Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 12:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Rozmyty obraz w MPEG2 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 lutego 2006, 19:05
Posty: 54
Post Rozmyty obraz w MPEG2
Co jest powodem rozmytego obrazu przy odtwarzaniu materiału zgranego do MPEG2? Poddałem kodowaniu z avi do mpeg2 ten sam fragment /około 2 min filmu/trzema różnymi kodekami:TMPGEnc 2.5,
Uleadem Video Studio 9 oraz Cinema Craft Encoderem. W avi fragment filmu nie jest rozmyty a po kompresji w przypadku tych trzech kodeków jest!! Czy winę ponosi złe ustawienie parametrów w poszczególnych programach czy złe dobranie bitrare? Proszę o pomoc.


czwartek, 14 września 2006, 16:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
może wrzuć jakieś screenshoty - będzie łatwiej zdiagnozować.

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


czwartek, 14 września 2006, 16:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
na czym odtwarzales obraz? byc moze to kwestia dekoderow w komputerze, czy moze bylo to na stacjonarnym? moglbys podac jak wyglada sprawa przeloptu w tym filmie? czy obraz jest w lower, upper czy moze no fields? Mozesz sprawdzic czy to jest dobry mpeg2 do nagrania w dvd programem gspot tam zostana okreslone wszystkie szczegoly tego pliku.

Moglbys nawet zamiast screenshotow wrzucic fragment tego pliku do sciagniecia? tak zeby bylo latwiej sprawdzic

_________________
:mrgreen:


czwartek, 14 września 2006, 16:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 lutego 2006, 19:05
Posty: 54
Post 
odtwarzam to na stacjonarnym koputerze. Video type:Upper Field First


czwartek, 14 września 2006, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
adamek napisał(a):
odtwarzam to na stacjonarnym koputerze. Video type:Upper Field First
czyli gicior

sproboj zainstalowac na komputerze ten pakiet kodekow [ K-Lite Codec Pack 2.76 FULL ] z linka http://www.free-codecs.com/K_Lite_Codec ... wnload.htm i powiedz nastpenie jak zachowuje sie ten sam mpeg2

Aha i powiedz dokladnie jakis ustawien uzywasz pokoleji podczas kompresji do dvd
EDIT: eventualnie zrob screena tych ustawien

_________________
:mrgreen:


czwartek, 14 września 2006, 17:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 lutego 2006, 19:05
Posty: 54
Post 
Wgrałem K-lite 276full i nic się nie zmienia. Z którego wymienionego przeze mnie programu mam Ci podać po kolei ustawienia
/wymieniłem 3/ ?????


czwartek, 14 września 2006, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
adamek napisał(a):
Wgrałem K-lite 276full i nic się nie zmienia. Z którego wymienionego przeze mnie programu mam Ci podać po kolei ustawienia
/wymieniłem 3/ ?????
pokaz mi screen z ustawieniami w cinemacraft bo takowy posiadam wiec porownam ze swoimi, o ile cos zmieniales w jakis zakladkach tam to tez daj screeny jezeli to nie klopot,... zobaczymy moze uda sie dojsc gdzie lezy problem.

_________________
:mrgreen:


czwartek, 14 września 2006, 20:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 lutego 2006, 19:05
Posty: 54
Post 
Czy obraz skompresowany do MPEG2 z pliku avi powinien mieć identyczną jakość jak oryginał, oczywiście przy założeniu, że program do kompresji jest właściwie skonfigurowany? Może wymagam zbyt wiele od CCE ?


piątek, 15 września 2006, 16:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
Jasne że nie. MPEG zawsze będzie mniejszy od avi... inaczej po co obraz miałby być kompresowany?

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


czwartek, 21 września 2006, 00:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 lutego 2006, 19:05
Posty: 54
Post 
nie miałbym nic przeciwko temu żeby był skompresowany do MPEG2 i na dodatek był w identycznej jakośći a Ty??


czwartek, 21 września 2006, 15:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
Jakość DV i rozmiar MPEG... byłoby cudownie :-D ale w sumie czy rozmiar stnowi w tej chwili poważny problem?

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


niedziela, 24 września 2006, 01:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 lutego 2006, 19:05
Posty: 54
Post 
nie chodzi mi o porównanie DV a MPEG2 tylko AVI i MPEG2. Czy można uzyskać i czy jest to w ogóle możliwe identyczną jakość z AVI do MPEG2. Czy należy sobie dać spokój z próbami?????


niedziela, 24 września 2006, 10:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
AVI to nie jest format, tylko typ pliku "Audio Video Interleaved". spełniając pewne warunki można przy kompresji bardzo zbliżyć się do oryginału, ale nie zawsze, ze względu na ograniczenia formatu mpeg2.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 24 września 2006, 11:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 lutego 2006, 19:05
Posty: 54
Post 
co to za warunki???

[ Dodano: Nie Wrz 24, 2006 9:20 pm ]
Mam jeszcze pytanie. Czy programy typu TMPGEnc lub Cinema Craft Encoder korzystają z własnych wbudowanych kodeków czy z systemowych?????? Czy można im narzucić kodek preferowany przeze mnie???

[ Dodano: Nie Wrz 24, 2006 9:24 pm ]
Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki wpływ na kompresję filmu ma procek??? Czy im szybszy to kompresja jest lepsza czy tylko szybsza??? Proszę o odpowiedź!!!!!


niedziela, 24 września 2006, 18:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
adamek napisał(a):
lub Cinema Craft Encoder korzystają z własnych wbudowanych kodeków czy z systemowych?????? Czy można im narzucić kodek preferowany przeze mnie???
To jeden z najlepszych soft/encoderow do mpeg2 o ile nie najlepszy na swiecie... Chyba lepszy jest tylko Tsunami, ale za to o wiele wiele dluzej trwa kompresja.

_________________
:mrgreen:


niedziela, 24 września 2006, 23:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: kotin i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL