Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 18:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Zwykłe avi na DV. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 02:09
Posty: 63
Post Zwykłe avi na DV.
Mam zwykły film avi kodowany Xvidem,który chciałbym użyć w swoim projekcie.
Jednak po "wrzuceniu" do APP nie uruchamia sie ,a jesli nawet to jakies paski i krzaki...
Chciałbym ten film przerobić na DV .
No to wziolem sie za przerabianie np.VirtualDabem i nie udalo sie.
Czy to wina tego ze do takiej przeróbki potrzebny jest odpowiedni kodek/dekodek (???)
Mam w systemie FFdshow,Xvid itp.


wtorek, 23 maja 2006, 11:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Ja tego typu operacje robie na procoderze jednak jest to bardzo drogi program i domyślam się że go nie masz. Spróbuj zainstalować jakieś kodeki DV np panasonica i wtedy popróbować z virtual dubem. Jednak myśleę i to może nie pomóc.


wtorek, 23 maja 2006, 12:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 02:09
Posty: 63
Post 
hmmm moj problem polega chyba na czyms innym...
Zainstalowalem darmowy kodek DV Panasonica i jak wybieram go w VirtualDubie w zakladce Compresion to po zapisaniu filmu na dysk za kazdym razem (obojetnie jaki kodek bym wybieral) kompresuje go Xvidem ...
Dlaczego ?


wtorek, 23 maja 2006, 13:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 18:40
Posty: 23
Post 
Moze nie odznaczyles w menu Video "kropki" przy "direct stream copy". Bo wtedy wideo po prostu kopiuje to co bylo wczesniej czyli u CIebie XVid->XVid. Musialbys zaznaczyc "Full processing mode" czy jakos tak, nie pamietam juz dokladnie :)


wtorek, 23 maja 2006, 13:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 02:09
Posty: 63
Post 
za kazdym razem ,w roznych VD,różnymi kodekami(niektorymi sie da ale ja ich nie chce) wyskakuje takie cos

Obrazek


Ostatnio edytowano wtorek, 23 maja 2006, 15:49 przez Hałabała, łącznie edytowano 2 razy

wtorek, 23 maja 2006, 15:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
przeskaluj może najpierw do rozdzielczości pal, co?
resize->720x576 (lanczos)

jest jeszcze inne, lepsze rozwiązanie -> avisource("twoj.avi").bicubicresize(720,576) i import skryptu do aplikacji (zależy czego używasz) lub frameserver z virtualduba. oszczędzasz czas, miejsce na dysku i nie pogorszasz jakości.

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano wtorek, 23 maja 2006, 15:50 przez GrassHoppeR, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 23 maja 2006, 15:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 02:09
Posty: 63
Post 
edit: wlasnie przerabialem film w formacie MicrosoftDV na Panasonic DV i poszlo bez problemu więc wychodzi na to ze problem chyba tkwi w tamtych plikach.
Sa one w postaci Xvid..... nie wiem dlaczego ale jednak cos jest nie tak

[ Dodano: Wto Maj 23, 2006 4:53 pm ]
GrassHoppeR napisał(a):
przeskaluj może najpierw do rozdzielczości pal, co?
resize->720x576 (lanczos)


Bosheeeee pomogło 8O

co ja bym bez Was zrobił ?
:mrgreen: dzieki


wtorek, 23 maja 2006, 15:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
przeskaluj może najpierw do rozdzielczości pal, co?
resize->720x576 (lanczos)

jest jeszcze inne, lepsze rozwiązanie -> avisource("twoj.avi").bicubicresize(720,576) i import skryptu do aplikacji (zależy czego używasz) lub frameserver z virtualduba. oszczędzasz czas, miejsce na dysku i nie pogorszasz jakości.


Powiem ci kolego GrassHoopeR że wymiatasz. Jestem pełen podziwu. Widać, że wiesz o czym piszesz i masz po prostu konkretną wiedzę.


wtorek, 23 maja 2006, 22:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
pozdrawiam serdecznie, a wszystkich "wdzięcznych" proszę o codzienne odwiedzanie strony pajacyka!
:mrgreen:

_________________
Obrazek


środa, 24 maja 2006, 11:22
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
przeskaluj może najpierw do rozdzielczości pal, co?
resize->720x576 (lanczos)

jest jeszcze inne, lepsze rozwiązanie -> avisource("twoj.avi").bicubicresize(720,576) i import skryptu do aplikacji (zależy czego używasz) lub frameserver z virtualduba. oszczędzasz czas, miejsce na dysku i nie pogorszasz jakości.

tak sobie drepce po forum w poszukiwaniu wiedzy: jak przekonwertowac avi, mpeg, wmv, ale i asf na DV - czy dobrze rozumiem, ze wystarczy:
- VD + kodek DV panasonica [ SKAD WZIAC KODEK ? - dobry link :) ]
- a plik wejsciowy musi byc przeskalowany NAJPIERW na rozmiar DV/PAL - mniej wiecej wiadomo, jak skalowac avi, ale co z mpeg, wmv... ?

Czy to jedyna droga?


środa, 14 czerwca 2006, 02:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
czy Twoje nerwy nie są warte 150zł ??? ;-) Kup odtwarzacz dvd z divx-em i zgraj z niego avika na kamerę miniDV. To trochę niestandardowe załatwienie sprawy, ale za to skuteczne . Pozdrawiam!


środa, 14 czerwca 2006, 11:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL