Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 00:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 AVI na MPEG2??????????? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 17 lipca 2006, 23:28
Posty: 39
Lokalizacja: Stąporków
Post AVI na MPEG2???????????
Witam.
Robię kurs pewnego programu. Robię zrzuty ekranu programem hypersnap (avi 720x576px 25f/s klatki nieskompresowane) i chcę to nagrać na dvd z authoringiem. w tym celu wszystko wędruje do Adobe Encore 1.5 i samoczynnie w tym programie jest konwertowane na odpowiedni format dla DVD. i tutaj zaczyna się problem.
Po konwersji zaczyna coś przeskakiwać co chwilkę na ekranie.
Strasznie jest to nieprzyjemne dla oka. co nalezy zrobić?
ustawiam wszystkie możliwe typy konwersji w encore i caly czas to samo - chwilami nawet gorsze. Próbowałam tez w kilku konwerterach i cały czas jest to samo? Proszę o pomoc. chce mieć czyste, ladne pliki ze zrzutami z ekranu i nie mogę tego zrobić.
Poratujcie mnie prosze


poniedziałek, 17 lipca 2006, 23:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
no to ja zacznę głupim pytaniem ;)
a jak odtwarzasz avi to nie szarpie? w końcu to 30MB na sekundę!

po pierwsze proponuję ci zejść jednak do mniejszej ilości klatek, przechwytywać w natywnej rozdzielczości (czyli np. 800x600) i kompresować jakąś szybką, bezstratną metodą. potem możesz przeskalować, usunąć flickera i skompresować. a jeszcze prościej będzie nagrywać na kamerę poprzez s-video z karty graficznej.

jeśli kula w płot to mam nadzieję, że nie kula w łeb :mrgreen:

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 18 lipca 2006, 00:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 17 lipca 2006, 23:28
Posty: 39
Lokalizacja: Stąporków
Post 
Witam.
Nic nie szarpie przy avi (procesor athlonx2 64 4400, 2Gb ramu)więc może dlatego nie szarpie:)
Nie mogę zrobić przy innej rozdzielczości i innej ilości klatek, bo Encore mi tego nie przyjmuje. PAL=25f/s 720/576px

Próbowałam nagrywać z ekranu z kompresją i jest jeszcze gorzej.


wtorek, 18 lipca 2006, 00:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
słuchaj... jak właściwie ustawisz program do kompresji to MUSISZ uzyskać właściwy wynik...
może użyj tmpgenc'odera. łyka i wypluwa co trzeba i nigdy jeszcze mnie nie zawiódł.
sprawdź też co się stanie po konwersji na dv (np. virtualdub'em z kodekiem panasonic dv) i melduj.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 18 lipca 2006, 00:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hej

wydaje mi się, że kłopot leży w pliku źródłowym miałem podobny kłopot eksportując kiedyś materiał z avida, objawiał się w ten sposób, że po eksporcie do quick time reference a później próbie konwersji na mpeg2 przy pomocy tmpgenc lub czegokolwiek innego finalny plik mpg skakał i nic nie pomagało, zmieniłem w końcu ustawienia programu i okazało się, że zaznaczenie opcji używania kodeka avidowskiego, powodowało kłopot, w innym ustawieniu już było ok.

Stąd wydaje mi się, że plik avi został wyeksportowany w jakimś niestandardowym formacie i przed authoringiem wyeksportuj go z innymi parametrami, sprawdź pixel ratio oraz proporcję obrazu, powinno pomóc

pozdrawiam


wtorek, 18 lipca 2006, 15:41
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 17 lipca 2006, 23:28
Posty: 39
Lokalizacja: Stąporków
Post 
Słuchajcie ja już nie wiem. teraz próbuję kombinować w TMPGEnc i niby zmienia na mpeg-2, uruchamiam i wszystko jest ok - troszeczkę jakby obraz jest rozmyty (różnie przy różnych ustawieniach), ale wrzucam do Encore - jest wybrane "don't transcode" a po stworzeniu dvd ciągle to samo. może to ma związek z tym rozmyciem?
Może jesteście mi w stanie powiedzieć jak mam dokładnie ustawić TMPGEnc?
Z plikiem źródłowym jest wszystko ok - nagrywam jako avi 720x576 25f/s full frames (uncompressed). a może znacie program, który nagrywa firmowy zrzut ekranu do mpeg-2?? jest coś takiego w ogóle? proszę o pomoc

_________________
AMD Athlon 64 X2 4400+, Microstar K8N Neo4-FI, PDP Patriot LLK 2 x 1GB, Matrox Parhelia APV 128MB DDR BOX, 2x Seagate 300 GB Barracuda SATAII, Chieftec BA-01B-B-B, Tagan 580W - U15, LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H20L LightScribe, Windows XP Pro


środa, 19 lipca 2006, 16:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hej

spróbuj użyć programu "fraps" do zgrywania z ekranu

Co do tmpgenc ustawiam go uruchamiając czarodzieja DVD -> CBR -> 4:3 PAL oraz jeśli przeplot to Bottom field first.

spróbuj może też innym kodekiem np. cinema craft encoderem wersją trial, jest 3 razy szybszy...

pozdrawiam


środa, 19 lipca 2006, 18:01
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
prościej będzie nagrywać na kamerę poprzez s-video z karty graficznej.

mówiłem poważnie. zgrywasz na kamerę dv i mucha nie siada. a encore to osobiście szybko sobie odpuściłem...

pozdrawiam

_________________
Obrazek


środa, 19 lipca 2006, 18:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 17 lipca 2006, 23:28
Posty: 39
Lokalizacja: Stąporków
Post 
nie mam kamery, może jakiś inny sposób???

_________________
AMD Athlon 64 X2 4400+, Microstar K8N Neo4-FI, PDP Patriot LLK 2 x 1GB, Matrox Parhelia APV 128MB DDR BOX, 2x Seagate 300 GB Barracuda SATAII, Chieftec BA-01B-B-B, Tagan 580W - U15, LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H20L LightScribe, Windows XP Pro


środa, 19 lipca 2006, 20:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
użyłeś innego programu do zgrywania z ekranu?


środa, 19 lipca 2006, 22:12
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 17 lipca 2006, 23:28
Posty: 39
Lokalizacja: Stąporków
Post 
używam kilku i nic. ciągle po konwersji skacze.
Co tu zrobić?????????????

[ Dodano: 2006-08-08, 15:24 ]
Sluchajcie!
W power dvd wyłaczyłam tryb usuwania przeplotu i nic się nie dzieje! nic nie skacze.

Zainsatlowałam tez na drugim komputerze ściągnięta właśnie wersję 6 trialową powerdvd i przy ustawieniu usuwaj przeplot, a także bez niego wszystko działa. Kto mi to wytłumaczy? (Na moim komputerze działa dobrze tylko wtedy jak jest wyłączone usuwanie przeplotu a na innym w obu przypdakach)hm

I skoro jest przeplot to niby powinien działać dobrze na stacjonarnych odtwarzaczach dvd. Co o tym myślicie?
PS. nie mam stacjonarnego ostwarzacza dvd.

_________________
AMD Athlon 64 X2 4400+, Microstar K8N Neo4-FI, PDP Patriot LLK 2 x 1GB, Matrox Parhelia APV 128MB DDR BOX, 2x Seagate 300 GB Barracuda SATAII, Chieftec BA-01B-B-B, Tagan 580W - U15, LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H20L LightScribe, Windows XP Pro


piątek, 4 sierpnia 2006, 22:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL