Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 08:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Edius4 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 lipca 2006, 14:49
Posty: 10
Post Edius4
posiadam ediusa 4 trial czytałam że można ''przerobić'' na oryginał proszę o pomoc.
mercedes


niedziela, 23 lipca 2006, 15:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
zły początek :oops:

_________________
Obrazek


niedziela, 23 lipca 2006, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam! :D

Fakt- zly poczatek! :oops:

Co zas sie tyczy wersji TRIAL Ediusa 4 to dodam cos od siebie.

Testuje wlasnie sobie kolejna wersje EDIUSA i powiem szczeze...jestem
dwojako nastawiony do nowego dziela. Generalnie jest dodanych pare fajnych
rzeczy ale nadal jak widze brakuje kilku istotnych.

Po pierwsze! - czas na MINUSY!!!

Spodziewalem sie ze w koncu dopracuja w wersji 4 obsluge na alpha chanelach.
Nadal jest tego brak. Dodano np.zagniezdzone sekwencje ktore myslalem ze
rozwiaza moj problem tzw. klipow wirtualnych jak Adobe Premiere ale jednak sie mylilem.

Np. taki prosty efekt:

...robimy plynacy napis w titlerze z kanalem alpha. Jesli polazymy go na gore w timeline
to oczywiste jest ze tlo przeswituje a napis sobie plynie.

Jesli juz zrobimy to poprzez zagniezdzona sekwencje i dodamy do glownego timeline,
program juz nie widzi alpha chanelu i tlo jest czarne. ZGROZA!!! A juz myslalem
ze bedzie tak jak w AP. Z tego co widze, przez brak obslugi alpha w zagniezdzonych
sekwencjach zostaje baaaardzo mocno ogranicze mozliwosci w/w sekwencji.

GrassHooper wie o co chodzi! 8)

kolejny przyklad - tyczy sie PiP oraz 3D Picture:

...mamy plik PSD z kanalem alpha oraz np. rysunkiem (logo). Logo np. gwiazdka z
napisem po srodku STARS. Wrzucamy to do Ediusa i dodajemy keyersa 3D Picture...
Jesli chcemy dodac shadow z funkcji 3DPicture to zamiast robic cien taki jak obrys
loga, program robi obrys calego obszaru roboczego czyli np w tym przypadku 720x480.

PORAZKA !!!(w Ediusie 3 jest to samo). Kazdy by chcial zrobic sobie np. ruchomy cien
bo funkcja 3DPicture to umozliwia ale w tym przypadku to nie ma miejsca.

...tak samo PIP. Kurde, dodaje plik z alpha a on robi mi czarne tlo. No masakra.
Wystarczylo by dodac funkcje np. zastosuj kanal alpha lub nie! Proste jak kij od szczotki!

Moze sie czepiam ale to takie pierdolki a nikt ich nie uwzglednil w nowej wersji.
Kurcze - kogo oni sie sluchaja!!! Bo chyba nie tych co by chcieli naprawde dobrych zmian.

Jedyne co na PLUS dla kanalu alpha to to ze w koncu cien dodany np. pod napis w
photoshopie (czarny) w pliku psd jest w koncu CZARNY a nie ma jasnej bialej obwodki.

UFF!!!

Kolejna sprawa:

...dlaczego w koncu nie dodano mozliwosci obslugi jednoczesnie funkcji 3DPicture i
Keyersow? Toz to chyba nie lot na Marsa? Nie ta skala trudnosci? FATALNIE!!!

...nie poprawiono efektu SPADKU BUFORA ODCZYTU w momencie kiedy zostaje
uruchomiony mikser AUDIO. W momencie pracy miksera bufor ze 160klatek spada do
10klatek no i wiadomo co sie dzieje. Chcialoby sie go miec odpalonego na ekranie
szczegolnie w przypadku pracy na dwoch monitorach. . KLOPS!!!

...nie wiem czemu ale nie umiem teraz usunac markera np.z rubber bandu mix albo audio.
Moze teraz to jakis inny przycisk? Narazie jednak nie umiem go zlokalizowac.

...nadal nie ma mozliwosci kluczowania "sily nacisku" efektow np. blur, sharpness itp.
BEBEBE!!!

No dobra - dosc minusow!

Na PLUSy przysla teraz pora!!!

W koncu mozliwosc kluczowania efektow z grupy ColorCorrection. Pieknie! Tu BRAWA!
Doskonale poprawiona funkcja speed. Teraz zwalnianie i przyspieszanie jeszcze plynniejsze
i bez typowego "mrygania".

No i teraz cos dla tygrysow. Timeremaping - wiadomo o co chodzi!

oto dwie probki do zassania zrobione "na szybko":

PLIKI USUNIETO
http://www.mkprofilm.pl/portfolio/time_remap_001.wmv
http://www.mkprofilm.pl/portfolio/time_remap_002.wmv

Mozna w koncu plynnie spowalniac do wybranego tempa i plynnie przyspieszac. Kolejne BRAWA!!!

Mniejszych zmiany: poprawiony oscyloskop, interfejs ciut ladniejszy i w koncu na
magnesach :-) mozna perfekcyjnie ustawic sobie pulpit dociagajac do wybranych okienek.

To narazie tyle.


Jak widac MINUSOW jest nadal wiecej niz PLUSOW a spodziewalem sie odwrotnej sytuacji.

No coz, nie sadze tez aby wersja "trial" odbiegala od wersji pelnej wiec na poprawki tych
minusow raczej nie ma co liczyc.

I znowu pozostaje mi tylko czekac az w koncu ktos wlasciwy zajmie sie tymi zmianami
i doda je do Ediusa bo w koncu to przeciez dobre narzedzie. Moze byc przeciez jeszcze
lepsze!


Pozdrawiam
Krzych Wizzard


p.s. 1.jesli ktos wie kiedy i za ile bedzie mozna kupic upgrade z Ediusa 3 na Ediusa 4?
2.jesli ktos tez testuje wersje trial Edka4 - nie ch tez podzieli sie swymi spostrzezeniami,
moze sie myle. Ktos to wie!

_________________
iSLATE - http://www.islate


Ostatnio edytowano piątek, 23 listopada 2007, 01:27 przez iSlate, łącznie edytowano 4 razy

niedziela, 23 lipca 2006, 16:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 26 czerwca 2005, 22:07
Posty: 47
Post 
o tak dodawanie cienia pod logo np. w 3d Picteure... lub w titlerze bardzo mnie boli. W Premierze jest to idealne zrobione. Poza tym ten Ediusowy titler jest jakiś dziwny. Gadam o nim w kółko na forach bo nie mogę się z tym pogodzić. Nawet napisy wychodzą z niego takie nienaturalne (idealne są wg mnie w premierze). Wiem że mogę sobie dokupić zewnętrzny Title motion czy coś w tym stylu ale nie o to przecież chodzi. No i ta pipetka do pobierania koloru, która nie działa nawet w "czwórce"

_________________
Pozdr.
Jacek


niedziela, 23 lipca 2006, 17:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

P. Jason. Fakt - pipetka w titlerze jest niewiadomo po co. Powinna robic to
do czego jest stworzona ale jednak nie robi.

Proponuje ulatwienie.

Prosze uruchomic sobie oscyloskop. Jesli najedzie sie kursorem na klip w oknie podgladu
ocyloskop pokazuje jaki jest kolor pod kursorem. Jesli uruchomisz sobie teraz titlera
mozesz spisac ustawienia koloru jakie sa ci potrzebne.

To jedyne co przychodzi mi do glowy.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


niedziela, 23 lipca 2006, 19:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Witam.
Czy udało się komuś nagrać materiał z linii czasu na taśmę w kamerze?
Opiszę jak próbowałem to zrobić.
Po zmontowaniu materiału wybieram opcję eksportu klipu (czerwona kasetka), następnie zapisz do pliku. W oknie wybieram „Speed Encoder for HDV”, wpisuję nazwę, ustalam jakość i naciskam zapisz. Speed Encoder generuje przepięknej jakości klip w foemacie m2t, który z łatwością jest odtwarzany przez różne odtwarzacze zainstalowane w systemie. Następnie uruchamiam procedurę zapisania na taśmie. Wybieram Tools > MPEG TS Writer > dodaję do modułu wygenerowany przez Speed Encoder klip m2t i d.... Moduł rozpoznaje kamerę ale zapisać nie chce. Może popełniam jakiś błąd? Cała procedura jest opisana począwszy od 535 strony instrukcji. Czekałem na tą funkcję programu jak na zbawienie!!!

Pozdrawiam


niedziela, 23 lipca 2006, 21:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL