Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 03:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Czy ja dwa razy kompresuję Mpeg - 2 ,jak wypalić dobre DVD ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 stycznia 2007, 01:13
Posty: 3
Post Czy ja dwa razy kompresuję Mpeg - 2 ,jak wypalić dobre DVD ?
Na wstępie chcę wszystkich powitać. Jestem nowy na forum i trza mi pomocy.
Długo wertowałem strony forum szukając odpowiedzi-jednak nie znalazłem a może kiepsko szukałem. Mam taki problem:
Posiadam kamerkę JVC HDD 505, jestem z niej bardzo zadowolony. Kupiłem ją ze względu na brak czasu w zabawę typu obróbki itp. Materiał zapisywany jest w kamerze jako mpeg2 - zawsze nagrywam najlepszej jakości 720x576 pikseli, 8,5Mb/s, następnie przenoszę go przez USB 2.0 do kompa. Wiadomo, że kręcąc materiał często składa się on z kilku scen. Mój problem polega na tym, że używając programu "CyberLink PowerDirector Express" łączę sceny dodając przejścia następnie zapisuję go na dysku także jako Mpeg2. Przed zapisaniem podaję birate( tu mam pierwszy problem, ponieważ każda scena ma trochę inne birate a ja mam określić jakie chcę mieć końcowe), rozdzielczość i jaka kompresja dźwięku. Następnie używając programu CyberLink PowerProducer robię menu. Tu przed wypaleniem płyty znowu ustawiam jakość materiału- określam dźwięk( LPCM, MPEG,Dolby d. oraz Video - HQ, SP itp.) Mając Mpega z kamery, następnie łącząc sceny a na końcu robiąc menu wydaje mi się ,że ten materiał kompresuje dodatkowo dwa razy. Może się mylę, może kompresji są poddawane najpierw przejścia-efekty, potem samo menu. Jestem początkującą ciemnotą w tej kwestii dlatego proszę Was o wyjaśnienie i pomoc. Jak uzyskać najlepszą jakość filmu? (stawiam na jakość a nie ilość), jaki program jest najlepszy?-można połączyć sceny w Mpeg2 i zapisać je bez ponownej kompresji?, . Proszę wziąść pod uwagę to iż chcę tylko połączyć sceny efektami przejść i dodać menu.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.


czwartek, 1 lutego 2007, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
pablo.g napisał(a):
można połączyć sceny w Mpeg2 i zapisać je bez ponownej kompresji?,


Nie znam Power Directora ale wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości... poczekaj na wypowiedzi bardziej zaawansowanych użytkowników :mrgreen:

_________________
Powoli do celu...


piątek, 2 lutego 2007, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Wg. moich obserwacji w Pinnacle Studio 10+ robiłbyś to tak:
- wczytanie do projektu materiału z kamery - bez renderingu
- ułożenie na timeline - bez renderingu
- wstawienie efektów między klipami - bez renderingu
- dodanie menu - rendering menu
- wypuszczenie na DVD - jeśli bitrate wypuszczany będzie zbliżony do bitrate'u materiału orginalnego to załączy się funkcja SmartRender przez co menu będzie lub nie będzie renderowane (zależnie od pierwszego renderingu, rodzaju tła, itp), klipy nie będą renderowane, efekty będą renderowane.

Może zamiast "renderowane" powinienem napisać "transkodowane".
Sądzę że inne komercyjne NLE działają podobnie. Z freeware'em nigdy nic nie wiadomo.


wtorek, 6 lutego 2007, 12:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 01:31
Posty: 2
Post 
[shadow=red]MYSLE ZE DOBRZE TRAFILAM BARDZO PROSZE O POMOC

MAM KAMERE JVC HDD EVERIO GZ-MG36EK PRZY ZAKUPIE KAMERY BYLA PLYTA Z PROGRAMEM POWER DVD, POWER DIRECTOR EXPRESS.
POINSTALACJI I PROBIE PRZELANIA FILMOW DO BIBLIOTEKI PROGRAMU WYSKAKUJE MI BLAD ODCZYTYWANIA PLIKOW W BIBLIOTECE CO ROBIE NIE TAK.
CZY POWINNAM JAKS USTAWIC INACZEJ KAMERE PRZY NAGRYWANIU FILMOW CHOC NIE ZNALAZLAM TAKIEJ OBCJI W KAMERZE NIC Z TEGO NIE WIEM. FILMY MOGE ODDTWARZAC NA KOMPUTERRZE ALE PROGRAM ICH NIE PRZYJMUJE DO BIBLIOTEKI ABY JE EDYTOWAC PLIS POMOZCIE.
8O 8O 8O [/shadow] DODAM JESZCZE ZE ZDJECIA PROGRAM CZYTA BEZ PROBLEMU


sobota, 17 marca 2007, 01:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
na początek wyłączyć caps lock, bozenko :]

_________________
:mrgreen:


sobota, 17 marca 2007, 13:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 29 listopada 2006, 16:31
Posty: 17
Lokalizacja: ze wsi
Post 
A mnie sie podoba ten czerwony [shadow=red]cień[/shadow] jest taki niepokojący a zarazem romantyczny...sorry "se" chciałem postów nabić :)

A co do zadającego pytanie nr 1 w tym wątku ...cieżko wyczuc nie znam programu ktorego uzywasz ale wiem ze problem eliminuje samo pociecie materiału w mpegu bez dodawania efektow przejsc itd nie wymaga to ponownego renderingu...
Proponuje zaopatrzyc sie w inny prosty program do edycji typu Ulead Studio ver 9 lub inny, ktory umozliwia w ustawieniach koncowych ustawic opcje pod tytułem nie renderuj plików mpeg. Ja staram sie nie uzywac przejsc i wybajerzonych efektow bo po paru latach smiesznie sie takie rzeczy oglada...
Jeśli miałbym taki problem jak Ty pewnie łopatologicznie wstawiłbym te przejscia potem powycinał precyzyjnie te króciutkie momenty przejsc z materiału i każde przekonwertował do mpega a potem na nowo wrzucił przejscia do filmu i wypalil dvd bez ponownego renderowania obnizona jakosc bylaby tylko w miejscach gdzie sa przejscia ale mysle ze nikt tego by nie zauważył...Pewnie są prostrze rozwiazania ale nic mi teraz innego do glowy nie przychodzi ...na szczescie mam kame na mini DV :)
Pozdr


sobota, 17 marca 2007, 14:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 01:31
Posty: 2
Post 
ale sie czepiacie mojej pisowni zamiast mi cos doradzic mam problem i naprawde nie wiem jak go rozwiazac juz 3 dni siedze przy kompie i nic ten cholerny progran nadal nie chce mi czytac tych filmow.


niedziela, 18 marca 2007, 02:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post 
bozena napisał(a):
ale sie czepiacie mojej pisowni zamiast mi cos doradzic

Bożenko umknęło Twojej uwadze że to jest forum. Wymieniamy sie tu doświadczeniami, pomysłami. Słowo doświadczenia zakłada że ktoś się z takim problemem już spotkał i zna jego rozwiązanie. Twoja kamera jest z tego co wiem niedostępna w Polsce. Jest więc duża szansa że nikt z kolegów się akurat z nią nie spotkał. To po pierwsze. Po drugie - kamery z twardym dyskiem często nadają się do edycji filmów w komputerze, tak ja ja do baletu. Było o tym na forum już wielokrotnie. Trzeba było o tym przeczytać przed. Postawę taką polecam nawiasem mówiąc również w innych sytuacjach życiowych. No ale ponieważ jak widzisz nikt z czytających Twój post nie doświadczył rozwiązania Twojego problemu, pozostaje jeszcze pomysł. Mój pomysł polega na zwróceniu sie do pomocy technicznej producenta. W dobie internetu można to uczynić bez wychodzenia z domu. Nie zapominaj jednak o pisowni. Niezrozumiały e-mail do pomocy technicznej, nie zostanie w ogóle przeczytany. Tam nie siedzą dobroduszni ludzie, którzy zwrócą delikatnie uwagę, (jak my). Tam od razu kosz 8) .
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 18 marca 2007, 10:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 1 kwietnia 2007, 15:03
Posty: 1
Post 
Witam mam kamerke JVC GZMG20e twardy dysk i takie tam ale ale co mnie boli nie moge przy obrabianiu( filmu jasna sprawa) pisać polskimi słówkami typu ó,ż,ź ć nie moge znależć tego może nie ma i tylko aczkolwiek tak dużo mnie boli a co do Bożenki to klikaj OK a powinno być dobrze mnie też tak sie dzieje ale jest oki! lub jaki p[rogram działa na tych samych plikach ściąga je na kompa a póżniej obróbka pliki (movoo)

[ Dodano: Nie Kwi 01, 2007 4:22 pm ]
To jeszczyk raz ja!!! Próbowałem Pinnacle i dopiero jak moje pliki skompresuje na MPG1 jest oki i wtedy moge pliki ściągać na Pinaccle i pracować na nim ale kopia po (MPG1) wiele do życzenia więc gra nie warta świeczki ponieważ jak przerobiłem na MPG2 to nie szło odtworzyć na Pinaccle a na pg1 bajka tyle że jakość bolała proszę o pomoc chodzi o te (solone) napisy w języku olskim solone czytaj ( pie......ne) :!: :!:


niedziela, 1 kwietnia 2007, 15:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post 
zizou napisał(a):
Próbowałem Pinnacle i dopiero jak moje pliki skompresuje na MPG1 jest oki i wtedy moge pliki ściągać na Pinaccle i pracować na nim ale kopia po (MPG1) wiele do życzenia więc gra nie warta świeczki

Faktycznie zamiana na mpeg1 to utrata jakości. Tu masz jedyną próbę rozwiązania problemu - "który program widzi mpeg2 z kamery z HDD" LINK . Problem polskich znaków, (niezależnie od przypraw stołowych :mrgreen: ), rozwiązujemy na przykład pisząc tekst w windowsowym notatniku, wklejając do programu i używając odpowiedniej czcionki. Poszukaj jeszcze na forum.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 1 kwietnia 2007, 20:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL