Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 05:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Czy da się to zmieścić na płytę? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Czy da się to zmieścić na płytę?
Witam!
Mam małe pytanko - mam materiał zgrany z kamerki wyedytowany na 1 godzine i 28 minut - czy bez problemu uda mi się to zmieścić na jedną płytę DVD? Prosiłbym o pomoc jak zrobić żeby uzyskać jak najlepszą jakość - jakie parametry ustawić w Adobe Premiere 6? Mam nadzieję że pomożecie:)
I jeszcze jedno - materiał był nagrywany kamerką Panasonic NV-GS280 - zrobiłem sobie małą próbkę materiału i kontury postaci podczas ruchu lekko się zamazują - mogę coś z tym zrobić? Jeśli trzeba to umieszczę screena.
Z góry dzięki za odpowiedzi!


środa, 19 lipca 2006, 16:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post 
Nie ma szans żeby nagrać to w surowej postaci na płytę dvd(jeżeli o to pytasz), wystarczy zerknąć na pojemność twojego pliku zapewne waha się w granicach 18GB , a wiadomo ile ma płyta dvd. Musisz użyć jakiegoś programu do autoringu dvd – wszystko znajdziesz na forum.
Co do zamazanych krawędzi wnioskuje że to przeplot, też sporo o tym było nie będę się rozpisywał. (tak ma być) po przeliczeniu na format dvd w TV będzie ok.
- zmontuj
- w premierze ustaw dv avi 720:576 lower field first
- wyexportowany materiał do authoringu dvd- bitrejt wydaje się w granicach 7000 z hakiem, będzie dobrze


środa, 19 lipca 2006, 19:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To że materiał surowy nie zmieści się na płycie to wiem - w końcu nośniki mają tylko 4,7GB, chodzi mi bardziej o to czy 1,5 godziny bez problemu zmieści się na płycie w dobrej jakości i jakie ustawienia preferujecie przy kompresji do dormatu DVD :)


środa, 19 lipca 2006, 22:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Witam
Zmieści się bez problemu. Ustaw bitrate na ok 6500 kbps i powinno grać. Najlepiej nagraj na RW i sprawdź czy odpowiada Ci jakość nagrania!

Pozdrawiam

_________________
NV-GS75; FS Amilo Pro V7010; UVS 8.0


środa, 19 lipca 2006, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki czto - mogłem o tym wcześniej pomyśleć - przez noc przeliczyło mi na 7000kbps i wyszło z dźwiękiem ponad 5GB:) z moich obliczeń wychodzi że musiałbym dać teraz 6000kbps żeby wyszło z dźwiękiem chyba że dźwięk podczas późniejszego łączenia jest łączony z obrazem i zmniejsza się jego wielkość(ale to chyba niemożliwe? ). Zrobiłem sobie 4 minutową próbkę przy 6000 i jakość jest zadowalająca - myślę że na telewizorze nie będzie aż takiej dużej różnicy:)
Jeszcze jedno pytanko - w ustawieniach w Adobe przy wybieraniu kompresji są różne opcje typu:
1.) PAL DV High quality 4MB VBR 2 Pass
2.)PAL DV High quality 7MB CBR 1 Pass
3.)PAL DV High quality 7MB CBR 2 Pass SurCode for Dolby Digital 5.1
4.)PAL DV Low quality 4MB cbr 1 Pass
5.)PAL Progressive High quality 4 MB VBR 2 Pass
6.)PAL Progressive High quality 7 MB VBR 1 Pass
Która opcja jest najlepsza? i co w danej opcji jeszcze zmienić(jakiś suwaczek przesunąć?).

[ Dodano: Czw Lip 20, 2006 11:43 am ]
i jeszcze jedno małe pytanko - mając materiał nagrany w 16:9 podczas renderingu mam zostawić taki sam 16:9? Pytam żeby potem nie było że telewizor rozciągnie obraz na cały ekran bo wtedy to katastrofa by była:)


czwartek, 20 lipca 2006, 09:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
witam
to co podałeś w punktach to przykładowe ustawienia, napewno jest opcja ustawień indywidualnych. Ja konwertuje w Procoder i ustawienia CBR 6000 1 PASS, audio na 224. 1,5 godziny filmu i zostaje jeszcze sporo miejsca na wypasione menu :)
Jakość filmu rewelacja, poprostu nie mam pytań, praktycznie nie widać różnicy niędzy DV a DVD.

Pozdrawiam


czwartek, 20 lipca 2006, 10:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Kalkulator


czwartek, 20 lipca 2006, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzisiaj na nocke zostawiłęm z ustawieniami według Dredas-a - kurde, przplot zniknął a jakość jest tak jak pisałeś praktycznie jak w oryginale dv! Ogromne dzięki, jest SUPER!!!
Ale pozostaje pytanko czy DVD nie rozciągnie tego na cały ekran w telewizorze(format projektu to 16:9), może lepiej zrobić 4:3 wsadzić 16:9 i zeby na dole i górze były czarne paski?


piątek, 21 lipca 2006, 08:34
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
Przeplot zniknol bo telewizor CRT nie pokazuje przeplotu!!! jesli nie bylo krecone progresywnie lub nie zrobiles deintelace to na LCD bedziesz mial przeplot

_________________
FCP


piątek, 21 lipca 2006, 09:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No nie wiem marcin_s jak to jest z tym przeplotem, mam monitor CRT i przedtem był przeplot a teraz go nie ma - materiał ten sam zmieniłem tylko opcje wedle wskazówek Dredas-a a deintelace nie ma w opcjach zapisu do *.m2v - i szczerze chyba bym go wolał bo z tego co sobie poczytałem już na tym forum o przeplocie jest on "wskazany" i raczej nie powinno się go usuwać.


piątek, 21 lipca 2006, 10:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Przeplot nie jest wskazany tylko konieczny , jeżeli obraz ma trafić na TV. Usunięcie przeplotu powoduje lepsze wyświetlanie obrazu na monitorze komputerowym. Materiał na TV bez przeplotu będzie się trząsł.

Pozdrawiam


piątek, 21 lipca 2006, 10:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
"przedtem" oglądałeś materiał dv, a "teraz" mpeg. widocznie masz ustawione pokazywanie rozplecionego materiału w przypadku mpeg i nierozplecionego w przypadku dv.

zostaw 16:9, dvd nie rozciągnie tego na cały ekran, jeśli ustawienie odtwarzacza będzie prawidłowe.

pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lip 21, 2006 12:10 pm ]
Dredas napisał(a):
Przeplot nie jest wskazany tylko konieczny , jeżeli obraz ma trafić na TV.

dodam jeszcze, że nawet jeśli usuniesz przeplot i zrobisz dvd, to odtwarzając na telewizorze i tak odtwarzasz z przeplotem. cóż, taki jest standard PAL...

_________________
Obrazek


piątek, 21 lipca 2006, 11:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL