Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 05:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PRÓBIE PRZECHWYTU- Proszę o P O MOC 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:19
Posty: 9
Lokalizacja: Sztum
Post PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PRÓBIE PRZECHWYTU- Proszę o P O MOC
Witam wszystkich fachowców w tej dziedzinie. Mam program VideoStudio 10 Plus do przechwytywania nagrań z kamerki PANASONIC NV-GS 21, fajny sprzęcik, ALE. Niestety nie mogę poradzić sobie z takim problemem, zacytuje komunikat jaki mi sie ukazuje przy próbie przechwytu:

" Nie można przełączyć do trybu przechwytu.
Sprawdź czy Twój sterownik przechwytu video pracuje poprawnie.

Failed to build a preview graph."


Co robić, mam zainstalowana wcześniej karte Fire Wire i odpowiedni kabelek, zainstalowałem to co było na płytce(nie mogę jej teraz zlokalizować , bo nie jest na niej napisane wprost FIRE WIRE).

BARDZO PROSZE DORADŹCIE MI PROSZE JAK ZDOBYĆ TAKI STEROWNIK I JAK GO WGRAĆ. BŁAGAM BYLE NIE PO ANGIELSKU(jeśli to możliwe).
Bede bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Rafał.


czwartek, 7 grudnia 2006, 22:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 30 sierpnia 2006, 17:11
Posty: 78
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Określenie zamiast Fire Wire może być: IEEE 1394

_________________
Agencja Produkcji Telewizyjnej


piątek, 8 grudnia 2006, 12:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:19
Posty: 9
Lokalizacja: Sztum
Post 
dzięki, tylko dlaczego nikt mi niechce pomóc. stoje w miejscu znowu a juz sie cieszyłem, że zakupiłe spolszczenie i w koncu cos się zacznie dziać. :(

_________________
Windows XP-wersja 2002, dodatek serwice Pack 2, Intel(R), Pentium(R)D CPU 3.00GHZ 3.01 GHZ, 1.00 GB RAM, poj dysku 400 GB.
ULEAD VideoStudio 10 Plus(spolszczone)
Kamerka Panasonic NV-GS21


piątek, 8 grudnia 2006, 22:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post 
Nikt nie chce - chcemy, tylko nie do końca opisałeś co się dzieje. Dla uproszczenia to ja opowiem krótka historię :wink: .
Kamera - DV out, tu wkładamy cienki (4 pin) koniec kabla fire wire / 1394. Drugi szerszy najczęściej koniec (6 pin) wkładamy w odpowiedni slot w tyłu komputera. Zakładam że kontroler firewire jest prawidłowo podłączony w komputerze. Włączamy kamerę i po chwili cieszymy się z możliwości sterowania kamerą z programu Uleada. Żaden komunikat się nam nie pojawia, bo w windowsie XP są już do niego sterowniki. Koniec opowiadania. Teraz czas na domysły: Możesz mieć niezaktualizowanego windowsa, może nawet nie XP, albo z uporem godnym lepszej sprawy używasz przez roztargnienie USB zamiast firewire. No dobra, teraz Twoja kolej na opowiadanie :wink:

_________________
最诚挚的问候


piątek, 8 grudnia 2006, 22:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:19
Posty: 9
Lokalizacja: Sztum
Post 
Bardzo dziękuję, to juz coś;)
Otóz połączenie kamerki z komputerem na pewno jest prawidłowe(tak myślę),w karcie fire wire mam trzy sloty ale sa raczej identyczne(6 pin), zauważyłem też,ze oryginalnie w kompie miałem juz takie wejście(tam też próbowałem podłączyć). Windowsa XP mam oryginalnego i sam sie aktualizuje co jakiś czas, nadmienie tutaj,ze został zakupiony w tym roku w czerwcu, a aktualizował sie około miesiąca temu.
Postaram sie teraz opowiedziec moja historię(problem) jak najbardziej szczegółowo, mam nadzieje,że to pomoze.
otóż wcześniej miałem problem ze zgraniem filmiku z kamerki na dysk ponieważ próbowałem robic to za po moca kabelka USB, no jakośc tego materiału była wiadoma.
Więc dzięki Waszej pomocy zakupiłem kabelek, razem z płytką fire wire. Płytkę ową zamocowałem w wolnym miejscu w kompie i sam też zainstalowałem płytkę która była doń dołączona. Okazało sie jednak,ze oprócz fire wire muszę mieć jeszcze odpowiedni program do zgrywania(wcześniej próbowałem na windowsowskim), więc zadzwoniłem do sklepu komputerowego i sprzedali mi Ulead VideoStudio 7, niestety okazało sie,że kicha bo nie dość,że po angielsku to jeszcze przy podłączeniu kamerki i uruchomieniu jej zaczął wyskakiwac komunikat w języku ang., którego ni jak nie mogłem przetłumaczyc.
Potem zakupiłem za namową SPOLSZCZENIE, ale Pan który mi je sprzedawał poradził abym zainstalował sobie VideoStudio 10 plus, bo to lepsze i za te samą kase da mi na płytce ten program. Tamten tzn. 7-demke odinstalowałem, 10 zainstalowałem, spolszczenie nakładke też, no i wtedy w koncu ukazał mi się komunikat w polskim języku którego treść podawałem wyżej.
A dzieje sie to wtedy gdy po podłaczeniu kabelków włączam kamerke, sam windows naprowadza na program VideoStudio 10, ładnie pieknie do puki nie włącze:
- przechwyć wideo !!!
Po tym ten komunikat, kiedy go zamknę rozpoczyna sie przechwyt ładnie mozna wtedy sterowac z unleada kamerką, ale potem okazuje sie,że material który przechwyciłem nie posiada głosu.
No i tak stoje przez to , bo i wiedzy nie posiadam i pomysłu na to.
Jedyną moją nadzieją jest to własnie forum i mili fachowcy którzy zechcą się podzilić ogromem swojej bardzo cennej dla mnie wiedzy.
Wiem, wiem nagadałem sie ale inaczej nie potrafiłem dokładnie tego wytłumaczyc. Pozdrawiam bardzo serdecznie i z góry dziękuję za każdą pomoc.
Rafał S.

_________________
Windows XP-wersja 2002, dodatek serwice Pack 2, Intel(R), Pentium(R)D CPU 3.00GHZ 3.01 GHZ, 1.00 GB RAM, poj dysku 400 GB.
ULEAD VideoStudio 10 Plus(spolszczone)
Kamerka Panasonic NV-GS21


sobota, 9 grudnia 2006, 10:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post 
Witam
Moja pomoc będzie bardzo niekompletna. Znalazłem odpowiedź po angielsku, ale ponieważ nie uczyłem się nigdy tego pięknego języka, ani nie spotkał mnie osobiście opisywany przez Ciebie problem, to będziesz musiał poprosić kogoś o pomoc w wytłumaczeniu tej rozmowy na anglojęzycznym forum: LINK
pozdrawiam

PS Może - o ile dobrze zrozumiałem problem, pomogło by przechwytywanie do DV, a nie jak zapewne to robisz, do mpeg2? Musisz tylko liczyć się z objętością filmu w DV - czyli prawie 13 GB jedna godzina filmu. Warto w takim wypadku mieć osobny, drugi dysk na przechwyt, ale montaż w formacie DV jest szybszy i wygodniejszy.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 9 grudnia 2006, 13:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:19
Posty: 9
Lokalizacja: Sztum
Post 
Bardzo dziękuję, ale jak sprawdzić przechwytywanie do DV lub mpeg, bo znalazłem w opcjach przechwytywania tylko możliwość mpeg nie widzę tam mpeg2? Moze mój program jest jakis nie kompletny. Mógłbym i przechwycic do DV z tym,że nie bardzo wiem jak to zrobić, myślałem,że moze sam program sobie dopasowuje odpowiednie funkcje. pozdrawiam

_________________
Windows XP-wersja 2002, dodatek serwice Pack 2, Intel(R), Pentium(R)D CPU 3.00GHZ 3.01 GHZ, 1.00 GB RAM, poj dysku 400 GB.
ULEAD VideoStudio 10 Plus(spolszczone)
Kamerka Panasonic NV-GS21


sobota, 9 grudnia 2006, 14:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post 
Od dosyć dawna nie miałem do czynienia z Ulead Video Studio, ale wiem na pewno że w DV można przechwytywać. Czy jest obok napisu mpeg przycisk, moze w kształcie trójkacika? Jeżeli jest to kliknij na nim . Tam mogą się kryć pozostałe formaty przechwytu.
pozdrawiam
PS W sobotę tu mniejszy ruch, poczekaj trochę, jest sporo osób które się znają doskonale na Ulead Video Studio.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 9 grudnia 2006, 17:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:19
Posty: 9
Lokalizacja: Sztum
Post 
Ok, "kotin" BaRdZo, ale to naprawde bardzo dziękuję, za rady jeszcze poczekam moze rzeczywiście jeszcze któs mi pomoze. Wszystkiego dobrego dla ciebie. Pozdrawiam bardzo serdecznie. :)

_________________
Windows XP-wersja 2002, dodatek serwice Pack 2, Intel(R), Pentium(R)D CPU 3.00GHZ 3.01 GHZ, 1.00 GB RAM, poj dysku 400 GB.
ULEAD VideoStudio 10 Plus(spolszczone)
Kamerka Panasonic NV-GS21


sobota, 9 grudnia 2006, 18:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
W potocznym tlumaczeniu z linka ktory podal kotin, jezeli beda bledy to sory ale mam nadzieje ze sens oddam:
There can be several reasons for Failure to build a Preview graph. The most common reason is when Mediastudio (and other ULead products) encounter a file format it did not expect.
Może byc kilka przyczyn ww. błędu, najbardziej prawdopodobna/częsta przyczyna to kiedy program napotyka format pliku ktorego sie nie spodziewa (?)

Before we examine too many of these reasons can you check that your setup (for Mpeg) in Mediastudio capture tool is as follows,
Zanim zaniemy szukac roznorakich przyczyn tego bledu sprawdz ustawienia dla mpeg (pewnie tak samo sprawdza sie dla dv, nie wiem musisz sprobowac)w Uleadzie/narzedziu do przechwytywania obrazu (capture tool)

1. 'Setup > Device Control ...' is set to MS 1394 Device Control'
1. Ustawienia > Device Control (nie mam pojecia jak to jest po polsku u ciebie w uleadzie :D wszystkie programy mam po angielsku, ale strzelam... Urządzenie Sterujące... ' ma byc ustawione na MS 1384 Device Control/Urządzenie Sterujące

2. 'Setup > Switch Capture Plug-in ...' is set to ULead DSW Mpeg Capture plug-in'
2. Ustawienia > Zmień plugin przechwytywania ...' ma byc ustawione na ULead DSW Mpeg Capture(lub pewnie jakis dv costam)

3. 'Capture > Capture Template Manager ...' is set to DVD PAL (or DVD NTSC if you are in North America)
3. Przechwytywanie > Menadżer przechwytywania (ciezko mi tez to przetlumaczyc jak to moze byc w uleadzie, nie nawidze polskich programow wlanie dlatego bo kazdy sobie jakos to tam tlumaczy) ...' ma byc ustawionne na DVD PAL (lub pewnie DV PAL)

4. 'Setup > Video Capture Property Settings > Video Format' radio button is set to DVD.
4. Ustawienia > Wlasciwości przechwytywania obrazu video > Format Video 'przycisk "radio?" ma bys ustawiony na DVD (lub pewnie DV)

I have just checked this set up on my own PC and had no problems capturing MPEG.
Wlasnie sprawdzilem te ustawienia na wlasnym komputerze i nie mialem żadnych problemow z przechwytem obrazu do MPEG (lub dv zapewne :P)

If the above does not work, then the source of your problem is more obscure. For example have you added any hardware devices recently? I have heard of this type of problem due to IRQ conflicts.
Jesli to wszystko nie pomoglo, w takim razie zrodlo preblemu jest bardziej skomplikowane. Czy dodales/instalowales ostatnio jakiekolwiek inne urzadzenie? Slyszalem o tego typu problemie podczas "konfliktów IRQ" (nie mam pojecia co to moze byc)

I have also heard of the error reported when the PC is low on resources. Having said that, if I can capture MPEG on the monstrosity described below, then you should have no problems with your PC. (Oddly enough it is because of the antiquity of my own PC that I prefer to capture in lossless DV AVI and encode to MPEG2 for DVD later).
Slyszalem rowniez o wyskakujacych bledach w momencie gdy PC-et ma malo pamieci (byc moze chodzi rowniez o miejsce na dysku, proceser etc.. nie potrafie okreslic). Chcialem powiedziec ze jezeli ja nie mam problemow z zgrywaniem materialu do MPEG to ty nie powinienes miec ich rowniez z twoim pc (troche zakrecony koles :D ) Nadmieniajac ze moj komputer to juz antyk i preferuje raczej zgrywanie do DV-AVI a nastepnie pozniejsza kompresje do MPEG

Mniej wiecej to napisano w tym linku ktory podal kotin, nie jestem anglista wiec mam nadzieje ze ludzie bardziej znajacy angielski nie zrownaja mnie z ziemia :)

[ Dodano: Sob Gru 09, 2006 7:46 pm ]
You will have to install the Mpeg Vio Driver Update Patch from the bottom of
Musisz zainstalować MPEG VioDriver Update Patch z linku ponizej

http://www.ulead.com/tech/msp/msp_ftp.htm

Also if you have not already done so you should download and install 7.01 update patch from the same link.
Jednoczesnie jesli tego nie zrobiles powinienes sciągnąć i zainstalowac 7.01 update z tego samego linku

Alternatively visit Ulead's Japanese site and check out the updates and patches from there.
Opcjonalnie mozesz odwiedziec japonska strone uleada i sprawdzic wszystkie pacthe i updaty tam

http://www.ulead.co.jp/msp/runme.htm

Hope this resolves your problem.
Mam nadzieje ze to pomoze rozwiazac ten problem

_________________
:mrgreen:


sobota, 9 grudnia 2006, 19:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:19
Posty: 9
Lokalizacja: Sztum
Post 
kubanczyk napisał(a):
Dodano: Sob Gru 09, 2006 7:46 pm ]
You will have to install the Mpeg Vio Driver Update Patch from the bottom of
Musisz zainstalować MPEG VioDriver Update Patch z linku ponizej

http://www.ulead.com/tech/msp/msp_ftp.htm

Also if you have not already done so you should download and install 7.01 update patch from the same link.
Jednoczesnie jesli tego nie zrobiles powinienes sciągnąć i zainstalowac 7.01 update z tego samego linku

Witam! Na dzień dzisiejszy niestety nieudało mi się dostosować ustawień, ponieważ nie potrafie dojść do nich :(
A stronki które mi podałeś niestety są płatne w dodatku angielskie.

Może jest któs kto zna dobrze ten PROGAM tzn UNLEAD VIDEOSTUDIO 10
i zechciałby mi pomóc. Bardzo o to prosze :o
Jednocześnie bardzo dziekuję koledze "kotin" i "kubanczyk", za dotychczasowa pomoc.
jednego jestem pewny, niepotrafie ustawic tego programu przy Przechwycie. I to jest mój główny problem,ten Anglik wytłumaczył to bardzo haotycznie.

Bardzo , bardzo proszę o POMOC!
Na pewno jest ktos kto opanował ten program.

_________________
Windows XP-wersja 2002, dodatek serwice Pack 2, Intel(R), Pentium(R)D CPU 3.00GHZ 3.01 GHZ, 1.00 GB RAM, poj dysku 400 GB.
ULEAD VideoStudio 10 Plus(spolszczone)
Kamerka Panasonic NV-GS21


wtorek, 12 grudnia 2006, 22:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post 
Zmiana na aviDV przy przechwycie jest możliwa przyciskiem z literkami a z , na rysunku jest to czwarty przycisk z lewej w czerwonej ramce. Rysunek z instrukcji na stronie Uleada.
Obrazek

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 12 grudnia 2006, 23:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:19
Posty: 9
Lokalizacja: Sztum
Post 
Witam! Nie wiem nawet który tutaj zaprezentowałeś Ulead, bo u mnie tej opcji nie ma, pozostałe są a tej nie ma nie jest nawet niepodswietlona czy coś w tym stylu. taka obcja jest przy biblotece i słuzy do sortowania wg nazw itd.

_________________
Windows XP-wersja 2002, dodatek serwice Pack 2, Intel(R), Pentium(R)D CPU 3.00GHZ 3.01 GHZ, 1.00 GB RAM, poj dysku 400 GB.
ULEAD VideoStudio 10 Plus(spolszczone)
Kamerka Panasonic NV-GS21


środa, 13 grudnia 2006, 10:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post 
STUBEK napisał(a):
Witam! Nie wiem nawet który tutaj zaprezentowałeś Ulead, bo u mnie tej opcji nie ma, pozostałe są a tej nie ma nie jest nawet niepodswietlona czy coś w tym stylu. taka obcja jest przy biblotece i słuzy do sortowania wg nazw itd.

Wziąłem to ze strony Uleada: LINK , jest tam instrukcja w .pdf którą sobie ściągnij i daj przetłumaczyć. Nie mając zainstalowanego programu i bez znajomości języka, faktycznie mogłem coś namieszać.
Swoją drogą Ulead Video Studio sprzedawane jest z polskojęzyczną instrukcją, tak też mówi prawo - że powinna taka być. Poproś sprzedawcę o udostępnienie instrukcji po polsku.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


środa, 13 grudnia 2006, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
STUBEK - po prostu spróbuj czegoś innego do przechwytu strumienia DV(avi) z kamerki.

Pobierz wersję demo pakietu Nero: http://www.nero.com/nero7/plk/nero7-demo.php W pakiecie jest aplikacja Nero Vision 4.0, która umożliwi ci bezproblemowe zgranie avi/DV na dysk PC-ta. Będziesz miał Audio i Video.
Potem zasysasz to do Uleada i edystjesz.

jak w uleadzie nie bdziesz miał audio to prawdopodobnie brak odpowiedniegio kodeka.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 13 grudnia 2006, 11:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL