Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 05:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dwa pytania 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post Dwa pytania
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum. Nie wiedziałem dokładnie w jakim dziale go dodać, i wybrałem ten. Od czasu do czasu zdarza mi się składać wesela i różne takie uroczystości. Mam dwa pytank odnośnie plików filmowych.
1. Filmy zrzucam z kamery poprzez composite programem Virtual Dub przy pomocy tunera TV. Chodzi mi o to, że przy zrzucaniu dużą rozdzielczością występuje efekt ząbków. To chyba chodzi o przeplot. W niskich rozdzielczościach (np. 384x288) nie ma tego efektu, ale film traci na jakości. Dodam, że kompresuję od razu za pomocą DivX 5. Jakim programem zatem najlepiej usunąć te "ząbki"??
2. Za niedługo dorobię się większego dysku (w tej chwili 80 gb). Filmy będę zrzucał przez Fire Wire. Chodzi mi o program, którym będę mógł pociąć dany plik w formacie mpeg2, bądź też pliku nieskompresowanego w formacie DV. Jaki program jest do tego najlepszy??

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.[/quote]


czwartek, 5 października 2006, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeśli chodzi o zgrywanie to polecam oczywiście AVI(DV), ostatecznośc mpeg2 ale na pewno nie Divix i inne podobne, film ma być dalej montowany i ponownie kompresowany to z tego DIVIXa na pewno obraz wyjdzie kiepski :(.
Proponuję zaopatrzyć się w kodek panasonica DV (free) i zgrywać w AVI(DV) jesli tylko karta podoła i komputer. Do mpeg2 potrzeba minimum 2,2GHz aby nie gubic klatek, ewentualnie możesz użyć jakiegoś AVI (mjpeg) z wysokim bitrare ale daruj sobie divix itp.
Możesz wszyskto zgrać, zmonotwać ,dorobic MENU i wypalić w jednym programie Pinnacle Studio 10. Program jest w polskiej wersji, możesz dodawać przejscia, animacje 3D, filtry, itp ceny zaczynają się od 149zł za wersję Pinnacle Studio 10.

http://www.pinnaclesys.com.pl/soft.php

(ja polecam wersję PLUS lub titanium z patchem 10.6 masz możliwośc edycji na 2 ścieżkach, tworzenia wielopoziomowego MENU, używanie min takich efektów jak PIP oraz kluczowania kolorem, kodowanie dźwieku w DD2.o możliwosc za drobną dopłatą w DD5.1, kodowanie mpeg2, mpeg4)

tutaj masz triala

http://www.pinnaclesys.com.pl/studio10l ... nload.html

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 5 października 2006, 23:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post 
Cóż, dobrze wiedzieć, chociaż zrzucałem już przez Fire Wire do mpeg2 i nie wyszło źle. Mój proc to 1,8 GHz.
Teraz pozostaje kwestia tych ząbków. Zrzucałem już raz przy pomocy MJPEG w rozdzielczości 640x480, to wychodziły te ząbki. Docelowo chciałbym zrzucać przynajmniej w 720x576 (im większa, tym lepiej), ale mam ten efekt tych ząbków. Wiem, że zależy to w dużej mierze od karty (tuner TV). Zatem jakim programem najlepiej to usunąć??
Może kupić kartę Video?? Jeśli tak to jakąś niedrogą.
Gdzie można znaleźć ten kodek Panasonica??


piątek, 6 października 2006, 07:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Kodek Panasonica znajdzesz wpisując w google nazwę.
Jesli chodzi o te zązbki to nei ma co się przejmowac jesli materiał będzie docelowo oglądany na TV, natomiast jesli będzie oglądany na monitorze komputera to musisz używac odtwarzacza usuwającego przeplot np, WIN DVD, POWER DVD itp (sprawdź w ustawieniach aby usuwał przeplot).
Mozesz tez usunąc te dziwne ząbki jak to nazywasz (przeplot), ale ma to sens dla materiału oglądanego tylko na komputerzei jezeli odtwarzacze programowe nie daja sobie sprawnie rady z przeplotem. Użyj np VIRTUAL_DUB i filtru usuwającego przeplot lub możesz dać lekkie rozmydlenie obrazu (blurr), lekko tracisz na ostrości obrazu ale znikają te "ząbki". W innych programach np Pinnacle Studio mozesz dać delikatne rozmycie efekt będzie podobny.
Bardzo ważną sprawa jest rozdzielczośc i standard zgreywanego obrazu. Jezeli pozwala na to sprzęt to zgrywaja w pełnym PAL 720/576. Wszystkie inne rozdzielczości sobie daruj. Ponieważ zgrywając w innych rozdzieloczościach powodujesz że materiał (jesli będzie docelowo kodowany do DVD-VIDEO) będzie musiał byc interpolowany do PAL, co powodować może obniżenie jakości, skaczący drgający obraz, jak i wspomniane nasilenie zabków prze Ciebie. Wszystko co dodajesz do filmu czy to video czy foto staraj się aby miało rozdzielczośc 720/576 unikniesz wielu problemów.

Pewnym kompromisem może być jeszcze zgrywanie w 1/2 PAL.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


Ostatnio edytowano sobota, 7 października 2006, 00:21 przez Pedro79, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 6 października 2006, 08:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
720/567? Niechcący przestawiły się cyferki. Chodzi oczywiście o 720/576.

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


piątek, 6 października 2006, 23:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post 
Cytuj:
Pewnym kompromisem może być jeszcze zgrywanie w 1/2 PAL


Chodzi tutaj o rozdzielczość 352x288?? W takiej zrzuca mi bez problemu, ale ostatnio zrzucałem w 384x388 i też nie było źle. Finalnie i tak to koduje do mpeg2 w 720x576.
Raz zrobiłem w rozdzielczości 640x480 i były te ząbki. Potem skodowałem to do 720x576, włączyłem w TV i...o zgrozo!! Na TV było jeszcze gorzej niż na kompie...czyli tak jak pisałeś powinienem zrzucać w 720x576 lub ewentualnie na 1/2 PAL (i potem do PAL 720x576).

Ale lepiej jest zrzucać do avi, czy w ogóle ktoś zrzuca z kamery do kompa przez Fire Wire do formatu mpeg2??


sobota, 7 października 2006, 01:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
Cóż, dobrze wiedzieć, chociaż zrzucałem już przez Fire Wire do mpeg2 i nie wyszło źle. Mój proc to 1,8 GHz.


Czy to jest AMD z zegarem 1,8 (3000/64) czy jakiś starszy procesor intela czy AMD?
Z takim zegarem i przechwycie do mpeg2 w pełnym PAL to raczej nie ma co mażyć, procesor jest za słaby na skompresowanie w czasie rzeczywistym materiału bez błędów :(. (chyba ze to AMD 3000 to wtedy da radę).
Polecam Ci AVI(DV) będziesz miał o wiele mniej problemów podczas edycji materiału i tak jak pisałem używaj pełnego PAL przy przechwycie.

P.S. Nadal nie napisałeś konkretnie czy materiał wyprowadzasz na DVD, czy będzie oglądany tylko na komputerze, jaka jest dokładna konfiguracja komputera więc radzenie Ci to jak wrózenie z fusów. Napisz więcej informacji wtedy odpowiedzą Ci na pewno bardziej konkretnie

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 7 października 2006, 10:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post 
Konfiguracja kompa:
AMD Athlon XP 2200+ (1,8 GHz)
Płyta główna: Gigabyte GA-7VASMFS KT600
Pamięć: 512 MB DDR 400 MHz Twinmos
Grafika: Gigabyte Radeon 9550 128 mb 128 bit
HDD: 80 GB Maxtor
DVDRW: NEC 3540A
Tuner TV: AverMedia
Zasilacz: Modecom 350ATX PFC

Finalnie film nagrywam na płytę DVD (1 płytę), a montuję generalnie wesela i tym podobne...


sobota, 7 października 2006, 15:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Moja odpowiedź jest prodta daruj sobie przechwyt z mpeg2 i jakimiś divix itp ostatecznosc spróbuj z AVI(mjpeg) i wysokim bitrare ile się da, ale ja polecam Ci AVI(DV). Zniknie wiele kłopotów jedyna wada to duża objętośc materiału 1h ~ 13GB.

Zerknij tutaj popatrz jak kodują kodeki DV

http://www.filmsite.art.pl/fs.php?page= ... mpare.html

Tutaj masz linki do kodeków DV

http://www.free-codecs.com/download/Pan ... _Codec.htm

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 8 października 2006, 09:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post 
OK. To już mniej więcej wiem co mam robić.
Zrzucać do avi (DV, ale to po zakupie większego dysku), ewentualnie avi (mjpeg), sceny wydzielę sobie wtedy w Virtual Dub, i nie będzie problemu z tym. No i film zrzucać przez composite. Pozostaje kwestia rozdzielczości. Wiem, że najlepiej jest w 720x576. Alternatywą jest 1/2 PAL, ale które to jest: 352x288 czy 384x288??


niedziela, 8 października 2006, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
nie ma alternatywy - zrzucasz w pełnej rozdziałce i koniec ... Nie napisałeś co ma być produktem finalnym .. Płyta DVD odtwarzana na TV czy zwykły divx/xvid ?

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 3 listopada 2006, 12:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post 
Finalnym produktem ma być płyta DVD odtwarzana na TV. Składam głównie wesela, więc większość i tak już ma stacjonarne DVD i oglada to na TV...


piątek, 3 listopada 2006, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
więc olewasz przeplot - na TV nie będzie go widać. (ponieważ TV jest przystosowany do odtwarzania obrazu z przeplotem - monitor "na szczęście" nie). zrzucasz wybranym kodekiem DV na dysk, montujesz i robisz z tego mpeg'a 2 wybranym przez siebie Enkoderem ... potem authoring płytki i już.

TUTAJ masz nieco o wybranych kodekach DV. W ogóle polecam całą stronkę. Co do encoderów mpeg2 to polecam Canopus Procoder'a 2, Mainconcept MPEG Encoder lub CCE ... Niektórzy lubią TMPEGEncoder - ma on niewątpliwą zaletę - bodajże jest za darmo ;>

[ Dodano: Pią Lis 03, 2006 1:34 pm ]
o - nie zauważyłem - Pedro już Ci zapodał linka do filmsite'a ;>

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 3 listopada 2006, 14:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 października 2006, 13:12
Posty: 29
Lokalizacja: Polska
Post 
No i już wszystko wiem :D tzn. prawie. Jak zrzucać do avi kodekiem DV to przez composite czy Fire Wire?? Jak zrzucam przez composite, to dźwięk idzie przez wejście liniowe w karcie muzycznej. Dźwięk nie jest za ciekawy, chyba że zależy to od tego czy idzie kompresja np. przez jakiś kodek, czy zależy to od kamery. Jak rozwiązać ten problem dźwięku??


niedziela, 5 listopada 2006, 15:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
LOTR napisał(a):
Filmy zrzucam z kamery poprzez composite programem Virtual Dub przy pomocy tunera TV... Za niedługo dorobię się większego dysku (w tej chwili 80 gb). Filmy będę zrzucał przez Fire Wire.


zaraz, zaraz. czy ty zrzucasz przez tuner z kamery cyfrowej?

_________________
Obrazek


niedziela, 5 listopada 2006, 16:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL