Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 13:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Najlepsza kompresja 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 18:14
Posty: 7
Post Najlepsza kompresja
Mam problem. Stworzyyłem film w programie VEGAS 6.0 Zrenderowałem go w ustawieniach (uncompressed). Teraz plik waży krocie, ok. 2,7 GB - 50 sek! Najgorsze jest to, że jakość jest świetna, ale film zacina się (skacze itp.) Gdy kompresuje go różnymi kodekami (najlepiej wyszedł mi Windows Media 9 - ze 2,7 GB do 50 MB!!!) Ale jakość nie jest najlepsza. Jaki kodek użyć i w jakim programie film skompresować , aby wielkość pliku zmieniła się niewiele (choć 3x mniej od orginalnej wagi pliku), ale żeby jakość nie straciła na walorach.

Pozdrawiam.


piątek, 22 września 2006, 09:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
spróbuj Lagarith Lossless Codec

pozdro

_________________
Obrazek


piątek, 22 września 2006, 09:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Może AVI(DV) codec możesz użyć w move maker windowsowego AVI(DV) albo zainstalowac jakiś inny np Panasonic tylko nie wiem czy programy go zauważą. Na pewno inne kodeki w tym Panasonica są do użycia w VIRTUAL DUB.
W AVI(DV) 1min to około 200MB.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 23 września 2006, 00:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
jesli juz chodzi o kodeki DV, to "wbudowany" sony vegas jest moim zdaniem najlepszy, bo uzywalem innych i kicha straszna


sobota, 23 września 2006, 11:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 października 2006, 20:09
Posty: 17
Post 
Free jestem ciekawy jaki był plik wejsciowy twojego filmu czyli wideo bo jezeli to był mpeg 1 lub 2 to nie rozumiem po co renderowac bez kompresji i dodawac pusta objetosc a pozniej znowu chcesz renderowac z kompresja.Pozdrawiam.

_________________
galaq


sobota, 14 października 2006, 01:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Czy sensowne jest Waszym zdaniem poniższe rozumowanie?

Montuję materiał zgrywany z kamery, więc na wejściu mam AVI/DV. Łączę i tnę - nic się nie dzieje pod względem ewentualnej utraty jakości. Dodaję efekty i napisy - tutaj trochę się już dzieje. Ale mimo wszystko całość zapisana znowu jako AVI/DV powinna być jednocześnie rozsądnie duża i zachować pełną jakość jaka była na wejściu (przy założeniu, że software nie zdecyduje, że chce ponownie obraz zakodować tylko skopiuje jeden do jednego nieruszone kawałki filmu, których jest większość).

Wniosek AVI/DV będzie wystarczające dobre do przechowywania wyniku w pełnej jakości i jako materiał do kompresji w celu dystrybucji - a kompresja w zależności od technologii/nośnika.


czwartek, 26 października 2006, 00:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post 
Jeżeli masz materiał AVI-DV to tak naprawdę dopiero przy kilkukrotnym przeliczaniu tego samego fragmentu można zauważyć utratę jakości. Z tego co wiem 99% softu nie tyka materiału który nie uległ zmianie więc nie za bardzo rozumiem jak soft może się zdecydować przeliczyć wszystko od nowa. Oczywiście jeżeli w projekcie masz pliki skompresowane innym kodekiem to może nastąpić taka sytuacja i dany fragment tak jak miejsce gdzie np. dodałeś napisy jest renderowany od nowa.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


czwartek, 26 października 2006, 08:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jezeli na dany materiał zostanie nałożony np jakiś filtr to przeliczenie materiału musi nastąpi. Jendak utrata jakości przy pojedyńczym zapisie na AVI(DV) będzie mało zauważalna lub wcale dla przeciętnego uzytkownika.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 26 października 2006, 09:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
obraz oryginalny oraz po dziesięciu przekodowaniach.
ObrazekObrazek

obraz różnicowy, wzmocniony x16, kolejno po 1, 5, 10 przekodowaniach.
ObrazekObrazekObrazek

pozdrawiam

_________________
Obrazek


czwartek, 26 października 2006, 11:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL