Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 01:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 JAK i CZYM KONWERTOWAĆ DVD do MPG2 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 listopada 2002, 18:46
Posty: 35
Post JAK i CZYM KONWERTOWAĆ DVD do MPG2 ?
Mam ważny materiał zgrany z mini DV na krążki DVD, chciałbym go obrobić np w AP 6.0 lub innym sofcie montażowym, czy AP zaimportuje mi taki plik i jak to mam zrobić ... ?
Czy jest to możliwe, czy muszę ten materiał wcześniej konwerować... do mpg2 itp? (...zgrywany był w AVI bezposrednio na DVD-R do nagryw. stacjonarnej). Jeśli tak to jakim programem to zrobię ? A może da sie go zgrać czymś z kompa ponownie na taśmę - mini DV ?
Słyszałem że ProCoder2 sobie poradzi, ale nie wiem jak zaimportowac plik VOB do niego?

Proszę serdecznie wszytkich obeznanych w temacie o poradę !
z góry serdecznie dziękuję, będę zobowiązany !!!

Adamej


wtorek, 11 lipca 2006, 12:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Temat wałkowany x razy, ale niech będzie.
1) przekonwertuj to DVD do AVI DV (np. Virtual Dub-em)
2) obrabiasz plik AVI DV
3) z adoba export albo do MPEG albo AVI DV i później jakimś innym softem do MPEG. Tutaj Procoder jest najlepszy.

I tyle, nie szukaj drogi na skróty bo i tak nic z tego nie wyjdzie


wtorek, 11 lipca 2006, 13:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Bez sensu jest konwertowac DVD na DV a potem po obrobce ponownie na DVD. To na pewno jakosci nie poprawi. DVD to tak naprawde mpeg2. W najprostszym przypadku wystarczy zmienic rozszerzenie z vob na mpeg i to wystarczy. Nie trzeba zadnej konwersji. Jeszcze lepiej za pomoca programu Ulead videostudio zaimportowac pliki z plyty DVD, dokonac montazu i wypalic ponownie plyte. Jesli podczas wypalania nie zmienisz parametrow kompresji materialu wyjsciowego to program jest na tyle inteligentny, ze podda powtornej kompresji tylko te fragmenty w ktorych dokonales istotnych zmian (dodales napisy, filtr lub efekt) pozostale fragmenty program pozostawi bez zmian. Dzieki temu uzyskasz mozliwie najwyzsza (niezmieniona) jakosc nagrania.


wtorek, 11 lipca 2006, 17:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post 
Najpierw DVDDecrypterem robisz voby z plyty DVD, nastepnie VOB2MPG zmieniasz na Mpeg i to wzucasz do Premiere.

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


wtorek, 11 lipca 2006, 18:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 listopada 2002, 18:46
Posty: 35
Post 
Witam,
Dziękuję za informację.
Którym z podanych w postach programach Virtual DUB, DVDDecypter, ProCoder, uzyskam najwyższą jakość obrazu ???

porszę o info i wzskazówki jak to zrobić.
Adamej.


wtorek, 11 lipca 2006, 23:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
DiscoLED napisał(a):
Bez sensu jest konwertowac DVD na DV a potem po obrobce ponownie na DVD. To na pewno jakosci nie poprawi. DVD to tak naprawde mpeg2. W najprostszym przypadku wystarczy zmienic rozszerzenie z vob na mpeg i to wystarczy. Nie trzeba zadnej konwersji. Jeszcze lepiej za pomoca programu Ulead videostudio zaimportowac pliki z plyty DVD, dokonac montazu i wypalic ponownie plyte. Jesli podczas wypalania nie zmienisz parametrow kompresji materialu wyjsciowego to program jest na tyle inteligentny, ze podda powtornej kompresji tylko te fragmenty w ktorych dokonales istotnych zmian (dodales napisy, filtr lub efekt) pozostale fragmenty program pozostawi bez zmian. Dzieki temu uzyskasz mozliwie najwyzsza (niezmieniona) jakosc nagrania.



Ja proponuje bezkolizyjną metodę obróbki. Każde oprogramowanie do montażu najlepiej radzi sobie z czystym avi i DV. Z mpeg-ami, divx-ami i takimi tam pojawiają się problemy. Utrata jakośći jest praktycznie niewidoczna.

Pozdrawiam


środa, 12 lipca 2006, 09:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 listopada 2002, 18:46
Posty: 35
Post 
Witajcie !
Własnie zmieniłem Vob na MPG w Tot.Com. i w ProCoder zrobiłem >ADD... ok. plik wszedł... ale nie mogę go dalej przekonwertować .../nie jest aktywny przycisk CONVERT/? dlaczego ? Co trzeba zrobić...?

Zaryzykowałem wpuszczenie tego "mpga" odrazu do Adobe Prem. 6.0 i co sie okazało ... dało rade zaimportować ale nie ma dzwięku... i po włożeniu do Timeline odrazu wywala mi Premiera (zawiesza komputer -z komunikatem "program nie odpowiada"). Lipa...(((

Jak mam dalej postepowac aby w koncu moj mpg byl przysfajany prze A. P. lub inny program montazowy.

Proszę pilnie Was o poradę... !

z góry dzięki .
Adamej


środa, 12 lipca 2006, 22:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post 
W procoderze trzeba jeszcze wejsc w opcje "Target", wybrac Add i ustawic parametry pliku wyjsciowego.

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


czwartek, 13 lipca 2006, 14:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 18 października 2006, 13:07
Posty: 1
Post 
Przeczytalem Twoj post i jest najrozsadniejszy.Od dluzszego czasu chce zamienic plytke dvd na avi by ja mozna spokojnie obrobic w AP.problem ma jednak jak wpowadzic do Virtual Dub material z DVD(jak sugerujesz) skoro virualDub nie widzi plikow vob.Z gory dzieki za podpowiedz
mirek63


środa, 18 października 2006, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ulead, Pinnacle nawet glupawy nero vision maja opcje importu plikow .vob do projektu. Czy znaczcznie drozszy adobe nie ma takiej mozliwosci? Uprzedzajac uwagi odnosnie edycji materialu mpeg - Ulead videostudio lub mediastudio znakomicie radza sobie z edycja materialu mpeg2. W zadnym wypadku nie jest ona mniej konfortowa niz edycja DV. Pinnacle nie radzi sobie nawet sam z soba.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 18 października 2006, 13:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
DiscoLED napisał(a):
Czy znaczcznie drozszy adobe nie ma takiej mozliwosci?
Ma, tylko premiere dobiera parser pliku na podstawie rozszerzenia, czyli trzeba zmienić je z vob na mpg i wszystko jest ok.
mirek63 napisał(a):
skoro virualDub nie widzi plikow vob.
virtualdub mod lub virtualdub mpeg-2


środa, 18 października 2006, 14:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL