Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 01:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Bitrate 5000 czy w okolicach 3000 dla materiału z VHS 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 lutego 2005, 10:37
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post Bitrate 5000 czy w okolicach 3000 dla materiału z VHS
Ostatnio sam zacząłem archiwizować stare kasety VHS. Na dysk zgrywam VD i bez stratnym kodekiem huffyuv w pełnej rozdzielczości PAL. Robię z tego Xvida w dwóch przebiegach , zmniejszonej rozdziałce i bitrate 1500-2000. Z tej częsci jestem zadowolony.

Drugim etapem będzie wypalenie z materiały zapisanego kodekiem huffyuv płyty DVD z menu i rozdziałami.

Jaki bitrate przyjąć dla materiału zgranego z kasety VHS przy kodowaniu na MPEG2. Czy dążyć do 5000-6000(około godziny materiału), czy można zmniejszyć bitrate na poziom 2500-3000 ?????
Czy przy tego typu materiale(zgranym z VHS) ustawienie wysokiego bitrate ma w ogóle sens ???


wtorek, 23 stycznia 2007, 11:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
Na dysk zgrywam VD i bez stratnym kodekiem huffyuv w pełnej rozdzielczości PAL. Robię z tego Xvida w dwóch przebiegach , zmniejszonej rozdziałce i bitrate 1500-2000. Z tej częsci jestem zadowolony.


Jeżeli masz zamiar nagrywać DVD (mpeg2) to odradzam kompresji do Xvida. Każda kolejna kompresja obniża jakość materiału więc im jes ich mniej tym lepiej. Użwyasz kodeka huffyuv jak piszesz bezstratnego i najlepiej materiałw ten poddać kompresji mpeg2.

Jakie ustawienia zależy w dużej mierze od samego materiału. Uważam że warto poeksperymentować jednak 6000kb/s to max, najlepiej zastosowac kompresję VBR z zmiennym bitrare z dolną granicą 3000kB/s górną (5000-6000kb/s). Jednak najlepiej sprawdzić z krótkim materiałem i kilkoma ustawieniami. Pamietaj o dźwięku aby niezapędzić się z 5.1 itp. Dla VHS kodowanie MPA aby jak najwięcej zmieścić obrazu będzie wystarczające zwłaszcza, że w większosci podajesz dźwięk mono.

P.S. Co do samego przechwytu materiału kodnym polecenia kodekiem przy kompresji w locie może być AVI(DV) uzyskasz w nim bardzo dobrą jakośc 1h materiału = 13GB.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 23 stycznia 2007, 11:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 grudnia 2006, 13:20
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ostatnio archiwizowałem swoje nageania z VHS i zrobiłem 6000 kb/s ( na 2 płytach ), a dla dziadków na 1 płycie z 3000 kb/s. Różnica w jakości zauważalna. Warto robić z lepszą jakością bo koszt płyty praktycznie żaden.

_________________
Fajny film wczoraj widziałem ...


wtorek, 23 stycznia 2007, 12:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 lutego 2005, 10:37
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
Do Xvid kompresuje dodatkowo jako pliki do odpalania sobie na kompie.

Kompresję materiału na DVD robię z materiału ściągniętego na dysk poprzez kodek huffyuv a nie z Xvid :D , przepuszczam to prze CCE i autoring robię w DVD LAB PRO.

Jak na razie ustawiłem bitrate na 4500 i wchodzi mniej więcej 2 godziny materiału i chyba tak zostawię. Dźwięk daje mp2 320 kbps - stereo.

Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zagadnieniu ?


wtorek, 23 stycznia 2007, 12:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Z moich doswiadczen wynika, ze dla materialu VHS wymagany jest mozliwie najwyzszy bitrate. Wynika to z tego, ze prawie kazde vhs jest mocno zaszumione (ziarno). To powoduje, ze nawet jesli obraz jest statyczny to ten szum powoduje, ze trasc obrazu zmienia sie mocno z kazda klatka. Kodek ma sporo pracy. Np kodek w ulead videostudio nie do konca dawal sobie rade przy 6000. Czasami pojawialy sie piksele w momencie np panoramowania. Oczywiscie jesli zastosujesz dobry kodek (np. canopus procoder) to z pewnoscia przy 6000 otrzymasz dobry rezultat. 3000 to za malo, obraz co jakis czas bedzie zaklocony widocznymi pikselami. No chyba, ze Ci to nie przeszkadza. Nie znam CCE i jego mozliwosci, ale jesli jestes zadowolony to OK. Sprawdz tylko na bardziej dynamicznych scenach.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 23 stycznia 2007, 14:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 lutego 2005, 10:37
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
Materiał na DVD będzie oglądany tylko na TV i stacjonarnym DVD playerze. Oczywiście w przyszłości. Teraz niestety nie mam możliwości sprawdzić jaka jest różnica w jakości przy wyświetlaniu na TV przy bitrate 6000 i 3000. Czy na TV ta różnica jest naprawdę tak widoczna ?


Robiłem autoring i kompresję na UVS10 ale CCe jest zdecydowanie lepszy i szybszy. Procoder jest za wolny...


wtorek, 23 stycznia 2007, 14:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
jurasjo napisał(a):
Teraz niestety nie mam możliwości sprawdzić jaka jest różnica w jakości przy wyświetlaniu na TV przy bitrate 6000 i 3000.


No niestety jest. Nie jest to roznica w jakosci jako takiej, bo rodzielczosc jest taka sama. Po prostu przy zbyt malym bitrate obraz bedzie w niektorych momentach zaklocony pikselami. Wszystko zalezy jak cenny jest to material.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 23 stycznia 2007, 14:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Nie rozumiem też dlaczego dźwięku nie zapisujesz w LPCM. Jakość w zasadzie taka sama, jeżeli źródłem jest VHS, a oszczędność w wielkości znaczna.


wtorek, 23 stycznia 2007, 19:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 stycznia 2007, 18:43
Posty: 35
Post 
smyczyk napisał(a):
Nie rozumiem też dlaczego dźwięku nie zapisujesz w LPCM. Jakość w zasadzie taka sama, jeżeli źródłem jest VHS, a oszczędność w wielkości znaczna.


Z LPCM, należy uważać, bo nadal niektóre odtwarzacze stacjonarne nie czytają tego formatu dźwieku.


A co do bitrate, to sprawdź z jaką jakoscia nagraly Ci sie szybko zmieniajace sie sceny. Raz gdy zastosowalem zbyt niski strumien wideo, okazalo sie, ze konie nie galopuja, tylko plyna, a ich nogi sa niewidoczne.

Wybierz fargmenty filmu, złóż w 5min materiał, wyeksportuj na DVD/RW i zobacz efekty. Uwazaj by nie przekroczyc tez gornego limitu strumienia dla odtwarzaczy stacjonarnych - bo bedzie Ci sie film zacinal.

Tyle jesli moge cos podpowiedziec w ogolnikach.

Ja zgrywam material VHS zawsze do MPEG1 (ta rozdzielczosc jest wystaczajaca dla rozdzielczosci tasmy VHS, wiec po co zajmowac na dysku niepotrzebnie miejsce na szum i dublowanie piksli?) zas jakosc podbijam szerokoscia strumienia do 6000. Taki material moge pozniej zmontowac i wyeksportowac do dowolnego formatu, takze DVD. Efekty są zadowalajace.

pozdrawiam serdecznie,

_________________
-----
fish

EoM


wtorek, 23 stycznia 2007, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
fish235 napisał(a):
Ja zgrywam material VHS zawsze do MPEG1 (ta rozdzielczosc jest wystaczajaca dla rozdzielczosci tasmy VHS, wiec po co zajmowac na dysku niepotrzebnie miejsce na szum i dublowanie piksli?) zas jakosc podbijam szerokoscia strumienia do 6000. Taki material moge pozniej zmontowac i wyeksportowac do dowolnego formatu, takze DVD. Efekty są zadowalajace.


Tez probowalem w rozdzialce 320x240. Jednak obraz jest subiektywnie mniej ostry, co mnie akurat irytuje. Troche tak, jakby przegrac vhs na vhs. Dlatego wrocilem do pelnej rozdzielczosci dvd. W sumie na jednej plytce jednowarstwowej mozna zmiescic 1,5h materialu bez zauwazalnej straty jakosci. No, ale kazdy ma swoje preferencje i swoj wyznacznik jakosci. :)

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 24 stycznia 2007, 09:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
a dopiszę się i ja :)

Kiedyś zrzucałem za pomocą tunera TV i lekkim kodekiem z rodziny Motion-JPEG do avi-ka, z rozdzielczością PAL. Wykonywałem montaż, dodawałem drugi kanał, aby mono mieć w dwóch głośnikach (w Vegas jest taka opcja). Zawsze starałem się, aby bitreate strumienia video nie spadał poniżej 6000 Kb/s.
Jeśli to był krótszy material do 1 h - bitreate ustawiałem na full - tak, aby był strawny dla stacjonarek - czyli 8000 Kb/s. Jakość w pełni mnie zadawalała, szczególnie wtedy, kiedy podrasowałem nieco obrazek (lekki sharpen, color focus i jakiś plug-in, którego nazwy nie pamiętam). Dało się wyciągnąc coś jeszcze z vhs. Nic mi się nie zacinało nic nie smużyło...
Nie myślcie, że była to jakość z prostej kamery cyfrowej, ale jakość bardzo przyzwoita i z naprawdę minimalną ilością szumu.

Zasada jest jedna i sprawdzona: DO KONWERSJI VHS to DVD - KONIECZNIE STAŁY BITREATE !

Jeśli zmienny, obiekty nazwijmy to "krawędziaste" do tego będące w ruchu "rozsypują się" i wychodzi totalna "kiszka" 8)

Teraz konwersję VHS -> DVD wykonuję za pomocą konwertera Canopus ADVC 110, no ale to już inna bajka i inna jakość 8) :)
Tu mogę już powiedzieć i nie będzie to przesada, że materiał z kamery VHS Hi8, jestem w stanie tak przetworzyć, aby wyszła z tego jakość prawie taka sama jak z najprostszej kamery cyfrowej (oczywiście jednoprzetwornikowej coś ala 0,8 megapiksela) -po prostu na tym canopusie - to się da !

ps

nie jestem pracownikiem Canopus'a - tylko zadowolonym użytkownikiem ADVC110 :wink:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 24 stycznia 2007, 09:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 lutego 2005, 10:37
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
Pobawiłem się ustawieniami CCE i porównałem jakość materiału przy kodowaniu CBR 6000 i VBR 1-pass(2000-9000, co dało średnio 4500-5200). Obraz poprawił się względem CBR - kawałek filmu kręconego kamerą z jadącego samochodu. Myślę, że taka jakość już mnie zadowoli, na dwa przebiegi VBR jakoś nie mam cierpliwości ale w wolnym czasie na pewno sprawdzę i taką możliwość.


środa, 24 stycznia 2007, 13:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 stycznia 2007, 18:43
Posty: 35
Post 
Witam,

DiscoLED napisał(a):
fish235 napisał(a):
Ja zgrywam material VHS zawsze do MPEG1 (ta rozdzielczosc jest wystaczajaca dla rozdzielczosci tasmy VHS, wiec po co zajmowac na dysku niepotrzebnie miejsce na szum i dublowanie piksli?) zas jakosc podbijam szerokoscia strumienia do 6000. Taki material moge pozniej zmontowac i wyeksportowac do dowolnego formatu, takze DVD. Efekty są zadowalajace.


Tez probowalem w rozdzialce 320x240.(...)


Kilka slow wyjasnienia:
Nie do konca sie powyzej dobrze wyslowilem. Jak pewnie wiemy standard VHS jest z przeplotem (w domysle cwiartka PAL 625) 352x288 linii. Takiej rodzielczosci uzywam w formacie MPEG1 (a nie 320x240). Piszac MPEG1 mialem w domysle standard dla VCD PAL625: 352x288 44kHz, 16bit Stereo. Strumien 1.05Mbit/s. To co modyfikuje ze standardu i nie pozwoli mi pozniej takiego obrazu odtworzyc w stacjonarnym odtwarzaczu to bitrate na 6Mbit/s, czyli prawie 3x wiecej niz w standardzie CIF (tam jest 2.4Mbit/s). Teraz taki material bardzo ladnie sie obrabia, nie tnie sie, dokladnie mozna wybrac klatke ciecia itp. (mozesz tez zastosowac MPEG2 w rodzielczosci 352x288 i bitrate 6Mbit/s, ale ten format trudniej sie obrabia, ze wzgledu na sposob kompersji... mozesz nie udelowac np. z ucieciem klatki). Po obrobieniu materialu (np. docieciu startu i konca) moge go wrzucic do DV, albo nadal caly projekt wyeksportowac do docelowego formatu np. DVD. A jak wiemy DVD PAL625 to 720x756 linii strumien 8Mbitow/s 44kHZ, 16bitow stereo.
Mozna tez dla pewnosci zastosowac nizszy bitrate 7.2Mbit/s czyli czyli standard CCIR, co z pewnoscia juz pojdzie na kazdym odtwarzaczu stacjonarnym DVD. Warto tez pamietac o formacie autio, by byl wlasciwe zakodowany. Tak ja robie, i zarowno praktyka, jak i teoria potwierdzaja ze ta droga mozna uzyskac dobre wyniki. Jak ktos ma super maszyne moze bezposrednio material VHS zrzucac do DV i wtedy dalej to obrabiac:).
Mysle, z eteraz doglebie wyjasnilem caly tok myslenia i nigdzie nie popelnilem skrotu myslowego, jak to bylo powyzej (cytat ponizej).
Tak wiec raczje nigdy nie uzywaj rozdzielczosci PC, typu 320x240, 640x480 itp, jelsi chcesz uzyskac super obraz TV. Tu sa inne rozdzielczosci.



DiscoLED napisał(a):
Dlatego wrocilem do pelnej rozdzielczosci dvd.

Tu tez idziesz z wysokiej jakosci sygnalu. Dla cwiartki PAL625 masz 101376 punktow na obraz *50(2x25 polobrazow w 1sek)=5068800punktow i opisujesz to w strumieniu 6Mbitow/s czyli: jeden bit opisuje Ci 0.8 piksela, a wiec strumien jest wiekszy niz to potrzeba. Mozna powiedziec ze nie ma tu zadnej kompresji informacji i straty jakosci, a sygnal jest juz cyfrowy i na dysku.

Przejdzmy teraz do formatu DVD PAL625: Rozdmuchujesz tu 1 rzeczywisty piksel VHS na 4tery czyli niepotrzebnie (oczywiscie wsyztsko zalezy od tej metody rozdmuchiwania, a najlepsze efekty uzyskuje sie w stacjonarnych konwerterach obrazu, jak to napisal powyzej jeden z kolegow). Tak wiec ilosc punktow do opisania rosnie 4-krotnie, a strumien opisujacy je wynosi w Twoim przypadku tyle samo... czyli masz juz kompresje:)

ao napisał(a):
(...)DO KONWERSJI VHS to DVD - KONIECZNIE STAŁY BITREATE !


Ja tez tak stosuje.

DiscoLED napisał(a):
Dlatego wrocilem do pelnej rozdzielczosci dvd. W sumie na jednej plytce jednowarstwowej mozna zmiescic 1,5h materialu bez zauwazalnej straty jakosci. No, ale kazdy ma swoje preferencje i swoj wyznacznik jakosci. :)


Na pewno nie obnizaj bitrate ponizej 4.2Mbit/s dla DVD jest to bitrate dla 2h dla jednego DVD-5 (4.7GB). Jesli chcesz to moge Ci pozniej wyliczyc optymalny bitrate dla DVD PAL625 fla 1.5 materialu.

pozdrawiam

_________________
-----
fish

EoM


środa, 24 stycznia 2007, 16:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
fish235 napisał(a):
Jak ktos ma super maszyne moze bezposrednio material VHS zrzucac do DV i wtedy dalej to obrabiac:)


Nie przesadzaj z tą super maszyną :D

Wystarczy tu kamera cyfrowa, za pomocą której, przez jej własny przetwornik przepuścisz analog i będziesz miał strumień cyfrowy DV. Kamerka musi jedynie posiadać wejścia analogowe i IEEE1394, przez które wrzucasz na PC-ta.

Swego czasu zakupiłem konwerter do analogu, bo sporo obrabiam tego materiału, szczególnie spartaczonych wesel zarejestrowanych kamerami vhs, przez tzw "multimedialnych wujków" pary młodej :P
Aby zmontować to dobrze i jeszcze coś wyciągnąć z tego - taki konwerter jest w sam raz :) Przez tyner TV po prostu zapłakałbym się :?

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 24 stycznia 2007, 19:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Dzieki fish235 za dokladne wytlumaczenie od strony teorytycznej. Czlowiek bez przerwy cos sie uczy. Oczywiscie moje proby byly w rozdzialce 352x288 (a nie 350x240 - starosc juz mnie chyba dopada). Twoje wyliczenia sa jak najbardziej sluszne. Ale probojac nagrywac w formacie mpeg 1 z bitrate 6000 (moja stacjonarka o dziwo bez problemu to lyknela) pozniej w formacie mpeg2 z rozdialka 352x288 bitrate 6000 i na koncu w pelnej jakosci DVD 720x576 b/r 6000 ten ostani sposob jak dla mnie dawal najlepsze rezultaty. Obraz najlepiej odzwierciedlal rzeczywistosc. Byc moze stosujac inne kodeki, inny soft wnioski bylyby inne.

Piszesz tez:

"(mozesz tez zastosowac MPEG2 w rodzielczosci 352x288 i bitrate 6Mbit/s, ale ten format trudniej sie obrabia, ze wzgledu na sposob kompersji... mozesz nie udelowac np. z ucieciem klatki). Po obrobieniu materialu (np. docieciu startu i konca) moge go wrzucic do DV, albo nadal caly projekt wyeksportowac do docelowego formatu np. DVD. A jak wiemy DVD PAL625 to 720x756 linii strumien 8Mbitow/s 44kHZ, 16bitow stereo"

Tu mnie zzera ciekawosc bo jeszcze nigdy , ale to nigdy nie udalo mi przekonwertowac materialu w rozdzielczosci 352x288 na 720x576. zawsze , ale to zawsze jakosc po czyms takim byla fatalna. (kwadratowe krawedzie). probowalem najrozniejszych softow i zawsze to samo. Jak Ty to robisz?

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 24 stycznia 2007, 20:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL