Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 15:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 konwersja do AVI 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 1 lipca 2006, 09:52
Posty: 6
Lokalizacja: Slough Anglia
Post konwersja do AVI
Witam i prosze o pomoc.
Zgralam film z kamery SONY DVD na dysk komputera.Do obrobki materialu mam program Adobe Premiere Pro. Ze wzgledu na to ze program ten nie obsluguje formatu DVD VIDEO bede musiala przekonwertowac plika na AVI. Jakiego programu powinnam uzyc i jak ustawic parametry?Mecze sie z tym juz kilka dni i nie potrafie sobie poradzic.Sciagnelam z internetu YASA VIDEO CONVENTER ale nie jestem go pewna bo w testowanym materiale obraz jest lepszy niz w innych testowanych przeze mnie programach ale glos jest beznadziejny.Co mam zrobic? Moze ktos udzieli mi praktycznych porad i podpowie jak to robic. Prosze rowniez o e-maile. Chetnie mawiaze z kims korespondencje kto przynajmniej na poczatku mojej zabawy w filmowanie i obrobke materialu bedzie mogl i mial cierpliwosc udzielenia mi pomocy.Margaret28@wp.pl


sobota, 22 lipca 2006, 21:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 lipca 2006, 14:49
Posty: 10
Post 
jeśli dobrze zrozumiałam jest taki program (mpeg converter)musisz sobie ściągnąc jest prosty mało megabajtów a działa doskonale może trochę długo.w programie musisz pobrać plik do konwersji ustawić rodzaj kompresji czyli avi . ja też zaczynam ale to chyba tak. odpisz jak ci poszlo mercedes to imie nie pseudonim pozdrawiam


niedziela, 23 lipca 2006, 15:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
polecam VirtualDub MOD.
dosyć niejasne jest ustawienie konwersji dźwięku, na prośbę wrzucę screena jakiegoś, ale program jak najbardziej godny polecenia. należy doinstalować kodek dv, np. Panasonic DV.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 23 lipca 2006, 15:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 1 lipca 2006, 09:52
Posty: 6
Lokalizacja: Slough Anglia
Post 
mercedes,
Dzieki program jest swietny i jak na moje oko jakosc po konwersji nie odbiega od oryginalu.Jestem zdecydowana kupic pelna wersje, i moze w koncu rozpoczne prace nad moim pierwszym filmem.Wydaje mi sie, ze bede miala jeszcze mnostwo pytan, bo Adobe Premiere nie jest taki prosty.Pozdrawiam z Anglii.


poniedziałek, 24 lipca 2006, 00:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hej

Polecam najlepszy encoder, jest wersja trial, która jest funkcjonalna, pozdrawiam
http://www.cinemacraft.com/eng/index.html


poniedziałek, 24 lipca 2006, 13:06
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 1 lipca 2006, 09:52
Posty: 6
Lokalizacja: Slough Anglia
Post 
Czesc, postanowilam wyprobowac tez program VirtualDub MOD, wgralam kodek tak jak mi radziles i... program zawiesza sie i nie pozwala zamknac.Tylko poprzez reset komputera moge go opuscic. Czy to mozliwe zeby w moim kompie bylo cos nie tak?


wtorek, 25 lipca 2006, 00:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 20:27
Posty: 57
Post 
Witam
Znalazłem tego posta i postanowiłem tu się spytać.
Mam płytkę DVD i potrzebuję ją zgrać na dysk do formatu AVI ( bez żadnej kompresji )a następnie odzielić scieżki Video i Audio tak aby poddać je obróbce. prubuje VirtualDUB ale krzyczy mi żebym ustawił komprecje Audio.


czwartek, 3 sierpnia 2006, 12:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeśli posiadasz płytkę nagraną w formacie DVD-VIDEO (mpeg2) i chesz z tego zrobić AVI to gratuluję pomysłu ale nie da się zrobić bez żadnej kompresji. Niestety kompresja lub rekompresja przy przejściu z mpeg2 do AVI będzie zawsze mniej lub bardziej stratna.
Mozesz użyc np prostego Pinnacle 10 który potrafi importowac płyty DVD i z całego filmu pousówa MENU itp a utworzy plik mpeg2 na dysku komputera bez utraty jakosci ale będzie to mpeg2. Nastepnie jesli chcesz miec AVI utworzyć plik AVI najlepiej kompresja (DV) pełen PAL zajmie dużo miejsca ale utracisz najmniej na jakości.
Ja osobiście polecałbym zrobić tak jesli oczywiście nei musi być AVI.
1. Zaimportować DVD w Pinnacle Studio + 10.5
2. Nastepnie wczytac utworzony plik mpeg2 na time line i utworzyć z niego ponownie plik mpeg 2 Pinnacle wtedy tworzy oddzielne pliki dźwięku i obrazu. plik obrazu *.2mv + 3 pliki *.WAV dla 6 kanałów dźwięku przestrzennego. (w ten sposób usyskasz oddzielne pliki audio).
3. Obraz jesli może być w mpeg2 to pozostaje ci po imporcie DVD natomiast jesli chcesz AVI to jw.na TIMELINE i kodujesz do pliku AVI(DV).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 3 sierpnia 2006, 22:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 20:27
Posty: 57
Post 
Dzięki
Najleprza opcja to import do pinacle studio posiadam co prawda wersję 9,4 ale to nie przeszkadza. O to mi właśnie chodziło


piątek, 4 sierpnia 2006, 10:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
najsensowniejszym wyjściem jest wczytać do VDMOD i wystartować frameserver. taki plik jest bez kompresji a zajmuje kilkadziesiąt kilo, nie tracimy czasu ani miejsca na konwersję a przy okazji można założyć filterki różne itp...

pozdrawiam.

_________________
Obrazek


piątek, 4 sierpnia 2006, 11:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 13:39
Posty: 4
Post 
Przepraszam ze odkopuje stary temat ale mam problem z uzyciem VirtualDub MOD i kodeka Panasonic DV

Pobralem program i kodeka z linkow wstawionych przez GrassHoppeR'a ale niestety przy probie konwersji do formatu DV AVI przy uzyciu Panasonic DV otrzymuje komunikat:
Cannot start video compression:
The source image format is not acceptable.
(error code -2)

Czy ktos moglby mnie nakierowac albo lopatologicznie wytlumaczyc co mam zrobic aby moc zapisac filmik w formacie DV AVI przy uzyciu VirtualDub??


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 13:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
Panasonic DV kompresuje obraz według standardu DV, czyli 720x576, 25fps, interlaced. jako wejście przyjmuje przestrzeń kolorów RGB. VDMOD pracuje tylko w RGB, więc ten parametr nam odpada. framrate jest w sumie pomijany a interlace "forsowany". musisz dostosować jedynie rozdzielczość. jaki materiał poddajesz konwersji?

pozdrawiam

[ Dodano: Pon Sty 08, 2007 3:21 pm ]
NooN napisał(a):
The source image format is not acceptable.
(error code -2)

format obrazu wejściowego nieakceptowany [przez kodek].

_________________
Obrazek


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 15:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 13:39
Posty: 4
Post 
plik pochodzi z kamery nagrywajacej na krazkach DVD sorki za taki opis ale dopiero zaglebiam sie w tajniki video ;)

w zalaczniku zrzut ekranu z informacjami o pliku

[ Dodano: Pon Sty 08, 2007 3:42 pm ]
teraz widze juz roznice a dokladniej faktycznie chodzi o rozdzielczosc :oops:

to w takim razie mam pytanie jaki programem dostosowac ta rozdzielczosc??


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 15:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
w VD video->filters->add->resize: 720x576, metoda: byle nie nearest neighbor
jeśli po konwersji obraz będzie skakał (nie widzę ustawień kolejności pól), to konieczna będzie zamiana pól: ściągnij i zainstaluj plugin "reverse field dominance" i użyj go razem z resizem.
pewnie będzie jeszcze problem z ac3...
VDMOD to pałerful tul i nie jest wbrew pozorom taki prosty. trzeba się orientować w temacie. myślę, że są jakieś prostrze programy do konwersji. a czy naprawdę musisz konwertować materiał? każda rekompresja powoduje straty i należy jej unikać. może wystarczyłby frameserving zamiast konwersji?

pozdrawiam

_________________
Obrazek


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 16:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 13:39
Posty: 4
Post 
material potrzebuje poddac edycji w premiere pro v7.0


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 16:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL