Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 18:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Ostrość MPEG2 (Procoder) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Ostrość MPEG2 (Procoder)
Mam pytanko:
Wiem że Mpeg 2 to kompresja stratna ale czy Wy też zauważacie spadek ostrości filmu po kompresji i wypaleniu na dvd w stosunku do tego co się widzi ogladając wprost z kamery?
Uzywam Procodera i nie bardzo wiem co mogę jeszcze zmienić w ustwieniach....
Kiedyś kompresowałem TMPGEnc-2.52 i wydawał się ostrzejszy aale teraz gdy uzywam AP 2.0 (a moze wynika to z uzywania XP SP 2) TMPGEnc-2.52 nie widzi materiały *.avi wyeksportowanego z Premiera do Microsoft DV Avi choc taki sam ze scenalysera przed eksportem widzi (w AP)... wiec nie mam jak porównać....
Wracając do pytanka: czy zauważacie że oglądając wprost z kamery jest "brzytwa" a po kompresji obraz jest pozbawiony tej brzytwy....
Reasumując, chodzi mi o to czy ma ktos odczucia, że procoder (lub kompresja mpeg2) zmiękcza obraz co objawia się trochę mniejszą ostrością niż to co jest na kamerze miniDV???


Pozdrawiam


poniedziałek, 20 lutego 2006, 12:18
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
witam, a w jakich ustawieniach exportujesz do mpeg 2 w Pro Coderze2??? Jaki bitrate itp???


poniedziałek, 20 lutego 2006, 15:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Digital napisał(a):
witam, a w jakich ustawieniach exportujesz do mpeg 2 w Pro Coderze2??? Jaki bitrate itp???

-Format: DVD
-Birate Video: 7800 a nawet więcej
-Audio AC3: 384
-DC: 10bit
-Jakość: Mastering
-Reszta tak jak w profilu

Pozdr


poniedziałek, 20 lutego 2006, 16:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
cześć.

Ja równiez pracuję w procoderze i przy ustawieniach jakie podałeś dziwię się że nie jesteś zadowolony z jakości.
Testowałem już różne kodery, ale procoder bije je wszystkie na głowę pod względem jakości i oczywiście szybkości.


poniedziałek, 20 lutego 2006, 17:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Na chłopski rozum - film DV zajmuje 13 GB, po kompresji na DVD ok 4,5GB! Jak myślisz - co się z resztą stało??? Skoro ok 9 GB znikło to w obrazie musi czegoś brakować!!! Pozdrówka.


poniedziałek, 20 lutego 2006, 17:25
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post 
Witam, ja jestem w tej dziedzinie bardzo poczatkujacy, ale podziele sie swoimi spostrzezeniami (moze cos pomoga). mianowicie kiedy film w avi skompresowalem za pomaca VD i divx 5.02 obraz byl fatalny; nieostry, pikselowaty a 20 sekundowy filmik zajal 4,53 Mb. tak samo bylo po updacie do divx 6.1 (praktycznie nie bylo zadnej roznicy). natomiast po kompresji tego samego filmu za pomoca xvid obraz byl super, praktycznie taki jak nie skompresowany a filmik zajal 9,23 Mb. nieskompresowany zajmuje 604 Mb. mozliwe ze cos zle zrobilem ale jak juz mowilem jestem poczatkujacy


poniedziałek, 20 lutego 2006, 17:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Jeśli używasz 7800 bitrate i wiecej to ile wchodzi Ci czasowo filmu na 1 DVD?


poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Digital napisał(a):
Jeśli używasz 7800 bitrate i wiecej to ile wchodzi Ci czasowo filmu na 1 DVD?

Ok 1 godziny... chyba ze udyję dual layer- to wtedy 2h...

Pozdr

[ Dodano: Pon Lut 20, 2006 9:59 pm ]
mmstudio napisał(a):
cześć.

Ja równiez pracuję w procoderze i przy ustawieniach jakie podałeś dziwię się że nie jesteś zadowolony z jakości.
Testowałem już różne kodery, ale procoder bije je wszystkie na głowę pod względem jakości i oczywiście szybkości.

Ja mam skromny telewizor Thomson 25" ale niestety zauważam różnicę w ostrości pomiędzy tym co jest na taśmie miniDV a DvD (co nie daje mi pełni zadowolenia niestety).....

Pozdr


poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
A czy nie jest tak, ze obraz z kamery podlaczasz do TV za pomoca kabli chinich wejsciem kompozytowym a przekonwertowany i wypalony na plycie material z kamery odtwarzasz na DVD podlaczonym kablem EURO ? Jesli tak to rzeczywiscie obraz "puszczany" wejsciem kompozytowym wydaje sie subiektywnie ostrzejszy. Aby zweryfikowac, czy rzwczywiscie obraz po kompresji jest gorszy musisz podloczac kamere lub DVD poprzez to samo wejscie w TV.


wtorek, 21 lutego 2006, 00:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Kolego Lutek. MPG2 jest formatem po kompresji i zawsze obraz bedzie gorszy od czystego DV. Kwestia tylko jak mocno on odbiega. Z moich obserwacji jak juz wspomniałem Procoder oferuje najlepsza jakość.
Poza tym jakoś nie wierze, że jest az tak źle. Ja często robię 1,5h na płytke bitrate 6000 i owszem obraz się różni, ale są to akceptowalne różnice i ja NA 29'' i 100HZ telewizorze nie widze az tak znacącej różnicy. Chyba że masz az tak sokoli wzrok :D

Pozdr.


wtorek, 21 lutego 2006, 08:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
DiscoLED napisał(a):
A czy nie jest tak, ze obraz z kamery podlaczasz do TV za pomoca kabli chinich wejsciem kompozytowym a przekonwertowany i wypalony na plycie material z kamery odtwarzasz na DVD podlaczonym kablem EURO ? Jesli tak to rzeczywiscie obraz "puszczany" wejsciem kompozytowym wydaje sie subiektywnie ostrzejszy. Aby zweryfikowac, czy rzwczywiscie obraz po kompresji jest gorszy musisz podloczac kamere lub DVD poprzez to samo wejscie w TV.

Witam!
Co do wejść to odtwarzając z kamety korzystam z wejścia S-Video a odtwarzając z DVD uzywam RGB.
Myslę jeszcze, że może ostrość zależy od DVD... choć zawsze myslałem,że obraz ze wszystkich pod wzgledem ostrości powinien być taki sam.....

Pozdr

[ Dodano: Wto Lut 21, 2006 9:04 am ]
mmstudio napisał(a):
Poza tym jakoś nie wierze, że jest az tak źle.
Nie mówiłem, że jest "aż tak żle"... ale ze jest zauważalny spadek ostrości....
mmstudio napisał(a):
Ja często robię 1,5h na płytke bitrate 6000 i owszem obraz się różni

Czym się różni.... od bitratu nie zależy ostrośc... czy od głębokości kompresji JPG zależzy ostrość.... nie tylko przy głębszej kompresji wychodzi więcej defektów.
Nawiasem mówiąc, wczoraj porównywałem z CinemaCraft i efekt był taki sam...
Ale mam jedno pytanko... jakiś czas temu porównywałem ze starym Tempeg-iem (tym klasycznym link: http://www.tmpgenc.net/e_main.html ) i dawał ostrzejszy obrtaz.... ale teraz mam problem, który już opisywałe bo nie działa....
Przykład: Mam plik ze scenalysera w formacie Microsoft DV AVI II (pod premiera) - wrzucam w tego temeng-a i jest ok.
Natomiast jak ten plik wrzuce w Premiera Pro 2.0 i wyeksportuję go do tego samego formatu i wrzucę w tego Tempga- to widzę czarność... dosłownie brakuje obrazu tzn jest czarny i nic wiecej
Co może być waszym zdaniem przyczyną tego?

Pozdrawiam
Mam

Pozdr


wtorek, 21 lutego 2006, 09:54
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 109
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
Co do wyjść w odtwarzaczu DVD proponuję poszukać ustawień i z RGB zmienić na YUV (w philipsie dvp720sa są w ustawieniach obrazu - wyjście wideo) . Ale najlepiej skorzystać z wyjścia s-video w odtwarzaczu jeżeli takie posiada. Oczywiście telewizor też musi być do tego przystosowany bo innaczej obraz będzie czarno-bialy.
Pozdrawiam, Grzesiek.


wtorek, 21 lutego 2006, 20:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
GregoriusR napisał(a):
Witam
Co do wyjść w odtwarzaczu DVD proponuję poszukać ustawień i z RGB zmienić na YUV (w philipsie dvp720sa są w ustawieniach obrazu - wyjście wideo) . Ale najlepiej skorzystać z wyjścia s-video w odtwarzaczu jeżeli takie posiada. Oczywiście telewizor też musi być do tego przystosowany bo innaczej obraz będzie czarno-bialy.
Pozdrawiam, Grzesiek.

Dlaczego sugerujesz zamianę przecież RGB jest duzo lepsze niż S-Video a poza tym ja mam Philips DVD 640 i nie ma takiego ustawienia w menu

Pozdr


wtorek, 21 lutego 2006, 21:53
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Lutek napisał(a):
Czym się różni.... od bitratu nie zależy ostrośc... czy od głębokości kompresji JPG zależzy ostrość.... nie tylko przy głębszej kompresji wychodzi więcej defektów.

Trafne porównanie z JPEG - tam również używa się przy kompresji transformacji cosinusowej. W sumie przez kompresję tracimy szczegółowość - czyli ostrość. Dopiero przy nadmiernej kompresji wychodzą defekty (artefekty). A kiedy mamy nadmierną kompresję ? To już zależy od od naszego indywidualnego postrzegania i od sprzętu.
Podam taki przykład:
Mam trzy filmy - wydania gazetowe - Doktor Żywago, Fanny i Aleksander i Łowca Jeleni - każdy na płycie DVD-5, każdy trwa 3h z minutami. Na telewizorze Watson (z Selgrosu czy z Macro) 21 cali obraz jest idealny, na monitorze LG Flatron 17 cali tragedia.


środa, 22 lutego 2006, 20:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
comp video jest pod względem jakości najgorsze
s-video jest już lepszy z uwagi na podział na sygnał chrominacji i luminacji
RGB - podział składowych na czerwony, zielony i niebieski ( dostepne w kablu scart / euro )

co do composite i s-video sprawa z kablami jest bardzo prosta zawsze połączenia są identyczne, problemem jest tzw EURO Złacze, które często jest zubożone - niepełne połaczenie 21 pinów ( spotkać można kabel który wygląda na profesjonalnie wykonany jednak po zdjęciu obudowy wtyczki mamy tylko composite video i audio a reszta pinów jest nie wykorzystana


czwartek, 23 lutego 2006, 23:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL