Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 07:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Z kamery dvd na komputer 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 sierpnia 2006, 12:09
Posty: 3
Post Z kamery dvd na komputer
Witam
W jaki sposob mam kopiowac film z plytki dvd czy poprzez kamere dvd.
Czy mam normalnie sopiowac wszystkie pliki i je obrabiac? Czy odrazu konwertowac? np z kamera dolaczony jest program ktory odrazu zamienia na mpg..co niby ulatwia mi montaz. Czy ten format mpb jest dobry? czy wtedy zmniejsza sie jakosc?

Pozdrawiam


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Tu znajsziesz wszystko: http://www.forumwideo.pl/search.php

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 25 sierpnia 2006, 12:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 sierpnia 2006, 12:09
Posty: 3
Post 
to ze znajde to wiem....ale tego duzo jest a ja nie mam czasu rozczytywac sie nad wszystkim dlatego zadalem proste pytanie....ale widze ze jak to na forach bywa..aby sie tylko ludzie madrzyc potrafia;]


piątek, 25 sierpnia 2006, 23:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 12:59
Posty: 65
Lokalizacja: Opolskie
Post 
facio nie porypało Ci się coś,myślisz że jesteś w restauracji a wszyscy dookoła to sami kelnerzy,i podadzą Ci odrazu wszystko na tacy,ao podał Ci linka, to czego jeszcze chcesz,może ma przyjechać do Ciebie i zrzucić Ci materiał na compa .więcej pokory i cierpliwości...bez urazy pozdrawiam


sobota, 26 sierpnia 2006, 13:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 sierpnia 2006, 12:09
Posty: 3
Post 
dzieki za searcha ale tyle to sam wiem....tak sie sklada ze potrafie montowaci montuje od dawna filmy...chociaz ow iele lepiej mi wychodzi dzwiek;] ale jak to czesto bywa...sa braki w wiedzy ...i moze takie pytanie jak "jaki jest najlepszy sposob na kamery dvd czyli jak to zgrywac, czy pyli sie mpg" jest za trudne dla takich wielkich filmowcow :lol:


niedziela, 27 sierpnia 2006, 04:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
daniel-ex napisał(a):
tak sie sklada ze potrafie montowaci montuje od dawna filmy

I zadajesz tak banalne pytanie?


niedziela, 27 sierpnia 2006, 09:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Nie posiadam kamery DVD, ani nigdy z niej nei zgrywałem, ale jeśli znasz rodzaj kompresji podczas zapisu kamery DVD (tzn czy kompresja jest CBR stała, VBR - zmienna oraz w przypadku stałej bitrare np 6000kb/s. Moja propozycja jest taka jeżeli kamera zapisuje w standardzie DVD-VIDEO (czyli pliki mpeg2 zapisane jako VOB-y) proponuje zaimportować DVD do programu poprzez np PInnacle Studio 10+ i czytnik DVD w komputerze.
Jeżeli kamera zapisuje pliki jako mpg2 (rozszerzenie mpg) to poprostu jes skopiuj.
Jednak w obydwu wypadkach aby tracić jak najmniej na jakości należałoby zmontowany materiał skompresować z takimi samymi parametrami, jeżeli jest to kompresja CBR to podajesz bitrare i głowa spokojna, natomiast przy zmiennej niestety nie trafisz także praktycznie zawsze stracisz coś na jakości. to tyle co moge Ci doradzić z własnych spostrzeżeń.
Aby dowiedzieć się wiecej o rodzaju kompresji i parametrach obrazu i dźwięku, film proponuję wczytać w VIRTUAL DUB z obsługą mpeg2, wybierając opbję file info program wyświetli wszystkie niezbędne parametry obrazu i dźwięku.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 27 sierpnia 2006, 09:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 września 2006, 08:10
Posty: 2
Post bez straty jakosci też można
jesli sygnał nagrany jest z VBR teśli chciałbyś bez straty jakości to też się da - trzeba to zrobić tak
wyjść z kamery DVD sygnałem aanalogowym ( tutaj już ktoś może się doczepić że to już strata jakości- ale praktyka pokazuje inaczej)
teraz sygnałem tym wejdz do karty video jeśli taką posiadasz lub do kamery wideo z wejsciem analogowym z tej kamery wyjsc przez lacze DV do komputera i przechwzcic sygnal- i mamy szgnal z pelna jakoscia DV fakt ze po konwersji jesli wiesz na czzm polega vbr to napewno stwierdzisz ze przyjmujac nawet matematyczne kryteria strata jakosci jest praktzcznie zadna [/list][/code]


piątek, 1 września 2006, 08:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: bez straty jakosci też można
Jarek_Rutkowski napisał(a):
jesli sygnał nagrany jest z VBR teśli chciałbyś bez straty jakości to też się da - trzeba to zrobić tak
wyjść z kamery DVD sygnałem aanalogowym ( tutaj już ktoś może się doczepić że to już strata jakości- ale praktyka pokazuje inaczej)
teraz sygnałem tym wejdz do karty video jeśli taką posiadasz lub do kamery wideo z wejsciem analogowym z tej kamery wyjsc przez lacze DV do komputera i przechwzcic sygnal- i mamy szgnal z pelna jakoscia DV fakt ze po konwersji jesli wiesz na czzm polega vbr to napewno stwierdzisz ze przyjmujac nawet matematyczne kryteria strata jakosci jest praktzcznie zadna [/list][/code]

A nie prościej włożyc płyte do napędu i przechwycić materiał do formatu DV np. Procoderem 2.0?


piątek, 1 września 2006, 08:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 września 2006, 08:10
Posty: 2
Post na temat procodera
można oczywiście- tylko że
niektóre płyty nagrane z vbr po przekodowaniu procoderem dają wynik podskakującego obrazu- może nie mam doświadczenia na tyle żeby to zlikwidować - może się da ale nie raz próbowałem jż przechwycić tak obraz z płyty nagranej w pinnacle
za każdym razem obraz skakał- nie potrafię tego wyeliminować
jesli sygnał nagrany jest z cbr problemu żadnego nie ma wszystko jest ok i tak jak pan napisał tak jest najprościej
ale jesli z cbr można z prokoderem stracić naprawdę dużo czasu a efekt będzie żaden - pozdrawiam

[ Dodano: Pią Wrz 01, 2006 9:42 am ]
powiem więcej-
jesli płyta ma jakąś wadę- np coś z warstwą nośnika albo jest bardzo zarysowana- tak że w którymś miejscu dane nie są integralne- odtwarzacz dvd przy odtwarzaniu poradzi sobie z takim zaburzeniem natomiast prokoder będzie zały czas próbował przeczytać takie miejsce aż w końcu poiwe że coś jest nie tak z nośnikiem lub że urządzzenie odczytu danych nie jest już dostępne albo od najgorszej strony- powiesi się wbrew hasłom reklamowym canopusa ".... and stability....)
oczywiście nie chce tu krytykowac produkty canopusa bo moim skromnym zdaniem są najlepsze i w naibliższym czasie planuję zakup

pozdrawiam


piątek, 1 września 2006, 08:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL