Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 00:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 avi do czego kompresowac? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post avi do czego kompresowac?
witam, mam film w avi i chce go skompresowac do jakiegos formatu tak by zajmowal jak najmniej miejsca, a przy tym zeby jakosc byla jak najlepsza. zaznaczam ze mam kamere z przeplotem (jesli to ma jakies znaczenie, chyba ma). jaki format polecacie? jaki polecacie program mozliwy do sciagniecia z netu zeby wykonac to zadanie? z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam


niedziela, 19 lutego 2006, 23:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
1. Format : mpeg4 (DivX, Xvid), mpeg2 (DVD)
2. Program : Zakładka na Forum - Systemy edycyjne
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


niedziela, 19 lutego 2006, 23:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
polecam VirtualDub'a v1.6 lub inną, można wybrać do kompresji kodeki video i audio (muszą być zainstalowane w systemie).
Osobiście kompresuję pod xvid lub divx, a audio to mpeg-layer3
pozostaje ustawić rozdzielczośc np 352x288 lub inną (zależy co się chce mieć)
ot i wsjo, zresztą podobnie ustawia się te parametry prawie w każdym sofcie do obróbki video.
pozdrawiam


niedziela, 19 lutego 2006, 23:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post 
film bedzie ogladany na komputerze, a nie na tv, dlatego zeby nie bylo widac przeplotu musze go usunac np. w VD?


niedziela, 19 lutego 2006, 23:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
kontynuując temat, w VirtualDub'ie wybierasz opcję deinterlace , i masz obraz wynikowy bez przeplotu, a tak w ogóle to b.ciekawy jest ten programik, szybki, uczę sie jego możliwości.
pozdrawiam


poniedziałek, 20 lutego 2006, 23:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 lutego 2006, 19:03
Posty: 8
Post 
VD taa, jest OK i nawet można słoneczko pol satu sobie w narożniku wstawić... :D
Powaga, kiedyś się bawiłem i tak jakoś samo wyszło...

Pozdro


wtorek, 21 lutego 2006, 00:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Wstawić jak wstawić - ale usunąć nawet można :D.


środa, 22 lutego 2006, 21:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL