Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 22:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DV->DivX - tutorial, pytanka 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post DV->DivX - tutorial, pytanka
Witam i przede wszystkim dzięki za pożyteczny artykuł.
Właśnie zajmuję się robieniem filmiku z DV na DivX i artykulik bardzo mi pomógł, niemniej jednak mam trochę kłopotów. Będę wdzięczny za sugestie.

Zacznę od mojego sprzętu:
PIII 800, 256MB, Seagate Barracuda IV, GF 2 MX 400 , Win 98SE - nie mam żadnych śmieci w autostarcie (po uruchomieniu komputera 92% zasobów wolne). Aha, DivX 5.02 Pro

1. Ciężka sprawa z filmami w pełnym PAL (720*576) - tzn. po zakodowaniu takiego filmiku DivX-em bez funkcji PRO (GMC, bidirectional enc.) odtwarza się bez problemu. Natomiast po włączeniu tych funkcji - film wydaje się chodzić dobrze, ale w pewnym momencie się zatrzymuje (w filmie 4 min. dwukrotnie) - tzn. pasek przewijania w WMPlayer idzie dalej ale obraz stoi (czasami zawiesza się WMPlayer). Co ciekawe obraz staje zawsze w tym samym momencie. Obniżenie rozdzielczości do np. 600*480 pomaga trochę (tzn. filmik staje raz). Przy rozdzielczości pionowej ok. 380 już jest dobrze. (aha, bitrate różnie np. od 1200 do 2000)
2. Nie wiem dlaczego ale w GordianKnocie (GK) mogę bez problemu kodować film z parametrem "SeparateFields" ale już przy ustawieniu opcji deinterlace (jakiejkolwiek) kodowanie filmu nie rusza (wyrzuca komunikat o jakiejś niezgodności w obliczonej ilości ramek i niemożności korekcji).
Zresztą w VDubie znalazłem filtr "fieldbob" - do pełnego PAL wygląda nieźle (no ale ja chcę używać GKnota);
3. Właśnie w VDubie mam problem z dźwiękiem. Nie wiem dlaczego bitrate mp3 jest ograniczony tylko do 56Kbit/s 16Khz - efekt kiepski. Rozumiem, ze w Gknocie mogę ustawić więcej. (a może robię coś źle w VDubie?);
4. Chyba warto też zająć się trochę problematyką zgrywania filmów. Mnie zastanawia np. po co zgrywać w pełnym PAL (i tak kodować w DivX obciążając bitrate), kiedy wiadomo, że kamerki DV mają ok. 500-520 linii rozdzielczości pionowej, a obraz jest przeskalowywany do 576. (zresztą może sam kiedyś coś o tym napiszę jak znajdę chwilę i przetestuję wszystkie możliwe kombinacje, szukając optymalnej jakości DivX'a).

Jeszcze raz dzięki za artykuł i zapraszam wszystkich do wymiany doświadczeń.


piątek, 28 marca 2003, 21:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DV->DivX - tutorial, pytanka
Myślę, że ten wątek powinien trafić na nowy dział o DivX (fajnie że taki powstał)


niedziela, 30 marca 2003, 14:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
Przeniesiony. 8)

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


niedziela, 30 marca 2003, 17:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DV->DivX - tutorial, pytanka
Nie, no ja już pomału wymiękam. Albo coś robię źle (ale co?) albo ten Gordian to faktycznie KNOT.
Niby wszystko się ustawia ładnie pięknie (mam 4 min. filmik w formacie DV) + zainstalowany Ataptec DVsoft codec, i co zaczynam kodować to mi wywala:

18:10:10: Started DivX5-First Pass: E:\dvnoaudio.avs
18:10:13: Finished DivX5-First Pass. Duration: 2 seconds.
18:10:13: Trying to open Log-file.
18:10:13: Error: Could not open E:\dvnoaudio_1.log
18:10:13: Error: Could not count encoded Frames.
18:10:13: Speed: 0.000 Frames per Second.
18:10:13: WARNING: Number of counted frames differs from settings!
18:10:13: WARNING: Settings: 6187
18:10:13: WARNING: Counted: 0
18:10:13: WARNING: Difference: 6187
18:10:13: Correcting Bitrate...
18:10:13: Original Bitrate = 2228 k(=1000)Bits/s
18:10:13: ERROR: Correction impossible.
18:10:13: Now encoding at 2228 k(=1000)Bits/s


Co ciekawe kiedy w "save & encode" w field operations zaznaczę "separate fields" kodowanie przebiega bez problemu. Kiedy zmienię na "none" albo "field deinterlace" wywala WARNING: Number of counted frames differs from settings!.

Ten sam filmik bezproblemowo mogę obrobić w VDubie, ale tu z kolei nie wiem jak skleić film z dźwiękiem mp3 powyżej 56kbps.

Help... Obiecałem kumplom filmik z wycieczki i zostały mi tylko 2 tygodnie (a mam jeszcze 2 godz. materiału DV do zmontowania)


poniedziałek, 31 marca 2003, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
1. skompresuj film w mniejszej rozdzielczosci. Twoj komputer po prostu nie daje rady z dekodowaniem filmu skompresowanego w pelnym PALu. Rozdzielczosc 512x384 z powodzeniem wystarczy.
2. w vdubie znajduje sie filtr deinterlace. usuwanie przeplotu ma tylko sens wtedy, gdy film bedzie odwarzany na monitorze. przy odtwarzaniu na tv (przez wyjscie tv-out) obraz straci plynnosc.
3. zainstaluj zarejestrowany mp3 encoder lame'a a problemy znikna.

mart


wtorek, 1 kwietnia 2003, 16:01
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post 
mart napisał(a):
1. skompresuj film w mniejszej rozdzielczosci. Twoj komputer po prostu nie daje rady z dekodowaniem filmu skompresowanego w pelnym PALu. Rozdzielczosc 512x384 z powodzeniem wystarczy.


A właśnie, że wyrabia. Jak już pisałem, bez użycia funkcji PRO DivX,a filmik chodzi jak malina. Zresztą nieważne, przeprowadziłem kolejne testy i chyba znalazłem winnego - "psychovisual enhancements" wystarczyło zmienić z "normal" na "light" i póki co nie ma problemów (przynajmniej na moim sprzęcie;

Cytuj:
2. w vdubie znajduje sie filtr deinterlace. usuwanie przeplotu ma tylko sens wtedy, gdy film bedzie odwarzany na monitorze. przy odtwarzaniu na tv (przez wyjscie tv-out) obraz straci plynnosc.


przecież ani słowem nie wspominałem, że to na TV. Oczywiście, ze oglądany będzie na monitorze. O filtrach w VDubie wiem (nawet preferuję jeden taki - "field bob"). Napisz mi jak usunąć przeplot w GKnocie (w sytuacji jak opisałem wcześniej) - pisałem też dlaczego chodzi mi o GKnota, a nie VDuba.

Cytuj:
zaistaluj zarejestrowany mp3 encoder lame'a a problemy znikna.


GKnot kodując mp3 używa LAME i tutaj nie mam żadnych problemów. Chodzi mi o VDuba i mp3 powyżej 56kbps.

mart[/quote]


wtorek, 1 kwietnia 2003, 18:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
na Twoim kompie byc moze wyrabia, na moim juz by obraz skakal. moim zdaniem rozdzielczosc 512x384 jest okej. ale to jest moje zdanie.

nie uzywam Knota bo w ten sposob nie mam zadnej kontroli nad ustawieniami nunduba a tego wlasnie uzywa knot do kompresji 2-pasmowej. zamiast kompresowac poprzez knota, skompresuj bezposrednio w nundubie. bedziesz mial dostep do wszystkich filtrow i swobode regulacji wszystkich ustawien.

z mp3 mialem ten sam problem w vd. zainstalowalem jeszcze raz codec lama (bodajze z nimo packa) i dziala dobrze.

m.


środa, 2 kwietnia 2003, 09:58
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post 
mart napisał(a):
na Twoim kompie byc moze wyrabia, na moim juz by obraz skakal. moim zdaniem rozdzielczosc 512x384 jest okej. ale to jest moje zdanie.


OK. I tak miałem zamiar zmniejszyć rozdzielczość. Zwracalem jedynie uwagę na różnice w prędkości materiału spakowanego DivX PRO a bez funkcji PRO. Stanęło na tym, ze nie muszę rezygnować z GMC i bidirectional encodingu. Wystarczyło pozbyć się psychovisual enhancements (szczerze mówiąc nie widać różnicy. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, ze warto z tego korzystać przy bardzo małych bitrate i rozdzielczości, wtedy można nawet ustawić "hard)

Cytuj:
nie uzywam Knota bo w ten sposob nie mam zadnej kontroli nad ustawieniami nunduba a tego wlasnie uzywa knot do kompresji 2-pasmowej. zamiast kompresowac poprzez knota, skompresuj bezposrednio w nundubie. bedziesz mial dostep do wszystkich filtrow i swobode regulacji wszystkich ustawien.


OK. Już rozwiązałem swoje problemy. Winnym okazał się AdaptecDV softcodec (to juz druga jego wpadka, po problemach z AdobePremiere). Sprawę rozwiązał Canopus DV codec i Canopus DV converter (trochę więcej roboty ale i możliwości większe).

Cytuj:
z mp3 mialem ten sam problem w vd. zainstalowalem jeszcze raz codec lama (bodajze z nimo packa) i dziala dobrze.
m.


O Nimo przeczytałem już kilka niepochlebnych opinii. Nie odważę się tego zainstalować u siebie.

W każdym razie dzięki. Gdyby nie kolega to ten wątek byłby raczej pamiętnikiem znerwicowanego kodera filmów.


środa, 2 kwietnia 2003, 18:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Nie mogę zrobić DivXa z klipu DV
Mam do zakodowania w DivX-ie krótki teledysk (2 min).
Przy wczytywaniu pliku Gordian Knot wciąż wywala mi komunikat: File is not a valid dvd2avi project (v1.76), avi or avs file!

Nie jest to raczej zależne od konfiguracji peceta (Pentium 4 2.4GHz, 512 DDR), a pliki zapisywane są w Microsoftowym kodeku DV typu 1 i 2 (żadna opcja nie działa). Miał ktoś z was taki problem? Co z tym można zrobić?????


niedziela, 6 kwietnia 2003, 17:22
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nie mogę zrobić DivXa z klipu DV
Salem napisał(a):
Mam do zakodowania w DivX-ie krótki teledysk (2 min).
Przy wczytywaniu pliku Gordian Knot wciąż wywala mi komunikat: File is not a valid dvd2avi project (v1.76), avi or avs file!

Nie jest to raczej zależne od konfiguracji peceta (Pentium 4 2.4GHz, 512 DDR), a pliki zapisywane są w Microsoftowym kodeku DV typu 1 i 2 (żadna opcja nie działa). Miał ktoś z was taki problem? Co z tym można zrobić?????


Poszukaj w sieci (w tej chwili nie pamiętam linka) jakiegoś softkodeka. Wspominałem już Adapteca DV Softcodec (nie polecam ale częściowo działa, patrz wyżej moje problemy), albo Canopus Softcodec + Canopus DV converter, albo inne (np. Mainconcept DV, Panasonic DV codec - chyba już nie do zdobycia - podobno kiepski, chyba był też Sony DV codec).


niedziela, 6 kwietnia 2003, 19:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post softkodek DV
Ludzie! Jak ktoś z was ma namiary skąd zassać softkodeka DV, to niech da znać na forum lub mailem na studiokameron@op.pl. Gdyby ktoś już miał takiego softkodeka, to proszę o przesłanie w załączniku do maila. Dzięki!


wtorek, 8 kwietnia 2003, 19:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post parametry kompresji
Dostałem softkodeka MainConcept (thanx!). Jakie parametry kompresji najlepiej stosować? Chodzi mi o opcje:
1. type 1 czy type 2?
2. opcje encodera: change fields order oraz fastest (mam P4, więc chyba nie warto)
3. co to za opcje decodera (preview qual., change fields order, YUV2/UYVY disable)???


środa, 9 kwietnia 2003, 01:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post dźwięk w GordianKnot
Skompresowałem plik DV do DivX5 zgodnie z instrukcjami z przewodnika (link ze strony głównej dv.swiatobrazu.pl). Film wyglada rzeczywiście świetnie przy kompresji ponad 15:1, natomiast nie kodeuje mi dźwięku. Czym to może być spowodowane? Chodzi o jaieś parametry kodowania samego filmu do DV (parametry zapisu w softkodeku?). Filmik w DV odtwarza mi z dźwiękiem, a DivX wypuszcza wyłącznie w formie niemej.


środa, 9 kwietnia 2003, 07:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: dźwięk w GordianKnot
Salem napisał(a):
Skompresowałem plik DV do DivX5 zgodnie z instrukcjami z przewodnika (link ze strony głównej dv.swiatobrazu.pl). Film wyglada rzeczywiście świetnie przy kompresji ponad 15:1, natomiast nie kodeuje mi dźwięku. Czym to może być spowodowane? Chodzi o jaieś parametry kodowania samego filmu do DV (parametry zapisu w softkodeku?). Filmik w DV odtwarza mi z dźwiękiem, a DivX wypuszcza wyłącznie w formie niemej.


A wyprułeś przed kodowaniem dźwięk z formatu DV, GK potrzebuje oddzielnego pliku z dźwiękiem do kodowania w DivX5. Możesz go wypruć za pomocą VirtualDub'a po wczytaniu filmu zrób save waw zaznaczając w audio direct strem copy.


środa, 23 kwietnia 2003, 13:50
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 23 stycznia 2003, 07:05
Posty: 55
Lokalizacja: Wielkopolska
Post 
Witam!
zciągnąłem sobie GordianKnota w wersji 0.28.5. Przy otwieraniu pliku wideo pojawia mi sie komunikat: Acces violation at address 00429304 in module GordianKnot.exe. Read of address 0000002c. Po kilkakrotnym kliknięciu na OK plik mi sie jednak otwiera. Po dokonaniu ustawień, nie mogę go jednak skompresować bo pojawia sie kolejny komunikat min: YUV data only (no RGB); use Convert To YUY2 or Convert To YV12. Czy może wie ktoś coś na ten temat?
Pozdrawiam!


sobota, 2 sierpnia 2003, 19:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL