Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 01:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jak osiągnąć jakość kompresji, jaka jest w filmach dvd? 

Co wybierasz: Ulead, Adobe, czy Vegas?
Ulead Media Studio Pro 31%  31%  [ 4 ]
Adobe Premiere 15%  15%  [ 2 ]
Vegas 15%  15%  [ 2 ]
Inne... 38%  38%  [ 5 ]
Liczba głosów : 13

 Jak osiągnąć jakość kompresji, jaka jest w filmach dvd? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post Jak osiągnąć jakość kompresji, jaka jest w filmach dvd?
Witam!
Poradźcie mi, jak oni to robią, a raczej czym??
Jak robię sobie film DVD w np. Movie Factory 4, to jego jakość przy 7000 kbps jest niestety daleka od jakości filmów, które kupujemy w sklepach.
Obraz jest miejscami ziarnisty i widać pixele, bądź pola z odcieniami barwy...
Jaki kodek oni stosują??? Czy to w ogóle kwestia samego kodeka?

Ja zgrywam materiał z kamery cyfrowej przez IEEE 1394 do AVI. Potem montuję i obrabiam w Media Studio Pro 7 lub 8. W nim też tworzę już pliki Mpeg2 do załadowania w Movie Factory 4 lub 5. Dzięki temu MF już nic ponownie nie re/kompresuje.

Jaki radzicie stosować kodek do DVD, aby efekt był powalający? :)

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi!

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


środa, 26 lipca 2006, 23:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post 
tu
to
tu
i też
a sporo tu
no ale do ankiety się przyłączam :wink:


czwartek, 27 lipca 2006, 00:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Nic nie znalazłem, więc może pomożesz? Cientki jestem w szukaniu :-)

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


czwartek, 27 lipca 2006, 00:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
to nie jest kwestia kodeka... to zalezy od sprzetu na jakim pracujesz, kamery itp. Nawet nie mysl ze uzyskasz cos takiego :wink:


czwartek, 27 lipca 2006, 00:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
na przykład zdjęcia ze statywu bardzo poprawiają jakość kompresji...

pozdrawiam

_________________
Obrazek


czwartek, 27 lipca 2006, 01:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
mike102 napisał(a):
to nie jest kwestia kodeka... to zalezy od sprzetu na jakim pracujesz, kamery itp. Nawet nie mysl ze uzyskasz cos takiego :wink:


Niestety nie zgodzę się z tym, ponieważ zrobiłem teżtaki experyment:
Skopiowałem kawałek filmu z DVD, przekonwerciłem go do avi bez kompresji, a następnie zrobiłem to na DVD (w MF3 i 4). Efekt był już niestety znacznie gorszy od oryginału...

Co WY używacie do kodowania na dvd?? Przecież wiem, że tych kodeków jest maaasa.

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


czwartek, 27 lipca 2006, 11:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
Bartp1 napisał(a):
Niestety nie zgodzę się z tym, ponieważ zrobiłem teżtaki experyment:
Skopiowałem kawałek filmu z DVD, przekonwerciłem go do avi bez kompresji, a następnie zrobiłem to na DVD (w MF3 i 4). Efekt był już niestety znacznie gorszy od oryginału..


no to chyba oczywiste :roll: i przeciez napisalem ze trudno jest uzyskac taka jakosc jaka jest na filmach...


czwartek, 27 lipca 2006, 14:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
A powie mi ktoś wreszcie czy używa jakichś specjalnych kodeków, innych niż te załączone do MSPro albo MFactory ???
Gdzie można takie znaleźć??

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


czwartek, 27 lipca 2006, 14:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

Panowie, kompresja filmow na dvd praktycznie nie rozni sie niczym
od tego co mamy w komputerach. Zaznaczam ze mam na mysli programy
lub hardware do kompresji dobrej firmy.
Dobry program kodujacy i wydajny zapewi na SUPER jakosc przy bitracie 8000.
To standard. Jednak to ze nasze materialy po kompresji nie wygladaja tak jak te na DVD
to w glownej mierze przyczyna tego ze popularne filmy nie sa krecone na DV-kach
tylko na kliszach oraz cyfrowo w duzych rozdzielczosciach bez przeplotu.

FULLHD 1980x1080p, 2K, 4K. To tu kryje sie cale "klu" sprawy.

Podam prosty przyklad.

Zrobcie kamerka cyfrowa zdjecie jakiegos ladnego kadru i mniej wiecej w tym samym czasie
zrobcie potke cyfrakiem takim z 3mpx. Potem na montazu wrzuccie te oba ujecia
raz klatka z kamery raz klatka z aparatu. Jak myslicie co bedzie miala lepsza jakosc
ujecie z kamerki czy z aparatu?

Zobaczcie mimo rozdzielczosci 720x576 ujecie z aparatu bedzie ostrzejsze, ladniejsze
poprostu SUPER. Wszystko kryje sie w interpolacji.
Kazdy grafik wie ze lepiej zmniejszyc zdjecie niz powiekszyc. Wiec jesli taki material
z HDV 720p lub 1080i/p nagramy kamera HD a potem przekonwertujemy go do DVPAL
to jakosc bedzie SPOOOORO lepsza niz nagranie w PAL-u.

Oczywiste, bo kamery HD maja wieksza przestrzen barwowa i nierejstruja interpolacji.
Jeszcze jak do tego ustawimy opcje kolorystyczne CINEMA to juz "prawie jak film"
choc jak wiadomo "prawie robi wielka roznice" :wink:

Ja uzywam kamery HDV. Wszystko nagrywam w HDV 720p 30f. Potem konwertuje do
do DV. Jakosc jest BEZ POROWNANIA LEPSZA. Do kosza wsadzic mozna material
nawet z dobrej 3CCD. Obraz jest jak z filmu.

I to tu jest pies pogrzebany. :D

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 27 lipca 2006, 16:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Dzięki. Aleś mnie dobił... :?


piątek, 28 lipca 2006, 00:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Panie Bartp1, nie ma co sie dolowac. Sukcesywnie zbierac kase na HDV.
Ja juz podjalem ten temat chociaz wielu pukalo sie w glowe ze po co mi to skoro
jeszcze nikt nie ma HD, telewizory drogie no i nie ma nosnikow do kopiowania.

Otoz zanim stanie sie to popularne na tyle ze bedzie to element naszych uslug,
do tego czasu ja nabiore doswiadczenia z nowym systemem i posrednio bede
wykonywal to poprzez nagrania HD i konwersje do SD. To zawsze lepsze kiedy nie ma
full HD a DV juz nas nie zadowala.

Wiem co mowie bo mam jakies doswiadczenie w tym temacie. Roznice poprostu widac
golym okiem.

Kiedy inni dopiero beda raczkowac, ja bede juz nie o krok, a conajmniej o kilka
do przodu.

W tej chwili swe produkcjie robie w HD 720p, konwertuje na NTSC lub PAL w prawdziwym 16:9.
Na panoramie obraz MIOD - MALINA.

Zycze wytrwalosci i proponuje sie zastanowic.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 28 lipca 2006, 01:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Całkiem Cię rozumiem. I dobrze zrobiłeś kupując tą HDV.
Dla mnie to niestety bariera nie do przejścia - cena :-(
Na głupią VX-2000 mnie absolutnie nie stać i nie będzie jeszcze dłuuugo.
Wszystko zawdzięczam chorobie przewlekłej, przez którą straciłem pracę kilka lat temu. Nadal się ciągnie i jakoś końca nie widać...
Ja nawet jeszcze nie widziałem jakości obrazu z takiej kamerki 3CCD jak ta VX2000, a bardzo bym chciał to zobaczyć!!
A czy mógłbyś mi coś posłać na maila ze swojej kamery?? Np. z 5s filmu. Chętnie popatrzę na tą jakość :)

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


piątek, 28 lipca 2006, 12:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL