Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 03:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 DIVX 6 konfiguracja 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 17:40
Posty: 63
Post DIVX 6 konfiguracja
Hej
Czy ktoś wie jak najlepiej skonfigurować nowego divxa 6?
Ja akurat korzystam z Virtual Duba i tam jak zapewne wiecie jest zakladka z kompresją po wybraniu divx 6.1.1 wyswietla mi sie divx pro i są tam trzy okienka MAIN CODEC VIDEO jakie ustawienia są weług Was optymalne.Jest tam chyba nawet poziom redukcji szumu :)
Pozdrawiam

_________________
PANASONIC NV GS180, Toshiba m40-236


czwartek, 30 marca 2006, 00:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
wszyscy mamy nadzieje że go przetestujesz i napiszesz nam jakich ustawień najlepiej uzywać ... ;P

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


czwartek, 30 marca 2006, 12:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 grudnia 2004, 10:46
Posty: 10
Post 
odpowiedzi szukaj w opisie

http://www.divx.howto.pl/index.php?modu ... e&pageid=5


czwartek, 30 marca 2006, 19:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 17:40
Posty: 63
Post 
Hej
Bardzo Ci dziękuje Grzegorz.
Pozdrawiam

_________________
PANASONIC NV GS180, Toshiba m40-236


czwartek, 30 marca 2006, 21:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Zdaje się że w podanym powyżej linku jest opisana trochę starsza wersja DivX6, bo w nowszej wersji można w zakładce Main ustawić opcję Quality Based bez rezygnacji z certyfikowanych profili. Jak działa opcja Quality Based ? Kompresja jest jednoprzebiegowa, przez cały czas mamy tą samą jakość ale nie możemy przewidzieć rozmiaru pliku wynikowego. Możemy ewentualnie oszacować wiekość pliku z góry, na podstawie tego że bitrate w Home Theater nie przekracza ~4.8Mbps, czyli na płycie DVD powinniśmy zmieścić co najmniej 2h filmu. Ta opcja może się przydać np. jeżeli chcemy zarchiwizować sobie surowy materiał zgrany z kamery oszczędzajac miejsce w stosunku do oryginalnej kompresji DV. W opcji Quality Based zalecam ustawić wartość Quantization na 4 lub mniej (im mniej tym lepsza jakość). Co jeszcze mógłbym dodać ? Certyfikowany profil ustawiamy na Home Theater dzięki czemu otrzymujemy plik wynikowy kompatybilny ze stacjonarnym odtwarzaczem DVD/DivX. W zakładce Codec opcję Performace ustawiasz w zależności od tego jaki chcesz mieć stosunek jakości do czasu kompresji, resztę pozostawiasz bez zmian. W zakładce Video zmianę rozmiaru i przycięcie możesz sobie zrobić już wcześniej np. w VirtualDubie, jeżeli chodzi o model psychowizualny to podobno pozwala on zwiększyć stopień kompresji ale wg. mnie powoduje nienaturalny wygląd obrazu. Jężeli chodzi o przeplot to jeżeli masz progresywny materiał (np. wcześniej usunąłeś przeplot) to ustawiasz że jest progresywny, a jeżeli jest z przeplotem to możesz zachować przeplot albo go usunąć, wg. moich dawnych testów wcześniejszych wersji kodeka DivX usuwanie przeplotu polega na tym że usuwane jest jedno pole a drugie jest przeskalowywane do pierwotnego rozmiaru obrazu.

Jeszcze dodam coś na temat kodeka XviD. Do niedawna z niechęcią odnosiłem się do tego kodeka m.in. ze względu na dosyć niejasną konfigurację i brak presetów odpowiadających certyfikowanym profilom DivX. Jednakże jedna z ostatnich wersji tego kodeka miło mnie zaskoczyła. Porobiłem sobie testy porównawcze i wg. mnie XviD daje lepszą niż DivX jakość przy tej samej wielkości pliku wynikowym. Teraz coś nt. konfiguracji XviD. Profil analogiczny do DivX czyli Home Theatre. Przycisk more obok profilu - możesz ewentualnie zaznaczyć Adaptive Quantization - to powoduje zwiększenie stopnia kompresji w ciemnych partiach obrazu. Jeżeli źródło jest z przeplotem to zaznaczasz przeplot. Na dole masz opcję Quality preset możesz ustawić General purpose albo w celu wyciśnięcia jeszcze większego stopnia kompresji wciskasz przycisk more i tam możesz ustawić VHQ mode na najwyższą opcję, możesz też dodatkowo zaznaczyć Use VHQ for bframes too.
XviDa miałem stąd:
http://www.koepi.org/xvid.shtml


piątek, 14 kwietnia 2006, 05:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL