Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 19:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Kodek kodujący do AVI 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 października 2006, 17:33
Posty: 39
Post Kodek kodujący do AVI
Hej, jaki polecacie kodek, który koduje do AVI? W moim przypadku jest tak, że format vexe (3d album) musze przerobić na AVI. Jaki kodek polecacie?


poniedziałek, 30 października 2006, 17:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: Kodek kodujący do AVI
Pchela napisał(a):
Hej, jaki polecacie kodek, który koduje do AVI? W moim przypadku jest tak, że format vexe (3d album) musze przerobić na AVI. Jaki kodek polecacie?


witam ponownie
nic nie da się zrobić tak jak chcesz, ponieważ pliki vexe są integralną częścią całej prezentacji w albumie3d. Zauważ, że cała prezentacja składa się z 9 katalogów w których są potrzebne pliki np:zdjęcia, muza, i inne, oraz pliki uruchomieniowe - vexe-. Aby taką prezentacje obejrzeć muszą znajdować się wszystkie te katalogi oraz pliki vexe. Nie ma kodeków aby z takiej prezentacji utworzyć - jeden plik video .avi.
pozdrawiam


wtorek, 31 października 2006, 00:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Możesz materiał wyprowadzić przez złącze TV w karcie graficznej i nagrać:
- na stacjonarna nagrywarką DVD nastepnie zaimportować na HDD (uzyskach plik mpeg2),
- kamerą cyfrową miniDV a później wrzucić na HDD jako AVI(DV), poddać kompresji w dowolnym programie.

Ewentualnie program do zgrywania wyświetlanego obrazu na monitorze.
Myśle najlepszy efekt uzyskasz używajac kamerę cyfrową, choć warto poeksperymentować.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 31 października 2006, 00:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Pedro79 napisał(a):
Możesz materiał wyprowadzić przez złącze TV w karcie graficznej i nagrać:
- na stacjonarna nagrywarką DVD nastepnie zaimportować na HDD (uzyskach plik mpeg2),
- kamerą cyfrową miniDV a później wrzucić na HDD jako AVI(DV), poddać kompresji w dowolnym programie.

Ewentualnie program do zgrywania wyświetlanego obrazu na monitorze.
Myśle najlepszy efekt uzyskasz używajac kamerę cyfrową, choć warto poeksperymentować.


Jest to na pewno możliwe do zrealizowania, jednak czy warto... :?:

_________________
Powoli do celu...


wtorek, 31 października 2006, 10:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 października 2006, 17:33
Posty: 39
Post 
dzięki, za info. Jednak chciałbym się dowiedzieć jakim kodekiem (bo nie mam innej możliwości) przerobić vexe, na avi, bo mam do wyboru i nie wiem który.


wtorek, 31 października 2006, 16:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Do konwertowania projektów 3d Album służy aplikacja Visviva i integruje się ona z programem bez problemu. Uaktywnia się wtedy okno "capture" i tam możesz wybrać sobie format, do jakiego chcesz konwertować. Zwróć uwagę tylko na pole "end frame", najlepiej ustaw na maxa, tj. 100000, bo może Ci wcześniej przerwać konwersję. Było o tym na forum już wiele razy. :twisted:


wtorek, 31 października 2006, 20:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 października 2006, 17:33
Posty: 39
Post 
Wiem, wiem, lecz nadal nie mam odpowiedzi na pytanie. Chodzi o to że własnie jak konwertuję to jaki mam sobie wybrać kodek, (NIE FORMAT)


wtorek, 31 października 2006, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam.
Obawiam się, że na tak postawione pytanie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskasz.
Wszystko zależy od tego co zamierzasz z powstałym plikiem zrobić.
W moim przypadku plik .AVI z 3DAlbum'u importuję do AP Pro2 zatem podczas tworzenia finałowego pliku z 3DAlbum'u stosuję kodek MainConcept:

Obrazek

Nie jest to bynajmniej moje odkrycie ale efekt lektury wielu postów poświęconych tej tematyce.
Problem doboru kodeka to jedna sprawa, a drugą jest fakt, iż plik będący efektem pracy 3DAlbum'u nie zawiera przeplotu.
Jak poradzić sobie z tym problemem dokładnie, choć nie po naszemu, opisane jest tutaj.


wtorek, 31 października 2006, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
zet120 napisał(a):
plik będący efektem pracy 3DAlbum'u nie zawiera przeplotu.
Jak poradzić sobie z tym problemem
Ale gdzie tu problem. Praktycznie wszystko co renderuje w AE nie zawiera przeplotu i też importuje to do premiere.


wtorek, 31 października 2006, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Problem? Prawdę mówiąc sam nie wiem.
Dotknąłes tematu, w którym nie czuję się najlepiej i pomimo usilnych starań chyba nigdy go do końca nie opanuję.
A może właśnie nadaża się okazja aby łyknąć trochę wiedzy. :wink:
Jak zatem powinno wyglądać importowanie plików pozbawionych przeplotu do AP Pro i "mieszania" ich z plikami z przeplotem?
W ostatnim czasie wykonałem kilka różnych testów właśnie z plikami pochodzącymi z 3DAlbumu i ich wynik jest dla mnie zupełnum zaskoczeniem.
Utworzyłem kilkuzdjęciowe prezentacje wyeksportowałem je zgodnie z sugestiami ze stronki wyżej, (VD + field bobII też!) zaimportowałem do AP Pro, dla pierwszego Interlace Consecutive Frames a na koniec dołożyłem plik bez żadnych zabiegów, potem konwersja, prosty authoring i....
Odtwarzam na stacjonarnym odtwarzaczu, oglądam na TV i wszystkie pliki wyglądają tak samo.Ruch jest płynny, piksele nie migają, ogólnie bajka.
Dlaczego??
Zdjęcia pochodzą z aparatu Nikon D70, importuję je do 3DAlbumu w rozdzielczości 3008x2000.


wtorek, 31 października 2006, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Jeżeli zaimportujesz plik bez przeplotu, to premiere sztucznie go dorobi, tyle że pomiędzy poszczególnymi polami nie będzie różnic

Ostatnio wyrenderowałem projekt z AE bez przeplotu i zaimportowałem go do premiere jako plik avi oraz dodatkowo poprzez Dynamic Link. Przerenderowanie poprzez DL stworzyło obraz z przeplotem. Obydwa obrazy oczywiście były poprawne, jednak dla mnie osobiście render z AE zaimportowany do premiere wygląda przyjemniej niż ten z DL.


wtorek, 31 października 2006, 23:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Tak też podejrzewałem, że Premiere lepiej wie co będzie dla mnie dobre. :wink:
-Damian- napisał(a):
Jeżeli zaimportujesz plik bez przeplotu, to premiere sztucznie go dorobi

Zrobi to sam czy należy go o to ładnie poprosić?
Trochę dziwi mnie fakt, że powstało tyle różnych metod adaptacji plików beż przeplotu ot choćby tych pochodzących z 3DAlbum'u, a wszystko po to aby zapewnić płynny ruch pozbawiony migotania.
Dzięki za odpowiedź.


środa, 1 listopada 2006, 07:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 października 2006, 17:33
Posty: 39
Post 
a jeśli chce to potem obrabiać w ulead videostudio 10 plus?


środa, 1 listopada 2006, 10:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Moje doświadczenia z Ulead VideoStudio są raczej mizerne ale wydaje mi się, że nikt za Ciebie samego "zadania domowego" nie odrobi.
Musisz po prostu wykonać kilka eksperymentów wybierając z dostępnych kodek oferujący niewielki stopień kompresji, lub pełne klatki nieskompresowane ale wtedy potrzebujesz duuużo miejsca na dysku.
Otrzymany plik wstawić do Ulead'a wyeksportować do MPEG2 (na przykład) wypalić płytkę (DVD-RW) i wybrać metodę Twoim zdaniem oferującą najlepszą jakość.


środa, 1 listopada 2006, 10:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
AVI to kontener a nie kodek ... ;/ echh.... jak chcesz to montować to format DV - do wyboru masz kilka kodeków (Mainconcept, AVID, Canopus, PAnasonic, Microsoft - wszystkie z "dodatkiem" DV na końcu nazwy.) Napisz co konkretnie chcesz z tym zrobić i jaki ma być efekt końcowy to wtedy będziesz mógł liczyć na konkretną odpowiedź.

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 3 listopada 2006, 12:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL