Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 06:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 renderowanie permanentne 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 września 2006, 15:26
Posty: 3
Post renderowanie permanentne
W Pinacle Studio 9 w tworzeniu filmu włączyłem: "utwórzy dysk" (wybrałem opcję nagrania na DVD). Zaczęło się renderowanie. Na podglądzie obraz przesunął się aż do końa filmu (co trwało ok. 1,5 godziny, mniej więcej tyle, co film) po czym powrócił do pierwszej klatki. Czyli - jakby przerenderowało cały materiał. Tyle, że komunikat dalej głosił "trwa renderowanie". Nic się nie zmieniało kilkanaście godzin - prawie dobę. Co robić? Zawiesiło się? Przy ponowniej próbie doszedłem do tego samego etapu.
Mój kompouter to Pentium4, 2,66 (dwurdzeniowy), pamięć 1024, dysk 160


niedziela, 17 września 2006, 15:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Podaj więcej informacji min:
- jaki dokładnie program (WERSJA X.X.X)
- jakis system,
- jak materiał źródłowy ( mpeg2, AVI(DV), z kamery cyfrowejz analogowej, z płyty DVD itp)
1 Przy Pinnacle 9 najmniej kłopotów sprawiają wersje 9.3 i 9.3.5 uchodza również za najbardziej udane, są nowsze patche ale powodują ślamazarne działanie programu i niezbyt usprawniają jego pracę, takze update do 9.3 lub 9.3.5 jeśli oczywiście nie posiadasz takowej wersji.
2 Sprawa dysku myślę posiadasz wystarczającą ilośc miejsca, an utworzenie DVD, rendering oraz sprawne działanie systemu. Kilka GB na plik wymiany i system + minimum 9GB na tworzenie DVD.
Polecam defragmentację dysku przed skompresowaniem do DVD.
3 Usuń pliki tymczasowe i zapisz projekt pod inną nazwą
4 Przy 9 często bywa tak, że przy ustawieniu automatycznego bitrare program pozostawia 0sekund na DVD i wtedy pojawiaja sie problemy z kompilacją płyty. Ustaw bitrare ręcznie pozostawiając minimum kilkadziesiąt sekund wolnego miejsca.
5 Jeżeli kompilacja nadal będzie sprawiac problemu zrenderuj projekt do pliku AVI(DV) lub mpeg2 i z niego utwórz DVD.
Jezeli to nadal nei pomoże to pozostaje ponowna instalacja: system z sp2, DX9, Studio9.3 (nei instaluj zestawów kodeków multipaków itp)

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 18 września 2006, 00:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 września 2006, 15:26
Posty: 3
Post 
Pracuję w Pinnacle Studio Plus 9.4. Materiał zgrywałem z kamery cyfrowej Panasonic, z kasetki DV. Za chwilę zaczynam działac wg. Twoich wskazań , ale obawiam się, ze niestety nic nie zdziałam. Czyli robię defragmentację dysku i wycinam pliki tymczasowe - tyle, że nie mam pewności, o które chodzi. Znalazłem w c:/ katalog o nazwie mojego filmu, a w nim kupę plików o rozszerzeniach m2v oraz wav, które są fragmentami video i audio moich filmów. To te? Jest tam jeszcze coś takiego jak render.dat
Pozdrowienia


sobota, 23 września 2006, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Używasz 9.4 tutaj jest problem z powrotem do 9.3 czy 9.3.5 bo nie wiem czy odczyta Ci projekty utworzone pod 9.4 także ten zabieg odpada. Jednak na przyszłośc ja zrezygnowałbym z dobrodziejstw 9.4 i przesiadł na 9.3 lub max 9.3.5 (tj. ogólna opinia uzytkowników PS 9).
Program jest stabilniejszy i mniej obciążający.

Co do plików tymczasowych to w Pinnacle po lewej stronie na samej górze masz opcje usuń pliki tymczasowe najlepiej wszystkie, lub chociasz do danego projektu.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 24 września 2006, 15:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 września 2006, 15:26
Posty: 3
Post gazon
Podzieliłem 1,5-godzinny projekt na sześć osobnych. I każdy z nich pomyślnie zapisałem na dysku! Utworzyłem więc nowy projekt, do którego skopiowałem cząstkowe projekty. Niestety, znowu się renderowanie zawiesiło i to na tym samym etapie (na podglądzie widzę, że przy poprawnym renderowaniu przechodzi ono przez cały projekt, po czym wraca na poczatek i znowu przechodzi. Dopiero potem następuje kompilacja i zapis na płycie. Zawiesza się po pierwszym przejściu: wraca na początek, ale nie chce iść drugi raz).
Co to może byc za dziwo? Parametry komputera - jak podawałem - są na tyle dobre, że 1,5-godzinny materiał nie ma prawa być dla niego za duży.
A może połączyć w całość nie cząstkowe projekty, ale juz zrobione (przerenderowane) filmy DVD? Jak to zrobić, by przy odtwarzaniu stanowiły jedną całość, tzn. obraz automatycznie i płynnie przechodził z jednego do drugiego?


niedziela, 1 października 2006, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Przerenderuj projekty do mpeg2 najlepiej z stałą kompresją CBR. Jeżeli projekt cały projekt posiada 1,5h to ustaw stałe bitrare w okolicach 5600-6000kbs dla kazdego z filmików. Nastepnie wklej je do całego projektu i utwórz MEnu i przy tworzeniu DVD daj aby kompresował z CBR i bitrare takim jak wcześniejsze kompresje (niebedzie wtedy ponownie przeliczał do mpeg2).

Sprawdź czy nei instalowałes jakis kodeków, multipaków itp najlepiej wywal wszystkie np ffdshow potrawi podmienić filtr mpeg2 z pinnacle i wtedy powstają dziwne objawy. Jezeli masz studio unikaj inyych kodeków w systemie.


Polecam na przyszłośc używac Studio 9.3 lub max 9.3.5 nie ma pare gadżetów, ale jest stabilniejsze i mniej wymagające. Z twojego opisu wygląda że program zawiesza się przy kompresji mpeg2(najbardziej obciążającej), może powodem jest niewydolnośc któregos z podzespołów TEMPERATURA! (procesor, dysk, ewentualnie zasilacz), albo wade posiada sam materiał jeśli zacina wkółko w jednym miejscu zgrałbym go ponownie ten kawałek w którym zatrzymuje oraz sprawdził czy nie ma PUSTYCH przerw.

Ostatecznei jeśli nic nei pomoże to przerenderuj filmiki lub całośc do AVI(DV). Przeinstaluj całość od nowa łącznie z systemem i na nowy system Pinnacle 9.3 wczytaj AVI(DV) i utwórz płytkę.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 1 października 2006, 09:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL