Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 00:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Dlaczego tak to długo trwa??? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 15:33
Posty: 2
Post Dlaczego tak to długo trwa???
Witam wszystkich,
Pytania moze glupie ale tym sie nie martwie bo dopiero zaczynam z tym wszystkim przygode,
Posiadam kamere dv, za pomoca np uleada video studio przechwytuje film w czasie rzeczywistym czyli kasetka ok 60min i mam dosc obszerny plik ok 12gb. nastepnie chcialbym z tego zrobic plytke dvd z menu itd. Pierwsze pytanie:
Czy tworzenie menu, podzial na chaptery i tym podobne jest lepiej wykonac na tym pierwotnym formacie o objetosci ok 12gb? jak tak to jakim programem to uczynic i jak potem z tego zrobic dvd?
A w momencie kiedy kompresuje za pomoca rowniez uleada do formatu dvd to takie kompresowanie 60-cio minutowego filmu trwa ok 4,5h (komp: 2,6Ghz, ram 512mb i dysk 160gb) czy nie mozna tego skrócic?


poniedziałek, 24 lipca 2006, 09:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Dlaczego tak to długo trwa???
soeren napisał(a):
A w momencie kiedy kompresuje za pomoca rowniez uleada do formatu dvd to takie kompresowanie 60-cio minutowego filmu trwa ok 4,5h (komp: 2,6Ghz, ram 512mb i dysk 160gb) czy nie mozna tego skrócic?

No niestety ale kompresja zawsze trochę trwa. Przede wszystkim zależy to od komputera a ściśle od procesora. Im szybszy tym szybciej to idzie.
Druga sprawą to uzycie konkretnego kodera. Spróbuj przekodowac materiał np. Procoderem Canopusa i później ten plik wciągnąć do Uleada. Powinno byc szybciej. Jedyna przeszkoda to cena Procodera.

Pozdro.


poniedziałek, 24 lipca 2006, 10:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Oczywiscie wszelka edycje na materiale z kamery najlepiej dokonywac na pliku DV. Co do konwersji to rzeczywiscie troche dlugo jak na ten procesor. Moj komp (P4 3Ghz) godzinny material obrabia niewiele ponad godzine. Ale nalezy pamietac o jednym. Duza ilosc przejsc, napisow a zwlaszcza nalozonych filtrow powoduje znaczne zwiekszenie czasu renderowania. Np. filtr usuwajacy szum z obrazu. Po jego zastosowaniu 30s kawalek byl renderowany 5min! Mozesz jeszcze sprawdzic ustawienia. Podzczas tworzenia plyty "create disc" wejdz w "project settings > change mpeg settings > customize > compression" Tam odznacz "two-pass encode" jesli masz zaznaczone. Wtedy rendering bedzie jednoprzebiegowy ale teoretycznie nalezy liczyc sie z drobna utrata jakosci. Ja na swoim 29" TV takiej utraty nie zauwazylem.


poniedziałek, 24 lipca 2006, 10:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
W kompresji największy udział ma procesor ale równiez dyski. Dlatego nalezy pamiętac o czestej defragmentacji, anajlepiej jeśli są przynajmniej dwa odzielne dyski fizyczne w komputerze. Wtedyz 1 dysku materiał jest czytany a na druim zapisywany nie ma problemu z jednoczesnym zapisem i odczytem.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 25 lipca 2006, 00:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL