Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 07:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 blad przy kompresji mpeg2 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 października 2006, 10:17
Posty: 4
Post blad przy kompresji mpeg2
Witam,

Mam taki problem, ze przy kompresji do mpeg2, jakimkolwiek programem, wczesniej czy pozniej wyskakuje blad:

Cinema Craft Encoder SP2. Po kilku sekundach error z : "CBR VBV ovf frame# 42 (01:00:01:14) P 169660(20,3) max 12187,50(1,5) rel 157472,50 13,92 qsv 112,00->1,08"

Ulead DVD Movie Factory 5. Srednio przy 10% postepu nastepujacy error:
"AppName: dvdmf.dll AppVer: 5.0.0.0 ModName: mpgvout.004
ModVer: 1.2.9.24 Offset: 00012b07"

TMPGEnc. Tez przestaje dzialac po jakims czasie.

Konfig: P IV 2.8 HT, 1GB ram, plyta: gigabyte GA-8IPE1000-G, Radeon 9800pro. System Windows XP Home SP2, swiezutko zainstalowany, aktualizacje automatyczne na biezaco instalowane, zainstalowane wyzej wymienione programy, z kodekow tylko Divx Pro 5.0.3 i Xvid. Na forum znalazlem, ze moga pomoc aktualizacje microsoftu, jadyna zwiazane z mpeg2 jakie znalazlem to: WindowsXP-KB886716-v2-x86-PLK i WindowsXP-KB886716-x86-PLK i tez ja zainstalowalem. Ale caly czas sprawa ma sie tak samo:\
Bardzo prosze o jakies sugestie bo juz mam ochote wywalic komputer przez okno...


poniedziałek, 23 października 2006, 10:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Powodem moze byc uszkodzony plik, ktory konwertujesz. Jesli to samo dzieje sie przy innych plikach to standardowe wskazowki sa takie:
Wylaczyc wszystkie programy dzialajace w tle: antywirus, gg itp.

Jesli i to nie pomoze to nalezy przyjrzec sie blizej podzespolom komputera. Czesta przyczyna z renderowaniem jest kiepskiej jakosci pamiec. Pamietaj tez, ze podczas konwersji procesor obciazony jest zazwyczaj w 100% co pociaga za soba duze obciazenie zasilacza. Zasilacz jak i chlodzenie procesora trzeba sprawdzic.

Oczywiscie wszystkie te wskazowki maja sens jesli posiadasz system nie modyfikowany przez piratow i nie podkrecany procesor.


poniedziałek, 23 października 2006, 11:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 października 2006, 10:17
Posty: 4
Post 
Wiec tak, dzieje sie tak nie tylko z jednym plikiem ale z kazdym materialem.
Pamieci to Kingston KVR400X64C3A 2x512mb w dualu. Zasilacz Chieftec 400W. Chlodzenie wodne, temp. procesora w stresie nie przekracza 40C. Jakis czas temu padla mi plyta, zostala wymieniona i przy okazji sprawdzone wszstkie podzespoly. Windows oryginalny. Po wylaczeniu programow dzialajacech w tle problem nadal wystepuje. Dziekuje za sugestie i czekam na jeszcze :)


poniedziałek, 23 października 2006, 11:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4719
Lokalizacja: Tczew
Post 
Masz prądożerny zestaw, więc z listy DiscoLEDa najbardziej prawdopodobne jest złe zasilanie. Chieftec 400 - to był zły okres dla tej zasłużonej firmy.
PS Poza konkursem - nie zapominaj o jak najczęstszej defragmentacji.
PS 2 Zobacz czy z jedną kością pamieci robi to samo.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 23 października 2006, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Tak na poczatek sprobowalbym na jednej a potem drugiej pamieci. Jesli bez zmian to przynajmniej wiadomo, ze to nie to. Nastepnie jakis program diagnostyczny ktory monitoruje napiecia zasilacza, choc jego moc powinna wystarczyc (chyba, ze zasilacz nie jest do konca sprawny). Obejrzyj dokladnie kondensatory elektrolityczne (takie pionowe cylindry zazwyczaj czarne lub zielone o srednicy okolo 1cm zlokalizowane wokol procesora) na plycie glownej. Jesli ich podstawy nie sa plaskie ale wyoblone to mamy rozwiazanie. Kazdy z programow stosuje wlasne kodeki i kazdy nie moze zrenderowac. Wedlug mnie swiadczy to o sprzetowej usterce. Jak juz wspomnialem wczesniej podczas renderowania nastepuje mocne obciazenie nie tylko procesora ale i innych podzespolow.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 23 października 2006, 13:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Przy kompresji do mpeg2 pracuje przedewszystkim procesor i dysk, zatem czy użyjesz 512MB czy 1G czy 2G itd róznicy nie zaużysz, żadnej, chyba że sam program potrzebuje do odpalenia więcej niż 512MB. A warto wykluczyć winę RAMU.
Druga sprawa nie wpsomniałeś nic o dyskach, a ich ilosc i konfiguracja, jest bardzo ważna i wpływa znacząco na stabilność, szybkośc i poprawność kompresji. W przypadku jednego dysku, dysk nie ma łatwo musi dokonywać jednoczesnego odczytu i zapisu co znacząco wpływa na podniesienie jego temperatury.
Podaj tez parametry materiału wejsciowego, czy to AVI(DV) czy jakas inna kompresja (analog/cyfra).
Napisałes że uzywasz wielu programów, co prawda jest to mało prawdopodobne ale każdy z nich zapewne ma swój kodek mpeg2 może przyczyną jest nakładanie się ich.
Proponowałbym uzycie jakiegos programu który sprawdziłby stabilnośc systemu przy obciązeniu. A jak nei to odpal kilka energochłonnych zadań i zobacz co sie dzieje. (Mając na uwadze dysk i jego temperaturę)

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 23 października 2006, 23:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 października 2006, 10:17
Posty: 4
Post 
Zrobilem maly eksperyment i zainstalowalem identyczny zestaw oprogramowania na innym komputerze i wszystko dziala bez problemu. Czyli cos z moim sprzetem nie tak. Ram, plyta i zasilacz sprawne sa na 100% Mam dwa dyski, sprawdzilem je programem diagnostycznym dostarczonym przez producenta i fizycznie sa ok ale wykryl, ze cos nie tak z systemem plikow(w scan disku bylo wszystko ok). Zrobie eksperyment i zainstaluje wszystko na zupelnie nowym dysku. Ps. Jak najlepiej sformatowac dysk tak, zeby byl jak z fabryki. Bo poprzednio formatowalem z instalatora windows i zaczely sie te jaja. Pozdrawiam i dziekuje za rady.


środa, 25 października 2006, 19:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4719
Lokalizacja: Tczew
Post 
badiss napisał(a):
Bo poprzednio formatowalem z instalatora windows i zaczely sie te jaja. Pozdrawiam i dziekuje za rady.


Tak naprawdę zawsze tworzę partycje - C: z dysku instalacyjnego XPeka, format jako pełny, partycja jako podstawowa i nie podpinam dysku pod inny kontroler po utworzeniu partycji systemowej.
Naprawdę polecam te utarte schematy. Są wypróbowane wielokrotnie na niejednym komputerze, przez wiele osób. Oczywiście NTFS (wiem że wiesz, ale tak dla porządku :wink: ).
pozdrawiam

PS Męczy mnie jeszcze zasilacz, pompka z chłodzenia wodnego to dodatkowe obciążenie dla jego linii +12, może przy dużej mocy ogólnej, tą linię ma niewystarczającą?

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 26 października 2006, 08:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
badiss napisał(a):
Mam dwa dyski, sprawdzilem je programem diagnostycznym dostarczonym przez producenta i fizycznie sa ok ale wykryl, ze cos nie tak z systemem plikow


Do edycji musi byc system plikow NTFS absoulutnie nie FAT.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 26 października 2006, 10:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 października 2006, 10:17
Posty: 4
Post 
kotin napisał(a):
PS Męczy mnie jeszcze zasilacz, pompka z chłodzenia wodnego to dodatkowe obciążenie dla jego linii +12, może przy dużej mocy ogólnej, tą linię ma niewystarczającą?


Pompka jest zasilana osobno z sieci. A napiecia sa idealne nawet w stresie. Komputer benchmarki przechodzi bezblednie (3dmarki i inne), gierki tez hulaja az milo. No nic, bede mial chwile czasu to pokombinuje z dyskami. Normalnie zlosliwosc rzeczy martwych, dokladnie na tym komputerze kilka miesiecy temu montowalem i nagrywalem film na DVD i bylo wszystko ok.


czwartek, 26 października 2006, 16:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Po zainstalowaniu systemu i skonfigurowaniu dysku, zainstaluj tylko jeden program którym chcesz dokonac kompresji do mpeg2, tak aby w systemie nei znajdowało się kilka kodeków mpeg2 oraz nei instaluj jakis multipaków z kodekami to najgorsze co może być do zaśmiecenia komputera i problemów z obrazem.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 26 października 2006, 23:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL