Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 03:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 kompresja pentium 3Ghz 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post kompresja pentium 3Ghz
pentium d820 3Ghz + 1GB ram-u. 1godzina filmu = 1.5godziny kompresji. kompresja z ediusa procoderem vbr 2pass na 2godziny. wydaje mi sie ze mogloby byc lepiej.... ma ktos jakies pomysly na przyspieszenie kompresji??


poniedziałek, 15 maja 2006, 20:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Myślę
Myślę że 2GB ramu w dualu i procek 3,6GHz powinien przyspieszyć o jakieś 20 do 30 procent.

Na pewno karta video z wspomaganiem kompresji mpg także znacznie przyspieszy.


wtorek, 16 maja 2006, 23:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Mam Celerona D 2.40Ghz@3.20Ghz i 512 ramu, tak samo Edius i Procoder 2. Czas kodowania filmu 1h 38minut trwał u mnie 2h 37minut w najwyrzszych ustawieniach 1-pass, Pentium i Celeron różnica w cenie ogromna i w kodowaniu prawie żadna :) Jak nie widać różnicy to po co przepłacać:).

Pozdrawiam

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


środa, 17 maja 2006, 00:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2005, 21:41
Posty: 25
Post 
Pentium 3GHz, 1 GB ramu, APro 1.5 i Cinema Craft Encoder Basic - 1h materialu, 1h i 5min kodowania do VBR 2 pass 1,5min, 6,5srednia i 7,5max. W gołym PPro kodowanie trwa dłuzej o ok 20min.


środa, 17 maja 2006, 08:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Pentium D940 2GB ram, godzina materialu (używane byly różne filtry) ProCoder 2.04.02 koduje 1h, przy wysokiej jakości i z dysku na dysk.
Pozdrawiam


środa, 17 maja 2006, 09:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 9 lutego 2006, 21:05
Posty: 44
Post 
Mam procesor intel d920, 1g RAM i w pinnacle studio 1h fimu to ok. 1h kodowania. Zmiana systemu na xp 64 daje zysk ok. 20%.
W uwagach na temat procesorów chyba na stronie benchmark.pl pojawiła sie informacja, że róznica w cache pomiedzy d820 a d920 dje zysk w kodowaniu ok. 10%.


środa, 17 maja 2006, 10:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Athlon 2400+ 512 Ram Procoder 2.0 na najszybszych ustawieniach 1pas bitrate 6000 koduje w czasie rzeczywistym. Czy RAM bierze w tym udział? Chyba nie, jeśli jest inaczej proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


środa, 17 maja 2006, 11:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
po podkreceniu pentium d820 2,8Ghz na 3,4Ghz wzrost wydajności o jakieś 10%... czy wiecie dlaczego wykorzystanie procesora podczas kompresji jest na poziomie 60-70% ??


środa, 17 maja 2006, 18:28
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 marca 2006, 12:44
Posty: 7
Post 
Pentium IV 1,5GHz 512 RAM film DV PAL 110 min w AP 1.5 Pro do VBR 2 pass przy bitrate ustawionym na max dla plyty DVD 4,7GB wynoszacym 5600 kodowal: 13h!!...
I tak ma to wygladac na tym sprzecie?


środa, 14 czerwca 2006, 08:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Takie pisanie nic nie wnosi musiałłby każdy kodowac ten sam materiał dopiero wtedy byłoby porównanie lub kodować plik AVI(DV) 1h na mpeg2..

Prz kompresji mpeg2 główna rolę spełnia przede-wszystkim PROCESOR, ram czy będzie 512 czy 1G czy 2G itd nie ma znaczenia przy KODOWANIU! o ile spełnia wymagania aplikacji.
Dużą rolę odgrywają dyski twarde, ich stopień defragmentacji oraz ilośc (min.2 najlepiej 3).
Jeżeli posiadamy kartę wspomagająca kompresję do mpeg2 oczywiście przyspieszy ona kodowanie o ile odbywa się to sprzętowo, ale nie karty graficzne które mają wspomaganie przy dekodowaniu materiału mpeg2 przy oglądaniu filmów to na pewno nei pomoże przy kompresowaniu materiału ostatecznego.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 14 czerwca 2006, 08:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 listopada 2005, 22:13
Posty: 32
Lokalizacja: Małopolska
Post 
P4 3,2GHz 2GB dual - Kompresja z timeline Adobe 6,5, Codec Ligos przy ustawieniu 18 (1-20 szybkość-jakość) 1,5h filmu to około 1h 45min czasu kompresji, natomiast przy ustawieniu 15 w kodeku (nie widać różnicy w jakości) czas kompresji około 1h.

Komuś kto nie zna Ligosa polecam plugin pod Adobe Premiere. Naprawdę jakość jest bardzo dobra a i czas oczekiwania krótki.

_________________
La Vita es Sueno


środa, 14 czerwca 2006, 15:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL