Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 13:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 AVI DV (square pixel aspect ratio) na MPEG2 (dvd) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 grudnia 2004, 13:49
Posty: 7
Lokalizacja: Łódź
Post AVI DV (square pixel aspect ratio) na MPEG2 (dvd)
Co jest grane kurcze, może Wy mi powiecie. No jest to niemożliwe, by obraz wysokiej jakości z prof. kamery.....przerobiony na MPEG2 był tak kiepskiej jakości.
Już próbowałem Mainconcept, Cinema Craft, Canopus.....i już włosy z głowy wyrywam.
Ciągle zmieniam bitrate, kombinuję i dupa blada. Jasny obraz zawsze jest idealny. Problem powstaje przy ciemnych ciuchach, gdzie widać kwadraciki , jak przy słabej jakości VCD. Nie raz jeszcze przy ruchu mi wychodzi "mrowienie" obrazu, jakby śniezył. Ustawiam MOTION SEARCH na najwyższy poziom itp. i efekt jest nie ok. Deinterlace pozostawiam bez zmian (obraz z przeplotem przerabiam na MPEG2 bez jego usuwania). A dlaczego w temacie napisałem square? Bo korzystam z Ad. Premiere 6.5 z efektów Adorage i BorisFX.
W momencie, gdy jest ustawione w PIXEL ASPECT RATIO na DV to efekty przejściowe w momencie ich wejścia robią efekt blur...a potem nagle się wyostrzają po wejściu już na "docelową" część filmu. Nie rozumiem tego. Być może ta zmiana powoduje powiększenie się pixeli, gdy muszę z DV przerabiać na SQUARE. Co o tym myślicie? Gryzę się z tym już od 3 lat i już nie mogę. Dlatego pytam się Was moi drodzy o pomoc.
Z góry dziękuję i przepraszam, jesli podobny wątek był juz poruszany, ale z braku czasu nie mogę za bardzo szperać w wyszukiwarce.
Pozdrawiam.

_________________
*mRoCzNy eLf


wtorek, 9 maja 2006, 13:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
siemka

stawiałbym na utratę ostrości poprzez konwersję 720->768->720...
robiłem kiedyś testy z borisem itp, faktycznie trzeba wyczuć kiedy co się dzieje... a ponieważ nie lubię nie wiedzieć, to eksperymentowałem.
napisz dokładniej o co chodzi, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. jaki boris, gdzie co poustawiane itp.
dlaczego to jest istotne, kiedyś miałem taki przypadek, że obraz, który szedł bez rekompresji przenikał się z drugim, i ten przenik jako jedyny liczony wprowadzał zniekształcenia (jakieś przesunięcie chyba...). sprawcą okazał się kodek, pozostałość po jakimś eksperymencie.
przyczyn może być wiele, poprawnie określ jak najwięcej szczegułów, może zamieść jakieś screeny?

pozdro

_________________
Obrazek


wtorek, 9 maja 2006, 13:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 18 lutego 2006, 16:48
Posty: 40
Post kamera
Jaką kamerą rejestruje Pan obraz
pozdrawiam


wtorek, 9 maja 2006, 13:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 grudnia 2004, 13:49
Posty: 7
Lokalizacja: Łódź
Post 
Moja kamera to Panasonic AG-DVC15 - trzyprzetwornikowa.

_________________
*mRoCzNy eLf


wtorek, 9 maja 2006, 19:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL