Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 00:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zgrywanie materiału przez kartę TV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 9 czerwca 2006, 20:19
Posty: 16
Post Zgrywanie materiału przez kartę TV
Witam.

Czy na komputerze z Athlon'emXP 1700+ i 256MB RAM-u jest możliwość płynnego przechwycenia filmu z analogowej kamery przez kartę TV, w pełnym PALu?

Jeśli tak:
1)Jakim kodekiem?
2)Jaki polecacie darmowy program do tego (czy może to być VirtualDub?)

Pozdro

PS> Jestem laikiem :D


sobota, 17 czerwca 2006, 19:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
jest możliwość
1. panasonic DV
2. może być

pozdrawiam

_________________
Obrazek


sobota, 17 czerwca 2006, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
dla porównania: kiedyś zgrywałem nawet duronem 1GHz z 128MB ram. Bez gubienia ramek .Tylko dysk był dość szybki: barracudaIV. Co ciekawe ta dziwna sztuka udawała się tylko przy zgrywaniu nieskompresowanego materiału, więc (jak się łatwo domyślić) zbyt wygodne to nie było ;-)


niedziela, 18 czerwca 2006, 10:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
założę się, że z kompresją też by się dało.
ja zgrywałem na celeronie 450MHz + 96MB ramu na win98 w rozdziałce svcd kompresując mjpeg / huffyuv. i procek miał jeszcze trochę wolnego. na 720 niestety trochę mu brakowało i gubił klatki.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 18 czerwca 2006, 10:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 9 czerwca 2006, 20:19
Posty: 16
Post 
Ściągnęłem i zainsalowałem kodek Panasonic DV i W VirtualDubie daje: File i Capture AVI, a następnie Video i Compresio i w liście kodek'ów nie ma Panasonic DV. Co mam zrobić, aby tam był?

Pozdro


niedziela, 18 czerwca 2006, 13:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
poprawnie zainstalować kodeka ;)

_________________
Obrazek


niedziela, 18 czerwca 2006, 14:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 9 czerwca 2006, 20:19
Posty: 16
Post 
Myślę, że kodek zainstalowany jest poprawnie ponieważ w VirtualDub jak dam Video i Compresion (nie dając wcześniej CaptureMode!!!) to kodek jest widoczny, tylko gdy dam File i Capture AVI, a następnie Video i Compresion to kodek nie jest widoczny.

Pozdro


niedziela, 18 czerwca 2006, 17:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
nigdy nie zwróciłem na to uwagi, zawsze ustawiam parametry zrzutu na pal i wybieram panasonica. może jak masz nieodpowiednie ustawienia to nieobsługujące ich kodeki się nie pokazują? (panasonic pracuje na rgb)

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 18 czerwca 2006, 18:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 9 czerwca 2006, 20:19
Posty: 16
Post 
Ustawiłem na RGB i w liście kodeków jest Panasonic DV, ale gdy go wybiorę i daję Capture video to mi wyskakuje błąd: "Cannot start video compresion: The source image is not acceptable (error code -2).

Pozdro


wtorek, 20 czerwca 2006, 15:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
wielkość 720x576, 25fps, RGB

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 20 czerwca 2006, 19:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
[quote="GrassHoppeR"]może jak masz nieodpowiednie ustawienia to nieobsługujące ich kodeki się nie pokazują? (panasonic pracuje na rgb)
/quote]

Tak! własnie to jest przyczyną.. miałem to samo kilka lat temu...


wtorek, 20 czerwca 2006, 22:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 9 czerwca 2006, 20:19
Posty: 16
Post 
Ustwiłem rozdzielczość na 720x576 i jak daje Capture Video to wyskakuje błąd: "Unable to start video capture".

PS. Czy zgrywając w pełnym PAL'u rozdzielczość nie powinna być 768x576, bo filmy w 720x576 mają pasy po bokach??

Pozdro


piątek, 23 czerwca 2006, 13:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 22:31
Posty: 170
Post 
Najlepsze efekty uzyskałem
program Free VCR
kodek: jakiś MJPEG (trzeba potestować różne ustawienia)
kodek dzwieku: PCM niekompresowany 2x48kHz 16bit.

Przy kodeku DV rozjeżdżał mi się dźwięk z obrazem w pliku wynikowym.... mimo zaznaczonej synchronizacji, sprawdzałem raz i olałem.


piątek, 23 czerwca 2006, 14:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 9 czerwca 2006, 20:19
Posty: 16
Post 
Ale dlaczego w VirtualDub'ie wyskakuje mi ten błąd??


sobota, 24 czerwca 2006, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
donkey0 napisał(a):
Ale dlaczego w VirtualDub'ie wyskakuje mi ten błąd??


używaj iuVCR :lol:


niedziela, 25 czerwca 2006, 15:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL