Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 23:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Brak płynności ! Pomóżcie ! 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 77
Post Brak płynności ! Pomóżcie !
Zgrałem material z makery miniDV i próbuje nagrać na płytę DVD. Do tego celu używam Ulead VideoStudio 10 oraz Pinnacle Studio 10. Za każdym razem film na DVD nie jest plynny tylko lekko skacze. Od dwóch dni szukam na forum podpowiedzi jak rozwiązać ten problem. Kombinowałem z najróżniejszymi ustawieniami kompresji (VBR, VBR 2 pass,CBR, bitrate 8000, lower Fields, Upper Fields itp). Brak płynności jest widoczny na komputerze jak i na stancjonarnym DVD.


wtorek, 6 lutego 2007, 22:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post 
Czy w przechwyconym DV też to widać? Miejmy nadzieję że to tylko kwestia prowadzenia kamery. Dynamiczne sceny, szybkie panoramy, "miotanie" kamerą, mają prawo nawet w prawidłowo zakodowanym mpeg2 trochę drgać.
PS Gdzie znalazłeś w Pinnaclu tyle opcji ustawień? Całe życie człowiek się uczy :wink: .

_________________
最诚挚的问候


środa, 7 lutego 2007, 01:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jesli chodzi o VS10 to tak moze w niektorych przypadkach byc. Jest to jakis bug programu, jednak nie u wszystkich on wystepuje. Poczytaj watek z linku ponizej. Jest to opisane wraz z przepisem jak to obejsc. Oczywiscie jesli chodzi dokladnie o ten problem.

http://www.video-forum.strona.pl/viewtopic.php?t=68

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 7 lutego 2007, 12:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 77
Post 
DiscoLED napisał(a):
Jesli chodzi o VS10 to tak moze w niektorych przypadkach byc. Jest to jakis bug programu, jednak nie u wszystkich on wystepuje. Poczytaj watek z linku ponizej. Jest to opisane wraz z przepisem jak to obejsc. Oczywiscie jesli chodzi dokladnie o ten problem.

http://www.video-forum.strona.pl/viewtopic.php?t=68


Dzięki. Sprawdze. Ale szczerze mówiąc wątpie, żeby to pomogło bo problem występuje zarówno w Pinnacle jak i w Ulead i chyba mało prowdopodobne aby oba produkty miały podobny bug.


środa, 7 lutego 2007, 12:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
W jakiej sytuacji skacze? Czy na odtwarzaczu stacjonarnym, przy ruchach kamerą? Jeśli na komputerze - jakim odtwarzaczem to odtwarzasz?
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


środa, 7 lutego 2007, 14:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 77
Post 
switkowski1 napisał(a):
W jakiej sytuacji skacze? Czy na odtwarzaczu stacjonarnym, przy ruchach kamerą? Jeśli na komputerze - jakim odtwarzaczem to odtwarzasz?
Pozdrawiam


Skacze zarówno na odtwarzaczu stacjonarnym jaki na komputerze (WinDVD).
Jak kamera jest nieruchomo i nagrany jest jadący samochód to samochód nie jedzie płynnie tylko się zatrzymuje :-) Przy ruchach kamerą, zbliżeniach obraz również nie ma płynności.


środa, 7 lutego 2007, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jesli efekt ten wystepuje rowniez na materiale bezposrednio przechwyconym z kamery (DV) to powodem moga byc gubione klatki podczas przechwytu.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 8 lutego 2007, 10:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 maja 2005, 20:16
Posty: 20
Post 
Napisz w jaki sposób przesyłasz do kompa i czy film oglądany z kamery ma takie wady?


czwartek, 8 lutego 2007, 11:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 77
Post 
Z kamery zrzucam poprzez FireWire. Material zrzucony z kamery jest idealny tzn. nie ma takiego problemy. Zgodnie ze wskazówką kolegi DiscoLed wyrenderowałem sobie najpierw plik na dysk a potem nagrałem na DVD i chyba problem się rozwiązał :D Obraz na stacjonarnym DVD wydaje się być płynniejszy, chociaż występuje drobna pikseloza (widoczna z bliska) ale to chyba już kwestia tego, że stacjonarny DVD podłączony jest do telewizora LCD, zdaleka obraz wydaje się być OK.
Pozostaje mi jeszcze kwestia ustalenia jaką i kiedy kolejność pól stosować. Tzn. jaką stosować przy kompresowaniu do mpeg2 i zapisie na dysk a jaką przy nagrywaniu na DVD. Zastanawia mnie tylko jedno, ponieważ zła kolejność pól jest częstym powodem problem z nieprawidłowym obrazem dlaczego zdania zą zupełnie podzielone, tzn. jedni twierdzą, że należy nagrywać DVD w upper inni twierdzą że w lower.


czwartek, 8 lutego 2007, 11:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
W innym watku toczy sie dyskusja na temat polpol. Kazdy ma swoje preferencje. Jednak aby byc zgodny ze standardem to:

Dla DVD stacjonarnego:
Przeplot Lower Lub Upper najlepiej sprobowac doswiadczalnie. Preferowany jest upper. Jednak w kamerach przewaznie jest lower a ulead lubi przy konwersji pogorszyc troszke ostrosc. Z tego wzgledu ja osobiscie robie w Lower Field First.

Kiedys probowalem canopus procoder. Tzn zmontowany w ulead material zapisywalem w formacie niezmienionym tj. DV. Potem wrzucalem to do Procodera i w nim dokonywalem konwersji na mpeg2. Nawet ze zmiana przeplotu jakosc po prostu fantastyczna. O jakiejkolwiek pikselizacji mozna zapomniec. Nawet jesli bitrate byl niski, co ciezko powiedziec o uleadzie, Pinnacle i innych amatorskich programikow. Niestety za jakosc trzeba placic i to slono w tym przypadku, wiec po wygasnieciu triala dalej robie w uleadzie.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 8 lutego 2007, 13:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Fachowcy twierdzą że należy zachować kolejność półpól od początku do końca procesu obróbki. Ja to sprawdzam tak:
--------------------------------------------------------------------------------

Wrzuć materiał w pliku DV na timeline MSP7: prawym myszki na ścieżkę/Opcje żródła mediów (13 -ty wiersz od góry) - pojawi się okienko, w pierwszym wierszu określony jest typ klatki.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 8 lutego 2007, 15:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL