Teraz jest poniedziałek, 24 czerwca 2019, 22:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Upper Field/Lower Field w Adobe Premiere 6.5 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post Upper Field/Lower Field w Adobe Premiere 6.5
Przeglądnąłem chyba całe forum w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu, ale nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc więc zakładam własny topic.

Problem dotyczy ustawień przeplotu (nihil novi) podczas kompresowania obrazu do mpeg-2 za pomocą Adobe MPEG encoder.

Gdy ustawię "lower fields first (DV)" wszystko co zostało zgrane z kamery wyglada świetnie i jest płynne, natomiast wszelkie nałożone efekty i napisy skaczą (po zgraniu do DVD wyraźnie widać jak mieszają się półobrazy).

Gdy natomiast przestawię na "upper fields first" napisy i efekty są płynne, natomiast obraz zgrany z kamery skacze jak dziki.

Próbując rozwiązać problem przestawiałem już opcję w "Keyframe and rendering" na różne pozycje i podobnie w Adobe MPEG encoderze. Żadna z konfiguracji nie dała dobrego rezultatu. Albo skacze obraz z kamery albo nałożone efekty.

Czy ktoś wie jak to pogodzić? Do zgrywania materiału używam karty HDP Electronics VideoZip-RT. Obraz zgrywam analogowo z użyciem kabla S-Video. Karta posiada własne kodeki: HDP XJPG oraz HDP DV (eksperymentowałem na obu ale efekty są takie same). Od razu mówię że niemożliwe jest zrzucenie u mnei obrazu do innego kodeka ponieważ karta obsługuje tylko te dwa dedykowane. Dopiero po zgraniu materiału mogę przekompresować go sobie do innych kodeków ale nie wchodzi to w grę, ponieważ nie chcę stracić nic na jakości.


czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Poczytaj sobie to http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Generalnie montujesz w "Lower ...", a kodujesz do mpeg2 w "Upper ...". Sprawdź po zrzuceniu z kamery na HD jaką masz kolejność półobrazów w AP 6,5 - powinna być "Lower ..."

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 11 sierpnia 2006, 07:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
Czyli w "keyframe and rendering" w opcjach programu ustawić na "lower" a potem brać się za montaż? Tylko jeśli ustawiam w encoderze "upper field" to skacze mi obraz zgrany z kamery. I to jest essencja mojego problemu... rozbieżność pomiędzy materiałem oryginalnym a "doklejanym w programie" Idę to sprawdzić, ale jak nie zadziała to jeszcze tu wrócę... pozdrawiam!

[ Dodano: Pią Sie 11, 2006 7:07 pm ]
Ech... wróciłem... to nic nie daje. Niezależnie od tego jakie ustawie opcje w projekcie, obraz po skompresowaniu nadal zachowuje się tak jak opisałem wyżej. Kamera nagrywa z pierwszeństwem "lower field", ponieważ obraz z niej jest płynny po kompresji właśnie z takimi ustawieniami. Nadal jednak nie moge dopasować ustawień tak, by nałożone efekty również były płynne. Bardzo mi na tym zależy, ponieważ ruchome zdjęcia z niewłaściwym przeplotem wyglądają tragicznie. Tak samo wszelkie nałożone na film ruchome elementy (napisy itp.)

Może jest gdzieś indziej funkcja w AP aby zmienić ustawienia przeplotu dla nakładanych efektów, ponieważ widzę że sprawa miesza się właśnie z chwilą nałożenia czegokolwiek na oryginalny materiał. Zmiany w "keyframe and rendering" nie dają żadnych różnic.

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


piątek, 11 sierpnia 2006, 15:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post hmm
Dziwna sprawa.
Zobacz tak ...

Wrzuc zgrane video do projektu, naloz efekty(napisy) przelicz do avi DV.

wynikowy plik skompresuj i ustawieniem deinterlace.

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


wtorek, 22 sierpnia 2006, 09:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
Troche czasochlonne będzie to kompresowanie... ale dla poprawnej jakości i zadowolonych klientów warto. Spróbuje i przedstawie wyniki.

[ Dodano: Sob Sie 26, 2006 8:21 pm ]
OK udało się. Timeline skompresowałem do oryginalnego kodeka DV, w jakim był nagrany film a potem w TMPGEnc do MPEG. Ale bez usuwania przeplotu! Ech... szkoda że tak długo to trwa. w Adobe MPEG Encoder było szybciej ale teraz przynajmniej wygląda to tak jak powinno.

Dzięki za pomoc!
Zostaje na forum :)

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


środa, 23 sierpnia 2006, 00:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL