Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 07:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Dziwne kreseczki dookola postaci (przeplot) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dziwne kreseczki dookola postaci (przeplot)
Przed formatem kiedy odtwarzalem pliki zgrane z kamerki (DV - 1h=13GB) wydaje mi sie ze byl to MPEG-2 programem PowerDVD wyglądalo to w miare ladnie na kompie.

Teraz zrobilem format i wgralem ffdshow + PowerDVD i jak odtwarzam ten sam plik to jak wezme full screen mam taki kreseczki poziome.

W power DVD ustawialem juz wszystko akceleracje sprzetową usuwanie przeplotu itp itd i nic nie pomaga wiec przypuzczam ze to codeki.

Jakich codeków najlepiej uzyc do odtwarzania DV plikow ???


środa, 30 sierpnia 2006, 21:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Przypuszczenie jest jak najbardziej trafne.
Do odtważania AVI(DV) wystarczy kodek dostarczony przez producenta kamery, ewentualnie jeśli używasz oprogramowania edycyjnego ten który jest w programie, możesz ściagnąć z stron www np: Panasonica itp, a tak naprawde jeśli uzywasz windowsa xp to nie potrzeba żadnego ponieważ XP ma własny.
Jeśli chodzi o kodeki to najczęściej wielu instaluje multipaki, ffdshow itp, które oprócz chcianych instlaują tez te niechciane które sie powielaja i zastepuja, czasem kilkukrotnie.
Zasada jest taka że trzeba czytac co się instaluje i wiedziec co się instaluje. Jeśli instalujesz dvix to RAZ jeśli kodek do mpeg2 to raz itp daje to szansę uniknięcia problemów.
Ja akurat używam oprogramowania Pinnacle oprócz kodeków instlaowanych przez ten program: mpeg1, mpeg2, mpeg4, mam doinstalowany kodek divix oraz quick time i ac3.

Problemem może jednak być też i przelot, np nagranie wykonane jest z inna kolejnością półobrazów niż te które wcześneij nagrywałeś i już będa problemy. Jezeli po wyczyszczeniu systemu z kodeków i ponownej instalacji to niepomoże to proponuję dać na materiał AV(DV) lekkiego blurra (rozmycie) np w wirtual DUB, będzie jak ręką odjął, jedyne co stracisz to troszkę na ostrości (proponuję zrenderowac malutki materiał i zerknąc jakie najlepsze ustawienia).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 30 sierpnia 2006, 23:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
Pedro79 napisał(a):
Jezeli po wyczyszczeniu systemu z kodeków i ponownej instalacji to niepomoże to proponuję dać na materiał AV(DV) lekkiego blurra (rozmycie) np w wirtual DUB, będzie jak ręką odjął, jedyne co stracisz to troszkę na ostrości (proponuję zrenderowac malutki materiał i zerknąc jakie najlepsze ustawienia).

no to chyba w ostateczności.

na czym jeszcze odtwarzasz? na wszystkim to samo? ustawiałeś same fddshow? albo filters/output w media playerze classic?

pozdrawiam

_________________
Obrazek


czwartek, 31 sierpnia 2006, 00:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Chodzi byś pozbył się kodeków i zainstalował je powtórnie? To chyba nei taki pracochłonne, jeszcze raz pisze do odtwarzania AVI(DV) w WIN XP nie potrzeba kodeków. Ewentualnei jeśli z jakiś dziwnych przyczyn nie chiałoby odtwarzać filmu zerknij tutaj
http://www.free-codecs.com/download/Pan ... _Codec.htm
polecam DV_panasonica
POWER DVD i inne komercyjne programowe usuwaja przeplot, wmplayer niestety nie. Jeżeli masz zamiar odtwarzać film jedynie na monitorze komputera to pozbąć się przeplotu. Wczytaj film do VIRUAL-DUB i wybiesz filtr deinterlace. Jezeli jednak film będziesz oglądał na TV to przeplot niech pozostanei jest nieodzorną częscią półobrazów w systemie PAL.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 31 sierpnia 2006, 00:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
z odtwarzaniem juz sobie poradziłem. Zainstalowalem PowerDVD 7 i odtwarza super idealnie. :)))

Jednak mam jeszcze nadal problem z MPEG-2 w pinnacle.
Otoz jak wybieram kodek MPEG-2 wywala mi abym podal klucz aktywacyjny. Dlaczego skoro wgralem ffdshowa i PowerDVD.

Moze ma ktos z was klucz do MPEG-2 dla pinnacle Studio plus 10.5????????????


czwartek, 31 sierpnia 2006, 19:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
arek_f napisał(a):
Moze ma ktos z was klucz do MPEG-2 dla pinnacle Studio plus 10.5????????????
:mrgreen: :mrgreen: nie wytrzymam :mrgreen: :mrgreen:

_________________
:mrgreen:


czwartek, 31 sierpnia 2006, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Nadal nei wiem po jaką przysłowiową cholerę wgrywasz tego ffdshowa ale to Twoja sprawa jeśli chesz miec więcej problemów niż pożytku to czyń jak uważasz.
Po drugie aby kodwoać odtwarzać mpeg2 w Pinnacle Studio wystarczy się zarejestrowac na stronie Pinnacla a to nic nie kosztuje.
Ewentualnie jeżeli mpeg2 ma dźwięk DD5.0 wtedy potrzeba już zakupić klucz.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 31 sierpnia 2006, 23:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL