Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 03:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 60 minut na 700MB 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 marca 2006, 21:13
Posty: 23
Post 60 minut na 700MB
Witam. Mam na dysku zgrana całą zawartość kasetki miniDV (60min = około 17GB). Potem wszystko ładnie obrabiam, dodaje efekty, itd. Problem jaki się pojawia, to jak to upchnąć na płytę 700MB? Zależy mi bardzo na jakości, ale z pewnych wzgledow material musi byc na CD. Wiec czy mógłby mi ktoś napisać jakiego najlepiej użyć kodeka (divx, xvid, mpeg, real...), jakiego programu do tego i jakie dokladnie powinny byc ustawione parametry, aby osiagnac max jakosci przy 700MB? Dodam, ze np. jakosc niektorych 1,5 godzinnych filmow zapisanych na CD jest idealna. Jak to osiagnac?


wtorek, 14 marca 2006, 00:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 22:31
Posty: 170
Post m.
w rozdizelczości 720x576 - to da się ale jakość będzie kiepściutka
na cd jeśli chcesz to radzę zmniejszyć rozdzielczość filmu na 360x288 dzwięk na mp3 i spokojnie w divx/xvidzie zmiescisz.
--
A nie lepiej odrazu na DVD? Ja ostatnio filmy rodzinne przekonwertowuję na mpeg2/mp2 VBR 7000max i na 1 DVD wchodzi mi około 1:30 filmu w jakości niewiele odbiegającej od materiału z kamery....

Radzę wyłożyć 200zł i kupić nagrywarkę DVD. No chyba że musisz na CD....


wtorek, 14 marca 2006, 10:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
Bezsens że jakość bedzie kiepska ... Przecież są 1.5 h filmy kodowane na XviDa i jakość jest jak na DVD ( prawie ) i mieści sie na CD ( 700 MB )


wtorek, 14 marca 2006, 14:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
crstone napisał(a):
Bezsens że jakość bedzie kiepska ... Przecież są 1.5 h filmy kodowane na XviDa i jakość jest jak na DVD ( prawie ) i mieści sie na CD ( 700 MB )


ale zauwaz jakimi kamerami tam nagrywaja itp. itd. no i inne warunki na to wplywaja. Takiej jakosci nie uzyskasz ;)


wtorek, 14 marca 2006, 16:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 marca 2006, 21:13
Posty: 23
Post 
mike102 napisał(a):
no i inne warunki na to wplywaja.


Mógłbyś napisać jakie?

Piszesz tez ze to zalezy od kamery, ale jezeli ja na swojej po zgraniu na komputer jak zapisze film jako DVD to mam idelnie czysty obraz, wiec to chyba nie to...


wtorek, 14 marca 2006, 17:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
no właśnie - do tego właśnie grupy ripujące filmy przeważnie ripują je z płytki DVD na 700 MB i nie ma prawie żadnej straty jakości - jak to mozna wytłumaczyć ?


wtorek, 14 marca 2006, 17:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
crstone napisał(a):
Bezsens że jakość bedzie kiepska ... Przecież są 1.5 h filmy kodowane na XviDa i jakość jest jak na DVD ( prawie ) i mieści sie na CD ( 700 MB )

Tylko że te DVDRipy mają przeciętnie 2x mniejszą rozdzielczość (2x mniej pixeli) niż oryginalna rozdzielczość DVD czy DV.

crstone napisał(a):
no właśnie - do tego właśnie grupy ripujące filmy przeważnie ripują je z płytki DVD na 700 MB i nie ma prawie żadnej straty jakości - jak to mozna wytłumaczyć ?

Bo samo źródło DVD jest już dosyć mocno skompresowane (pozbawione szczegółowości) w porównaniu do źródła DV nagranego nawet jakąś kiepską kamerką.

Ja proponuję takie rozwiązanie:
Zakładam że materiał ma proporcje 4:3 i jest z przeplotem. Pozostawienie oryginalnej rozdzielczości faktycznie wymagałoby dosyć dużego bitratu żeby zachować dobrą jakość, tak więc trzeba zmniejszyć rozdzielczość. Co prawda w kodekach DivX/XviD można zaznaczyć że obraz jest z przeplotem ale nie wiem jaki będzie efekt przy zmianie rozdzielczości więc polecam usunięcie przeplotu w jedynie słuszny sposób ;), czyli następująco:
1. Otwieramy plik w VirtualDubie.
2. Stosujemy standardowy filtr Deinterlace z opcją Dicard field 1 lub 2 do wyboru - w efekcie otrzymamy obraz o rozdzielczości 720x288.
3. Teraz musimy przywrócić właściwe proporcje obrazu za pomocą standardowego filtra Resize, szerokość 512, wysokość 384, metoda Lanczos.
4. Dźwięk myślę że w zupełności wystarczy MP3 z bitratem 160kbps.
5. Obraz kompresujemy DivXem lub XviDem, najlepiej dwuprzebiegowo.
W DivX 5.2 jest niezły kalkulator pozwalający wyliczyć właściwy bitrate obrazu. np. dla godzinnego nagrania z dźwiękiem 160kbps wyszło mi że bitrate obrazu powinien wynosić 1461.52kbps.


wtorek, 14 marca 2006, 18:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 marca 2006, 21:13
Posty: 23
Post 
A co ma wpływ na wielkość pliku wideo? Bitrate, rozdzielczość, czy moze coś innego jeszcze?

_________________
Panasonic NV-GS180


wtorek, 14 marca 2006, 19:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post 
Dobre efekty daje użycie procodera, możesz też szybko zrobic wmv (w windows movie maker) nie jestem do końca pewny ale powinno udać się wycisnąć 1 Mb/s, 640/480 pikseli, 25 klatek przy proporcji 4:3 i około 1:30materiału, no to chyba nie jest zły wynik. (i bitrate i rozdzielczosc)

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


wtorek, 14 marca 2006, 20:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 marca 2006, 21:13
Posty: 23
Post 
jambo napisał(a):
(i bitrate i rozdzielczosc)


Hmm... to dlaczego obraz 4:3 i obraz tej samej szerokosci, tylko ze paromiczny (obciety - bez czarnych pasków) maja taką samą wielkość? Obydwa pliki, to vob'y.


wtorek, 14 marca 2006, 20:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
michalatko napisał(a):
A co ma wpływ na wielkość pliku wideo? Bitrate, rozdzielczość, czy moze coś innego jeszcze?


to i to ma wplyw, zrob tak jak mowi leszek1979, bo innej rady nie ma zeby to zmiescic na 700MB. Albo plik DV wczytaj do Auto GK i tez sobie poradzi.


wtorek, 14 marca 2006, 20:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
michalatko napisał(a):
Hmm... to dlaczego obraz 4:3 i obraz tej samej szerokosci, tylko ze paromiczny (obciety - bez czarnych pasków) maja taką samą wielkość? Obydwa pliki, to vob'y.

Najprościej rzecz ujmując dlatego że obydwa mają tą samą rozdzielczość (720*576), tylko że w jednym jest informacja że ma być wyświetlany z proporcjami 4:3 a w drugim 16:9.

Wielkość pliku wynikowego zależy od długości nagrania i od sumarycznego bitratu obrazu i dźwięku. Po prostu - jeżeli czas wyrazimy w sekundach a bitrate w bitach na sekundę i pomnożymy te wartości to otrzymamy wielkość wyrażoną w bitach (oczywiście później możemy to sobie poprzeliczać żeby otrzymać Megabajty itd.). Dodatkowo w pliku z filmem miejsce zajmują dane odpowiedzialne np. za prawidłową synchronizację obrazu z dźwiękiem i inne śmieci (w sumie niewiele) a w plikach VOB również napisy.

Osobnym zagadnieniem jest kwestia korelacji między bitratem, frameratem, rozdzielczością, jakością i metodą kompresji.
Ogólnie im większa rozdzielczość tym większy bitrate jest potrzebny, im większy bitrate tym wyższa jakość. Poza tym DivX/XviD pozwala na większy stopień kompresji (mniejszy bitrate) niż MPEG1/2 przy zachowaniu tej samej jakości. Również sama zawartość filmu ma znaczny wpływ na to jak mocno da się go skompresować itd. itp.


wtorek, 14 marca 2006, 21:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 marca 2006, 21:13
Posty: 23
Post 
Więc opisze może jaki sposób kompresji obrałem aby osiągnąć zamierzony cel. Materiał nagrałem kamerą w formacie panoramicznym (ten format bardziej mi sie podoba). Zgrałem materiał na komputer i po małej obróbce (jakies napisy i przejscia) wyeksportowałem go jako Video-DVD, na dysk, do pliku vob. Potem za pomocą AutoGK skompresowałem to do formatu xvid, na jedna minute filmu przydzielając 12MB, co na 700MB pozwala wcisnąć cala kasetke 60 minutową. Wynikowy plik ma rozdzielczość 608x352 przy bitrate 1519. Jakość jest bardzo dobra, zeby nie powiedzieć idealna :D Więc poza troszke mniejsza rozdzielczością co do DVD, ale i tak mysle duzą w porównaniu do niektórych filmów, sukces został w pełni osiągnięty :D Jeżeli dałoby się jeszcze coś usprawnić w tym moim "algorytmie postępowania", to proszę o wskazówki.

PS: Nie usuwałem nigdzie przeplotu, ale jest on w koncowym pliku niewidoczny, wiec czy to AutoGK go usunal podczas kompresji?

_________________
Panasonic NV-GS180


środa, 15 marca 2006, 23:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
michalatko napisał(a):
Nie usuwałem nigdzie przeplotu, ale jest on w koncowym pliku niewidoczny, wiec czy to AutoGK go usunal podczas kompresji?


tak, auto GK sam wykrywa przeplot i go usuwa. Mozesz tez (jeszcze zanim dodasz prace do kolejki) uzyc CTRL+F9 i otworzy sie okno ukrytych opcji i gdzies po prawej stronie jest filtr do usuwania przeplotu ktory mozna recznie skonfigurowac. Tyle ze jest tam zakres od 1 do 255 i sam przyznam, nie wiem jaka liczbe wpisac zeby bylo ok ;)
Ale jak widac automatycznie tez daje rade ;)


czwartek, 16 marca 2006, 02:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL