Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 15:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Najlepsza jakość na DVD? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:06
Posty: 23
Post Najlepsza jakość na DVD?
Witam!
Mam zrobiony projekt w Adobe Premiere 6.5 i zapisany z rozszerzeniem .ppj
Materiał to 78 minut. Chciałbym to nagrać na płytkę DVD, tak aby uzyskać jak najlepszą jakość. Czy powinienem wyeksportować projekt do .avi?
Dysponuję programami: Sony.DVD.Architect.v3.0, Canopus ProCoder 2.0, Nandub, ffmpegGUI, TMPGEnc DVD Author 1.6, TPMGEnc Plus 2.5.
Dziękuję z góry za odpowiedzi.


czwartek, 24 sierpnia 2006, 22:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
wyeksportuj go do DV avi a potem procoderem do mp.ga i potem sonym na DVD. chyba...

_________________
Powoli do celu...


czwartek, 24 sierpnia 2006, 23:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
ap->frameserver->tmpgenc

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 25 sierpnia 2006, 10:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Grass,
Czy proces, który bardzo skrótowo opisałeś umożliwia kodowanie bezpośrednio z timeline ap, czy wygenerowanego uprzednio pliku w DV ?

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 25 sierpnia 2006, 14:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
frameserver (np. debugmode) działa tak, że pośredniczy między premierem a inną aplikacją za pomocą pliku avi. kiedy robimy "export movie" i używamy frameservera, ten zapisuje na dysku mały pliczek avi. po wczytaniu tego pliku do jakiejś aplikacji widziany jest jednak cały timeline. premiere na bieżąco renderuje żądaną klatkę (pod warunkiem, że nie jest już wyrenderowana przez preview - co pozbawiałoby cały proces sensu) i przekazuje aplikacji. oczywiście podczas całej akcji premiere jest "zajęty eksportem" a na tajmlajnie można zobaczyć wskaźnik postępu.

to tak w nieco mniejszym skrócie ;)

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 25 sierpnia 2006, 18:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 12:59
Posty: 65
Lokalizacja: Opolskie
Post 
No i po co jakieś tam wtyczki,nie mówiąc już o żółwim tempie tmpg... 8O .Walisz od razu z osi czasu w AP56,5 do ProCodera 2,0 i po bólu.


piątek, 25 sierpnia 2006, 21:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:06
Posty: 23
Post 
Wcześniej zapisywałem jako avi bez żadnej kompresji to plik miał ponad 120Gb!

[ Dodano: Pią Sie 25, 2006 11:26 pm ]
A jak z opcją: export timeline-Adobe MPEG Encoder i wtedy zapis do formatu .m2v?


piątek, 25 sierpnia 2006, 21:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Dzięki Grass za wyjaśnienie, to bardzo ciekawe rozwiązanie - gratuluję :wink: . Jesienią, jak już uporam się z videorejestracjami planuję poświęcić czas na przybliżenie sobie avisynh-a.
Pozdrawiam

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


sobota, 26 sierpnia 2006, 00:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
Avi bez kompresji? A udało Ci się to płynnie odtwarzać?

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


sobota, 26 sierpnia 2006, 00:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 12:59
Posty: 65
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Kmpl..zlituj się jakie 120Gb (9 h materiału w DV ).Masz mieć avi DV (1 h 12-13Gb)i nic nie zmieniaj.Napisałeś że masz Ap 6,5+Procoder i to ci wystarczy (żadnego dodatkowego exportu do DV jak ci napisał- Cactus-corp )).Jeśli chcesz użyć Tmpgenc zamiast Procodera to tak jak napisał Grass..... //Grass..ma słabość do Tmpeg :wink: // a jeśli chcesz coś wiecej wiedzieć na temat framservera ,w necie masz mase info.tylko czytać czytać czyt...


sobota, 26 sierpnia 2006, 09:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:06
Posty: 23
Post 
PlayR napisał(a):
Avi bez kompresji? A udało Ci się to płynnie odtwarzać?

Nie wiem bo zabrakło mi miejsca na dysku... Ponad 120 Gb


niedziela, 27 sierpnia 2006, 16:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
Ja robię to tak:
1. Zgrywam materiał z kamery za pomocą karty VideoZip RT kablem S-Video + audio chinch.
2. Montaż w Adobe Premiere
3. Zgranie całości do pliku avi w kompresji DV - taki sam kodek jak użyty do oryginalnego materiału.
4. Kompresja do MPEG w programie TMPGEnc. Parametry w zależności od docelowego rozmiaru pliku. (ktoś gdzieś zamieścił bardzo przydatny kalkulator).

Jak Dla ciebie ustawienia powinny być mniej więcej takie: (dla płyty DVD jednowarstwowej)
Video bitrate: 7590 kbit/s (najlepiej constant)
Audio bitrate: 224 kbit/s (lub mniej, ale dla najlepszej jakości to będzie najlepsze ustawienie)

Jeśli do tego ma dojść jakieś menu na początku płyty to zmniejsz nieco parametry video bitrate. Do 6000 obraz wciąż powinien być w miarę dobry.

powodzenia i dobrych rezultatów!

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


niedziela, 27 sierpnia 2006, 20:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:06
Posty: 23
Post 
Wielkie dzieki! Tak zrobię.


niedziela, 27 sierpnia 2006, 21:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL