Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 07:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Jak to robisz z vhs na DVD przez VIVO?Jaki soft, ustawienia? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:55
Posty: 83
Post Jak to robisz z vhs na DVD przez VIVO?Jaki soft, ustawienia?
Moje pytanie skierowane jest do osób, które zgrywają materiał z analogowego żródła poprzez kartę graficzną z Vivo, poprzez S-video. Potrzebuję wskazówek jak to zrobić w najleprzej jakośi, i najprościej. Pewnie jedno drugie wyklucza, ale musi przeciesz istnieć jakieś optymalne rozwiązanie.
Próbowałem już używać Uleada, ale robię coś źle, bo zgrany materiał w mpg nie da się wyedytować. Kiedy zgrywam w Avi to 1g zajmuje około 61GB, a i tak powstają kwadratowe krawędzie podczas ruchu kamery. Zgrywając z kompresją w trakcie, dzieją się różne cuda, np. ruch kamery wywołuje szarpanie obrazem, jakość też nie jest rewelacyjna. Gdy zgrałem to samo na ztacjonarnym Liteonie z opcją 1godzina materiału na płytę, to wszystko było ok.
Proszę o pomec krok po kroku, abym znowu nie zginął na jakimś plug-inie, czy codecu.


niedziela, 16 kwietnia 2006, 11:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Kiedy zgrywałem przez VIVO, używałem kodeka DV. 1 godzina zajmuje około 13GB. Co do falowania to poczytaj o przeplocie. Co do softu, to używałem MSP7.

Pozdrawiam.

_________________
Stanisław


niedziela, 16 kwietnia 2006, 12:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:55
Posty: 83
Post 
No właśnie tego softu używam. Jak to ustawiałeś, tam jest tyle okien i opcji, że się gubię. Np. jaki plugin ustawić? Ulead direct show plugin, czy ulead dsw mpeg plugin? A!, już widzę, kodek mogę ustawić tylko, gdy plugin jest direct show. Próbuję! Dzięki, pozdrawiam!
[/quote]

[ Dodano: Nie Kwi 16, 2006 2:15 pm ]
Działa!!!!!! Wielkie dzięki@!@!@! Jeszcze muszę o przeplocie poczytać, tak jak pisałeś.
JAk to potem skompresować by na płytę weszło?


niedziela, 16 kwietnia 2006, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Możesz utworzyć po zmontowaniu plik wynikowy MPEG2: File/create video file/zapisz jako typ-MPEG files: W opcjach zapisu w zakładce general ustawiasz m.in. frame type; Ta opcja jest związana z przeplotem. Możesz sprawdzić przy którym ustawieniu obraz będzie bez drgań przy ruchach kamery. W zakładce kompresion ustawiasz bitrate - poczytaj na forum w dziale autoring dvd. Tak utworzony plik możesz wstawić do programu tworzącego płyty dvd.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


niedziela, 16 kwietnia 2006, 20:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2005, 22:40
Posty: 24
Lokalizacja: Wiedeń, AT
Post 
a ja polecam Virtual Dub plus kodek MJPEG, wlasnie zgrywam przez VIVO (GF 6600 GT) i zero problemow


wtorek, 2 maja 2006, 19:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL