Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 09:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Pytanie do doświadczonych montażystów 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post Pytanie do doświadczonych montażystów
Witam!
Mam spory problem i zarazem denerwujacy moje oko!!
Otoż montuje material w AP i stamtad zapisuje go do MPEG2 poprzez ProCoder-a ver.2 pozniej w Ulead DVD movie facotry robie MENU i wypalam film na DVD oczywiscie z zaznaczona opcja "Do not convert compilant MPEG files"
Problem pojawia sie w szczegolnosci w czolowce na niektorych klipach filmowych otorz obraz zaczyna "malo widocznie" migotac nieraz przez caly czas trwania kliu np 30sek do nastepnego ujecia lub przez klika sekund i sie uspakaja. Podczas filmu tego nie zauwazylem. NIe wie jak obrac to w slowa ale jest to takie migotanie z przerwami bardzo krotkimi. NIe wiem gdzie tkwi problem? kompresowalem na ustawieniach: bitrate 6000, Upper to Field Frist, CBR, AUDIO: MPEG 192kbs, stereo.
Moze to wina systemu bopracuje na nim od roku bez zadnych konserwacji ani formatow itp.
Z gory dziekoweczka za odp.


niedziela, 13 sierpnia 2006, 22:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Jak dla mnie to ten nieszczęsnu przeplot.
Czołówkę napewno robisz w innym sofcie i najprawdopodobniej eksportujesz ją z odwrotnnym przeplotem.

Pozdrawiam


niedziela, 13 sierpnia 2006, 22:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
A może migoczą mocno kontrastujące elementy grafiki użytej w projekcie? Mrugają określone obszary czy cały obraz? Może zauważyłeś jakieś stałe zjawiska do których odnosi się to migotanie?
Dredas napisał(a):
Czołówkę napewno robisz w innym sofcie i najprawdopodobniej eksportujesz ją z odwrotnnym przeplotem

Przecież napisał, że montuje w AP.

I jeszcze jedno -> Standardowo materiał fimowy w DV Avi ma przeplot "lower field".
Ewentualnie może mamy ten sam problem? Przedstawiłem go tutaj i jeszcze nie otrzymałem rozwiązania, które by mi pomogło:
http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?t=18003

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 02:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
wszystko robie w AP zadnego innego softu do tego nie uzywam tylko do wypalenia DVD z menu uzywam ulead dvd movie factory. I raczej na przeplot mi to nie wyglada obraz zrzucony jest "lower" z chwila kompresji do MPEG2 ustawiam na "upper" porostu calosc obrazu zaczyna sie trzasc niezaleznie od tego czy sa dynamiczne ruchy kamera czy kamera stoi w miejscu. Strasznie dziwnie to wyglada :-( i dlaczego zauwazylem to tylko przy czolowce i jak wposminalem w poprzednim poscie kilka sekund lub do nastepnego ujecia cos takiego sie dzieje.


wtorek, 15 sierpnia 2006, 09:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Spróbuj zmienić CBR na VBR (Variable Bit Rate), wówczas program lepiej dobiera kompresję do aktualnej sceny no i lepiej zarządza przestrzenią dysku (plik wynikowy *mpg jest mniejszy).
Pozdro :)


wtorek, 15 sierpnia 2006, 10:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Moze wstawiasz jakiś materiał lubzdjęcia w innej rozdzielczości niż PAL 720/576, druga sprawa to jak długi jest przewód od odtwarzacza do TV i czy jest to EURO czy RCA? Sprawdź na krótkim przewodzie 1-1,5M.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 15 sierpnia 2006, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Zrób może taki eksperyment. Wyrenderuj cały projekt do nowego pliku ale w tym samym formacie (bez zmian, kompresji do mpega i bez rozdzielania Avi i Wav). Tak żebyś miał 1 wielki plik bez żadnych podziałów na sekwencje. Ten plik (może mieć duży rozmiar) poddaj dopiero kompresji na zewnątrz AP. Dalej już po otrzymaniu mpega bez zmian, tak jak dotychczas. Jeśli w AP przeplot masz na Upper Field First a w Prokoderze domyślnie będzie Lower zostaw tak i nie zmieniaj tego na Upper. [/i]

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


wtorek, 15 sierpnia 2006, 10:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
zdjec ani materialu nie wstawiam w innej rozdzialce niz 720x576 wszystko przed montazem przygotowuje ale problem w tym ze to nie na fotach wystepuje tylko bardziej na filmie sprobuje zrobic kawalek materialu i podrzucic w co watpie ale na monitorze pojaweiaja sie takie dziwne poziome linie ( cięcia) obrazu czego nie widac na TV szczerze powiedziawszy jestem w kropce i sprobuje zrobic jakis maly tescik z upper i lower wtedy sie przekonam myslealem ze ktos mial juz podobny problem ale test pokaze.


wtorek, 15 sierpnia 2006, 21:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 27 listopada 2005, 23:03
Posty: 3
Lokalizacja: rzeszów
Post 
Witam.
Ja w AP tradycyjnie mam LOWER , a przeliczając Procoderem 2,0 też mam LOWER i wszystko jest OK.
W jednym z postów czytałem , że ktoś montuje w AP na LOWER a przelicza do mpeg'a jako UPPER i że tak jest prawidłowo .
Jaka jest więc poprawna konfiguracja , skoro robię na moich od dwóch lat i wszystko jest OK ??
Pozdrawiam


wtorek, 15 sierpnia 2006, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
PlayR napisał(a):
A może migoczą mocno kontrastujące elementy grafiki użytej w projekcie? Mrugają określone obszary czy cały obraz? Może zauważyłeś jakieś stałe zjawiska do których odnosi się to migotanie?
Dredas napisał(a):
Czołówkę napewno robisz w innym sofcie i najprawdopodobniej eksportujesz ją z odwrotnnym przeplotem

Przecież napisał, że montuje w AP.

I jeszcze jedno -> Standardowo materiał fimowy w DV Avi ma przeplot "lower field".
Ewentualnie może mamy ten sam problem? Przedstawiłem go tutaj i jeszcze nie otrzymałem rozwiązania, które by mi pomogło:
http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?t=18003


ja też montuje a Premiere, ale czołówki robie w After Effekt i o to mi chodziło.

Z tym przeplotem jest tak, z kamery i w trakcie montarzu LOWER, konwersja do mpeg UPPER. Softy najczęściej poprawiają za nas przeplot na UPPER.
Sam nie czaiłem tego, bo przecierz robie LOWER. Okazało się że program poprawiał za mnie.

Pozdrawiam


środa, 16 sierpnia 2006, 09:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Witam wszystkich ;)Mam ten sam problem...!Zrobilem film na Movie Maker, skompresowalem AVI do MPEG w programie CUCUSOFT. Do tego momentu jest wszystko ok. Miedzy czasie kupilem sobie (orginalny)UVS8. Wrzucilem moj film do VS8 bo chcialem dodać menu. Po zrendreowaniu obraz mi w niektórych momentach migota... co jest bardzo widoczne. Chwile pózniej jest ok... a dalej znowu migota. Czy da sie to jakoś naprawić? W temacie montażu pije jeszcze mleko... proszę o pomoc- czy coś mam żle ustawione?

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


środa, 16 sierpnia 2006, 09:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Do shogo23 porpostu użyj programu usuwającego przeplot na Ekranie monitora. Otwórz film np w POWER DVD, lub WIN DVD one usuwają przeplot i powinno być po kłopocie.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 16 sierpnia 2006, 09:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
pedro79 to nie jest wina przeplotu wiem jak to wyglada na monitorze i uzywalem roznych odtwarzaczy ale, na monitorze tego nie widac wychodzi to dopiero jak ogladam na TV ze stacjonarnego DVD. Za to na monitoprze jak ogladam to przy ruchu czy to kamery czy ludzi pojawiaja sie (to nie przeplot daje glowe uciac) poziome linie jest ich tylko klika i nie rozciagaja sie na cala szerokosc filmu tylko jedna od drugiej jest w dosc znacznej odleglosci i nie sa rowna pod soba tylko porozrzucane sa w roznych miejscach obrazu i jest ich tylko kilka.
Czyzby faktycznie byla to wina ustawienia odswiezania lini?? lower lub upper ?? Jak jedni robia na lower i pisza ze jest ok inni znow robia na upper i pisza ze jest oki to co jest wkoncu ok :P


środa, 16 sierpnia 2006, 10:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
kolejność pól ustawiana w momencie opisywania źródła musi być taka sama (poprostu informujesz koder z czym ma do czynienia). wynik jest standartem - nic się nie ustawia, bo jest tak jak ma być. jeśli masz problemy ze swoim koderem to użyj innego. osobiście używam TMPGEnc i nie zawiódł mnie nigdy. generalnie jeśli mamy do czynienia z przeplotem to w całym łańcuchu ustawiamy tą samą (właściwą dla źródła) kolejność pól. czasem można w niektórych miejscach zmienić kolejność i niby wszystko okej, jednak nie do końca i to tylko pozory. długo by pisać. w każdym razie przestrzegajcie przy edycji właściwej kolejności i MUSI być okej. po konwersji do mpega itak otrzymacie TFF... taki jest poprostu standart...

pozdrawiam

_________________
Obrazek


środa, 16 sierpnia 2006, 15:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL