebując pomocy powinieneś zachować troczę skromności i pokory-chyba ze jesteś g...em w któtkich spodenkach


poniedziałek, 20 lutego 2006, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
I czemu Ci sie nie chce zrobić tego w VirtualDubie ? Czekasz na odp. a nawet sie nie słuchasz rad ci danych ...eh szkoda gadac


poniedziałek, 20 lutego 2006, 19:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 20:30
Posty: 89
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Panowie w długich spodenkach.

w moim 1-szym poście zadałem pytanie wydawać by się mogło proste - w skrócie:
Jak usunąć przeplot w programie " Ulead VideoStudio 8 " ?
Otrzymałem odpowiedzi - w skrócie: a w jakim celu to robisz?
A użyj virtualdub-a. A daj sobie spokój z usuwaniem. A bo robisz to bez sensu. a pyskujesz. No i ta uwaga najlepsza :
" aaaa no i wybacz, że nie napisałem ci jak poradzić sobie z przeplotem tymi twoimi zabaweczkami, bo nie używam. " :D

Czy to są odpowiedzi na temat ? - (pytanie retoryczne jak by ktoś nie wiedział)
Ale jaja ludzie wiecie 1000 razy więcej na te tematy ode mnie a piszecie takie bzdury :)

pozdrawiam - może być poliot, może być poliocik.

_________________
pozdrawiam - poliot


poniedziałek, 20 lutego 2006, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
dobrze poliociku to z przyjemnoscia stwierdzamy ze sie nie da w tych "twoich programikach" :wink:


poniedziałek, 20 lutego 2006, 21:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
- jak widelcem posłodzić ten płyn co mam go w kubku?
- użyj łyżeczki, i upewnij się, że to nie rosół. rosołu się nie słodzi.
- a co ty mi tu k... chcę widelcem i ch... ci do tego co będę słodził!

nie to nie. se wsadź ten widelec w d... a następnym razem jak będziesz miał problem, to wedle życzenia na mnie nie licz.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL