Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 15:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Łamanie się lini w obrazie z Procodera 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Łamanie się lini w obrazie z Procodera
Wyobrażcie sobie na filmie i linie okien czy linie na ulicy- są ona jakby
łamiące się... i to nawet przy braku ruchu (obraz statyczny) tak jakby były
zrobione nie z jednej lini ale włókien (taki sznureczek papierowy - były takie kiedyś)... kurcze nie wiam jak to opisać.
Format DVD PAL MPEG2 Bitrate 8000 (z profilu Procodera) z przeplotem.
Odtwarzając z kamery jest ok a tu po kompresji jest tak "kiszkowato".
Zeby nie byc gołosłownym podaje link do ściągniecia fragmentu:

Przykładowy fragment DVD (43,7MB)

Spójrzcie co się dzieje się oknami przy ruchu kamery...
Czy ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Pozdrawiam


środa, 29 marca 2006, 09:51
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 maja 2006, 21:38
Posty: 11
Post 
Jak bedzie ktos wiedzial to ja tez chce wiedziec :)) Bo mam podobny problem...


niedziela, 7 maja 2006, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
fr0g napisał(a):
Jak bedzie ktos wiedzial to ja tez chce wiedziec :)) Bo mam podobny problem...

A ściągałeś mój fragment?

Pozdr


poniedziałek, 8 maja 2006, 08:45
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 maja 2006, 21:38
Posty: 11
Post 
Nie...ale wiem o co ci chodzi :) Bo cos podobnego mialem (z twojego opisu)


poniedziałek, 8 maja 2006, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
fr0g napisał(a):
Nie...ale wiem o co ci chodzi :) Bo cos podobnego mialem (z twojego opisu)

Niechcący dodałem Cie do ignorowanych ale ponownie udało mi się ustawić stan taki jaki był pierwotnie :-)

Napisałeś w czesie przeszłym...... czy rozwiązałeś problem?

Pozdr


poniedziałek, 8 maja 2006, 10:14
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 maja 2006, 21:38
Posty: 11
Post 
Nie wiem co to moze byc u ciebie(widzialem juz ten filmik) moze to jest wina tego ze dzialasz na bardzo duzym zoomie ?


poniedziałek, 8 maja 2006, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
fr0g napisał(a):
Nie wiem co to moze byc u ciebie(widzialem juz ten filmik) moze to jest wina tego ze dzialasz na bardzo duzym zoomie ?

Zoomie.....?
Przecież z kamery jest ok.....!
A u Ciebie?


poniedziałek, 8 maja 2006, 11:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
U mnie na kompie obraz jest zupelnie prawidlowy. Pamietaj, ze jesli obraz docelowo ma byc odtwarzany na odbiorniku TV to ma miec przeplot. Jesli na monitorze komputerowym to przeplot musi byc usuniety! Zamieszczony przez ciebie fragment ma przeplot (lower field first) i jesli odtwarzasz go na komputerze za pomoca jakiegos playera, ktory nie usuwa "w locie" przeplotu to takie efekty moga byc. Ale jesli ten sam fragment nagrasz na plyte i odtworzysz na stacjonarnym DVD to obraz powinien byc OK!


poniedziałek, 8 maja 2006, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
DiscoLED napisał(a):
U mnie na kompie obraz jest zupelnie prawidlowy. Pamietaj, ze jesli obraz docelowo ma byc odtwarzany na odbiorniku TV to ma miec przeplot. Jesli na monitorze komputerowym to przeplot musi byc usuniety! Zamieszczony przez ciebie fragment ma przeplot (lower field first) i jesli odtwarzasz go na komputerze za pomoca jakiegos playera, ktory nie usuwa "w locie" przeplotu to takie efekty moga byc. Ale jesli ten sam fragment nagrasz na plyte i odtworzysz na stacjonarnym DVD to obraz powinien byc OK!

Ha.... wreszcie ktoś pisze na temat :-)
Ja nigdy nie usuwam przeplotu bo zawsze nagrywam na DVD i odtwarzam na stacjonarnym DVD. Tak się składa, że tych nieprawidłowośći jest jnawet więcej odtwarzając właśnie na stacjonarnym DVD i TV ... niestety :-(

Pozdr


poniedziałek, 8 maja 2006, 14:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
W takim razie nagraj 3 probki (fragmenty) na dvd. Jedna bez przeplotu dwie pozostale z przeplotem gornym i dolnym. Porownaj na TV. Jesli wszystkie beda tak samo zle odtwarzane to znaczy, ze od przeplotu mozna sie odczepic. W takim ukladzie problem lezy gdzies w ustawieniach procodera, ale ja tego programu niestety nie znam :(


poniedziałek, 8 maja 2006, 14:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
DiscoLED napisał(a):
W takim razie nagraj 3 probki (fragmenty) na dvd. Jedna bez przeplotu dwie pozostale z przeplotem gornym i dolnym. Porownaj na TV. Jesli wszystkie beda tak samo zle odtwarzane to znaczy, ze od przeplotu mozna sie odczepic. W takim ukladzie problem lezy gdzies w ustawieniach procodera, ale ja tego programu niestety nie znam :(

Więc tak: usuwanie przeplotu nie ma sensu bo żródłowy plik jest z przeplotem dolny więc usunięcie lub kodowanie w górnym powoduje drgania :-(

Pozdr


poniedziałek, 8 maja 2006, 14:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
No tak. To mialo byc tak na probe. W takim razie czekamy na opinie uzytkownikow PROCODERA. Poki co mozesz sprobowac konwersji w innym programie.


wtorek, 9 maja 2006, 13:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL