Teraz jest poniedziałek, 24 czerwca 2019, 21:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 ustawienie kompresji 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post ustawienie kompresji
niedawno przeszedłem z UMS7 na UMS8 Mam zmontowane wesele w UMS8 1godz 45 min. Nie moge sobie poradzić z ustawieniem kompresji do mpg2(pal dvd) W wersji 7 wybierałem format pal dvd a bitrate ustawiałem na 6300 a plik wynikowy wychodził około 4,3 Gb czyli tyle ile mieści płyta dvd a potem robie autoring w Wrkshop 2
W wersji 8 zrobiłem tak samo a jakość wyszła troche kiepska plik wynikowy miał 3,4 Gb. Zauważyłem że są tam jakieś dodatkowe ustawienia np. jakiś suwak speed(na dołączonym foto) pózniej są jeszcze do modyfikacji jeszcze inne żeczy np klikając na przycisk advanced (na dołączonym foto) jest mnóstwo żeczy do ustawienia nie wiem jak je poustawiać)

Prosze o podpowiedzenie mi jak to wszystko poustawiać żeby była najlepsza jakość dla długości filmu 1.45min i żeby plik wynikowy (mpg2) nie przekraczał 4,3 Gb


środa, 23 sierpnia 2006, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
eh a kiedys czlowiek sam do wszystkiego dochodzil i jakos przezyl do dzisiaj. Czytal artykuly w gazetach, szperal po internecie i nauczyl sie przy okazji wiecej niz musial, co jednak owocowalo w przyszlosci.
Naprawde powiedz mi potrzebujesz pomocy? Nie lepiej troche ambicji ruszyc i poczytac o tym? Bo to raczej sa podstawy jakiejkolwiek kompresji... :(
Podpowiem ci ze zacznij od znalezienia jakiegos kalkulatora :]

PS: Najlepsze ustawienia dla 1g45m z dzwiekiem wav. - avgarge bitrate 4289kbps, max bitrate 8264kbps - wielkosc pliku video 3298.75MB, wielkosc pliku audio 1181.25MB
Najlepsze ustawienia dla 1g45m z dzwiekiem ac3.256kbps. - avarge bitrate 5569kbps, max bitrate 9544- wielosc pliku video 4283.13MB, wielkosc pliku audio 196.88MB
Z tym ze max to dawaj najlepiej 8000kbps, ja daje nawet 7000kbps

Nie wiem jak na to ulead, bo takie ustawienia napewno rpzydaloby sie przeliczyc wieloprzebiegowo

_________________
:mrgreen:


Ostatnio edytowano środa, 23 sierpnia 2006, 15:19 przez kubanczyk, łącznie edytowano 1 raz

środa, 23 sierpnia 2006, 15:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
kubanczyk napisał(a):
eh a kiedys czlowiek sam do wszystkiego dochodzil i jakos przezyl do dzisiaj. Czytal artykuly w gazetach, szperal po internecie i nauczyl sie przy okazji wiecej niz musial, co jednak owocowalo w przyszlosci.


... to prawda mnóstwo nieprzespanych nocek, masa materiału z netu, które trzeba było przerobić, masa prób...

Ale jak wyszło - to dopiero była frajda :D

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 23 sierpnia 2006, 15:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
to się dowiedziałem ...


czwartek, 24 sierpnia 2006, 18:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie załamuj się, każdy co pyta wprost bo nie chce mu się szukać na forum spotyka się z taką drobną zgryźliwością :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 24 sierpnia 2006, 21:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Suwak "speed" przesun na max w kierunku "quality". W "advanced" zostaw ustawienia difoltowe. Teraz ustaw bitrate obrazu i dzwieku w zaleznosci od czasu trwania materialu. Bitrate staly "constant". Potrzebne obliczenia wykonasz tutaj:
http://www.videohelp.com/calc.htm


piątek, 25 sierpnia 2006, 09:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
Kalkulator jest bardzo fajny nie wiedziałem nawet że takie coś ktoś wymyślił. (od dawna sie zastanawiałem jak inni przeliczają bitrate Ja metodą prób i błędów zawsze ustawiałem tą wartość) Poeksperymentuje z tymi ustawieniami, ale jak narazie to przeliczam do avi i wrzucam do UMS7 w celu uzyskania empega
Tak sobie myśle że chyba "idę: drogą okrężną tak kombinując ale żeby robić eksperymenty to wymaga czasu . a nie każdy go ma
Dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi.


sobota, 26 sierpnia 2006, 01:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL