Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 23:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 3h16minut na jednym DVD (import z VHS) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 16:09
Posty: 8
Post 3h16minut na jednym DVD (import z VHS)
Witam
Material zgrany z VHS- tam rozdzielczosc 320/240 czyli teraz jest dmuchniete na 720/576
Material z VHS teraz jest kiepskiej jakosci.
Co o tym sadzicie, dawac na 1 DVD?


piątek, 1 września 2006, 14:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
czemu nie dmuchnąłeś do 352x576?
poza tym trzeba było zgrywać do ćwierć-PAL a nie ćwierć-NTSC.

_________________
Obrazek


piątek, 1 września 2006, 15:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
jw. + pewna uwaga, jesli materiał źródłowy zgrany jest w kiepskiej jakości to go już nei poprawisz na lepszą. Zgrywajac w 1/2PAL lub 1/4PAL trzymasz się wytycznych standardu PAL a zgrywajac w 320/240 dodatkowo dochodzi przeskalowywanie lini poziomych i pionowych. Polecam do zgrania 1/2PAL lub nawet i pełen PAL z niskim bitrare 3000kbs unikniesz wtedy przeskalowywania rozdzielczości. Przy kodowaniu do mpeg2(DVD), ustaw dźwięk MPA. PCM zabiera duzo miejsca.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 1 września 2006, 16:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
wszystko to co wyzej plus kompresja dzwieku w mpeg1 audio layer II powiedzmy w 160kbps/192kbps lub ac3 160kbps/192kbps. 3000kbps dla mpeg2 jak najbardziej a jak ustawisz wieloprzebiegowe liczenie to mysle ze przy palu 720x576 i podanym wczesniej bitracie mozesz wyciagnac calkiem niezla jakosc (tzn z minimalna iloscia kwadracikow dookola ruchomych obiektow).

Jedyny problem przy wielu przebigach (4 wzwyz) czas przeliczania, ale jak lubisz dlugo pospac to jak wrzucisz o 21:00 a wstaniesz 9-10 rano to bedzie gotowe w 3 przebiegach + 1 zapisujacy informacje o pliku :D (zakladajac ze masz przyzwoitego kompa do pracy)

3g:16minut
średni bitrate = 2960kbps
wielkosc pliku video = 4250.31 MB
wielkosc pliku audio = 229.69 MB(160kbps ac3)
bez miejsca na extra pliki (czyt. menu)

jakby sie uwzial to przy 10 przebiegach zrobisz idelana kopie vhs na 1 dvd

_________________
:mrgreen:


piątek, 1 września 2006, 16:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
kubanczyk napisał(a):
3000kbps dla mpeg2 jak najbardziej a jak ustawisz wieloprzebiegowe liczenie to mysle ze przy palu 720x576 i podanym wczesniej bitracie mozesz wyciagnac calkiem niezla jakosc (tzn z minimalna iloscia kwadracikow dookola ruchomych obiektow).
(...)
jakby sie uwzial to przy 10 przebiegach zrobisz idelana kopie vhs na 1 dvd

no daj spokój. jakie kwadraciki przy interpolowanym z jednego (nawet nie całego) półpola materiale vhs... przecież to będzie mydło i tak. jakości już z tego nie wyciągniesz. taki materiał nawet z palcem w nosie na jednym przebiegu, 352x576 i nawet z mniejszym bitratem będzie okej. przy takim rozmydlonym materiale nie ma ostrych krawędzi, które to właśnie pochłaniają największą ilość pasma i zostanie wystarczająco dużo na "bezkwadracikowy" ruch.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 1 września 2006, 18:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
no daj spokój. jakie kwadraciki przy interpolowanym z jednego (nawet nie całego) półpola materiale vhs... przecież to będzie mydło i tak.
no ja nie wiem czy vhs to az takie mydlo wszystko zalezy od nagrania :] nei wiem czy przy ak niskim bitracie i jednym przebiegu bedziesz mial tak jak mowisz :)mam wiele starych nagran zarchiwizowanych ktore nie naleza do pierwszej klasy jakosci ale do mydelniczek im daleko oj daleko jeden vhs nie jest rowny drugiemu vhs-owi :P

Oczywiscie ze z tego jakosci nie wyciagne chociaz spieralbym sie czy mozna poprawic material vhs przerabiajac na dvd czy nie :) (mozna znacznie poprawic odczucie jakosci ogladanego vhs) Nie pisalem o poprawie jakosci do czego ty najwyrazniej sie odnosisz, ale o nie straceniu jej poprzez kompresje tak niskim bitratem :) zreszta zrobi sobie testy sam sie przekona :)

_________________
:mrgreen:


piątek, 1 września 2006, 19:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
teedy6 napisał(a):
Material zgrany z VHS- tam rozdzielczosc 320/240


założę się, że mydło. nie piszę o poprawianiu, bo nie było o tym mowy puki co.

_________________
Obrazek


piątek, 1 września 2006, 20:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
teedy6 napisał(a):
Material zgrany z VHS- tam rozdzielczosc 320/240


założę się, że mydło. nie piszę o poprawianiu, bo nie było o tym mowy puki co.
nie no nie odnosilem sie bezposrednio do 320x costam :P skad wogoel taka rozdzialka... ja pamietam ze jak zgrywalem jeszcze na poczciwa dc30 z vhsa to rozdzialka byla 768x576

_________________
:mrgreen:


piątek, 1 września 2006, 20:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Moze od autora postu dowiemy się czym zgrany został materiał bo na mnei to pasuje na TUNER TV i najniższa rozdziałka przy przechwytywaniu.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 2 września 2006, 01:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2004, 23:47
Posty: 80
Lokalizacja: Elbing
Post 
Pewnie zgrywał w takiej rozdziałce bo sprzet nie dawał rady na więcej albo miejsca mało na dysku bo te 3h w kodeku np.picvideo sporo by zajelo.
Lekko mozna poprawić jakość ale to w skryptach Avisyntha lub w Gordian Knocie
dodać jakiś filterek na odszumianie , wygładzanie i coś na vhs ale rewelacji dużej nie bedzie.


Pozdro


sobota, 2 września 2006, 16:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 16:09
Posty: 8
Post 
Material z VHS zgrany do kompa w rozdzielczosci 720/576 25klatek do mpg2. 20minut mpg2 to plik o wielkosci okolo 1Gb a jakosc kiepska jak cholera.
Teraz po poskladaniu w pinnacle biterate ustawilem na 2700 bo wiecej nie ma sensu bo roznicy nie widze.


Ostatnio edytowano wtorek, 5 września 2006, 16:49 przez teedy6, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 4 września 2006, 10:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Kaseta VHS sama może być w kiepskiej kondycji jeśli masz magnetowid albo video z funkcja wyostrzania obrazu to uzyj tej funkcji. Niestety wina najprawdopodobniej ponosi kiepska jakośc VHS a VHS to tylko 240 linni które muszą być zinterpolowane, do tego dochodzi szum, słaba ostrość, pasek na dole i lekko drżący obraz to normalne objawy kilkuletnich kaset VHS.
Możesz próbowac zwiekszyć bitrare jeśli nagrałbyś film na DVD dwustronną lub dwuwarstwową. Ale jeśli nei widzisz różnicy to myślę że pozostań przy 2700kbs. Najlepiej jakośc oceń po wypaleniu kawałka na DVD i obejżeniu na TV (monitor zbyt wyostrzy Ci wszystkie niedoskonałości obrazu).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 4 września 2006, 17:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 16:09
Posty: 8
Post 
Raczej jest jak piszesz. Rowniez mysle ze to wina kasety, kamery i magnetowidu.
Przeciez plik 20 minutowy w mpg2 ktory wazy 1Gb to powinien byc dobrej jakosci.
Dzieki za odpowiedzi.
Dodam iz wydaje mi sie ze procoder 2 ma lepsza jakosc mpg2 przy 2700
jak kodek mpg2 z pinnacle o tym samym biterate(chyba ze to niemozliwe i mi sie wydaje)


wtorek, 5 września 2006, 16:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Co do kodowania możliwie i myśle że większośc się z Toba zgodzi Pinnacla mpeg2 nie jest najlepszy chociaz w moim odczuciu w 10.6 coś w tej kwesti poprawiono w porównaniu z poprzednikami 10.5 i wcześniejszymi.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 5 września 2006, 21:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL