Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 03:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 kmpresja filmu 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post kmpresja filmu
montuje film w AP zapisuje go do DV AVI, pozniej kompresuje ProCoderem do DVD VOB bo wiem ze Procoder najlepiej kompresi do MPEG2 potem gdy wrzucam plik do Ulead dvd movie factory 3 w celu zrobienia menu pod koniec program nadal cos konwertuje mimo tego ze plik zostal juz skompresowany. O co to chodzi ?? moze polecacie jakas inna metode ??
dziekoweczka z gory za odp.


czwartek, 20 lipca 2006, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
przy kompresowaniu do mpeg2 ustaw mniejszy bitrate


czwartek, 20 lipca 2006, 23:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
zacznę od tego, że nie pracuję w żadnym z tych programów.

podczas authoringu programy demultipleksują i spowrotem multipleksują strumienie wideo i audio. spróbuj kompresować do m2v+mp2 (ac3) a być może unikniesz demultipleksacji.

być może zupełnie nie trafiłem, ale może przyda się innym. :D

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 21 lipca 2006, 10:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 11:08
Posty: 40
Lokalizacja: wielkopolska
Post 
Mam podobny problem przy imporcie mpeg2 do dvdlab demultiplexuje dzwięk i obraz na mpv i mpa,pojawia sie ostrzeżenie przy ignoracji i wypaleniu płytki głosu nie ma, transkoduje do wav i wtedy jest ok no niestety ale przy 1,5 h filme transokodowanie dźwięku do wav nie zmieści się na płycie,jest też możliwość transkodowania do ac3 z pluginem tmpegnc no ale trzeba go zakupić.


piątek, 21 lipca 2006, 11:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
luk napisał(a):
Mam podobny problem przy imporcie mpeg2 do dvdlab demultiplexuje dzwięk i obraz na mpv i mpa


GrassHoppeR napisał(a):
spróbuj kompresować do m2v+mp2 (ac3) a być może unikniesz demultipleksacji.


pisałem właśnie na przykład odnośnie dvd-lab'a. kompresując do m2v+mp2 unikasz demultipleksacji.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 21 lipca 2006, 11:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 11:08
Posty: 40
Lokalizacja: wielkopolska
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
pisałem właśnie na przykład odnośnie dvd-lab'a. kompresując do m2v+mp2 unikasz demultipleksacji.



no dobrze ale w czasie compilacji dvd i wypaleniu głosu brak pojawia się komunikat ostrzegawczy "put movies with different audio tracks into a separate VTS"
pozdro


piątek, 21 lipca 2006, 11:56
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
mike 102 co da mi mniejszy Bitrate przy kompresowaniu ? ja ustawiam w ProCoderze 8000 kompresja do DVD VOB. mysle ze to pogorzy jakosc a ulead dvd movie factory dalej zrobi demultiplex i multiplex.
GrassHoppeR rozumiem ze m2v chodzi ci o MPEG2 GrassHoppeR
ob bo sie niestety krece w tych skrotach :P radzisz zeby dozucic ac3 gdy ustawiam w ProCoderze DVD vob to niestety nie mam mozliwosci ustawic dzieku ac3, ale jezeli klikam w advanced audio to bezproblemowo wlaczam 5.1 tylko ze gdy dam convert to kompresuje mi sam dzwiek bez video nie wiem jak to ustawic.

Jak radzicie gdy w AP zapisze wszystko do DV AVI i wrzucic to odrazu do ulead dvd movie factory 3 czy zapisac w AP do DV AVI skompresowac w procoderze i wrzucic do ulead movie factory 3, jezeli nastapi demultipleksja i multipleksja czy wplynie to na pogorszenie jakosci?? jutro krece weselicho i pracuje tylko na tych programach. wiem ze AP kiepsko kompresuje do MPEG2 dlatego zaopatrzylem sie w ProCodera ale jak to teraz wsztsko polaczyc :(
zalezy na jak najlepszej jakosci material 3godz na dwoch plytach DVD 4,7


piątek, 21 lipca 2006, 13:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
shogo:
m2v to sam strumień video, obraz. mpeg2 to standart kompesji (Motion Picture Expert Group 2).
mp2 to sam dźwięk (mpeg layer audio 2), ac3 napisałem tylko dodatkowo jeśli chcesz użyć tego dźwięku, przecież nie musisz
chodzi tylko o to, aby tworząc mpega stworzyć niezmultipleksowane (oddzielne) dwa pliki - jeden audio, drugi video. nie wiem czy temu workshopowi to wychodzi na dobre, piszę ze swojego własnego doświadczenia z innymi programami(nie pracuję na workshopie)
luk:
nie wiem skąd ten błąd, nigdy w dvd-labie go nie miałem.
a łączysz w ogóle w labie dźwięk z wideo?

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 21 lipca 2006, 14:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
A ja kompresuję z poziomu AP z użyciem ProCodera do formatu m2p a później już tylko Ulead Movie Factory i na płytkę. Ulead już wówczas nie kompresuje ale trzeba to ustawić w opcjach.

Powodzenia


piątek, 21 lipca 2006, 14:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
tpiaskowski
mozesz opisac ten proces bardziej szczegolowo?

GrassHoppeR
to raczej nie blad ja nigdy nie oddzielam dzwieku od video. w procoderze w zakladce category rozne kategorie: audio, DV, storage, DVD/CD itd poprostu jak dalem AUDIO to wyszlo mi wiecej mozliwosci dla audio a jak na CD\DVD to nie mialem za duzego wyboru, ale nie jestem tak obczaskany w tym, zalezy mi tylko na jak najmniejszej stracie na jakosci video. mimo to dzieki za info bede dalej probowal i napewno sie odezwe :mrgreen:
pozdrawiam!


piątek, 21 lipca 2006, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
W procoderze ustaw "program stream" i dżwięk Mpeg cośtam - jestem w pracy nie mogę spojrzeć. Na wyjściu otrzymasz jeden plik video i audio format m2p. W UMF w ustawieniach zaznacz opcję do not convert. Nie będzie conwertował od nowa, ale trochę popracuje, bo musi "przerobić" tła, Muzykę do tła, przejścia przy pokazie slajdów, zrobić voby itp.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


piątek, 21 lipca 2006, 15:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
powiedzcie mi jeszcze jedno dlaczego przy kompresji szatkuje mi obraz sprawdzalem teraz na klika sposobow i nie wiem co jest grane ??


piątek, 21 lipca 2006, 19:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 11:08
Posty: 40
Lokalizacja: wielkopolska
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
luk:
nie wiem skąd ten błąd, nigdy w dvd-labie go nie miałem.
a łączysz w ogóle w labie dźwięk z wideo?

pozdrawiam


video i dźwięk wrzucam na listwe czasową wstawiam chaptery później menu i comapile, coś pomijam?? :roll:
a może robie błąd przy samym imporcie clipu może wybrać drugą opcję "Quick mode without demultipexing"?


sobota, 22 lipca 2006, 10:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL