Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 05:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 szybkość kodowania w CCE 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 13:19
Posty: 11
Post szybkość kodowania w CCE
Witam,
mam pytania odnośnie prędkości kodowania do mpeg2 pliku avi z materiałem zgranym w VD (kam. analogowa, kodek HUFFYUV)za pomocą CCESP. Jeśli robie to bezpośrednio przez CCE - prędkość wynosi ok. 0.96 (P4 2.8GHz, 1GB RAM). Jeśli materiał "wychodzi" z Adobe Premiere po montażu (nawet nieskomplikowanym)poprzez Frameserer, to w/w encoder pracuje z prędkością max. 0.68. Oczywiście powoduje to wydłużenie całego procesu twozenia klipu. Moje pytania są następujące:
1. Czy takie spowolnienie kodowania przez AP (albo Frameserwer?) jest zjawiskiem normalnym - no i czy mozna to przyspieszyć?
2. Czy prędkość kodowania zależy od procesora czy też od pamieci ( a tym samym od pracujacych w tle programów) - i jak powinna być? -(materiał docelowy oczywiście w rozdzielczości DVD, bitrate zmienny ok. 8000).

Sory za lamerke, ale obróbka video wciąga, a ja jestem nowicjusz totalny :oops: a tak wielu rzeczy chciałbym się nauczyć.


wtorek, 13 marca 2007, 14:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hej

Najważniejszy jest procesor, tak programy pośredniczące spowalniają proces, przetaktuj procesor będzie renderować szybciej.

Pozdrawiam


środa, 28 marca 2007, 14:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
tutaj role odgrywa szybki procek, wielowątkowość, sprawny i szybki ram (o czym wielu zapomina!) no i dysk.

_________________
:mrgreen:


czwartek, 29 marca 2007, 00:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 13:19
Posty: 11
Post 
Dzieki za odpowiedzi. Mam P4 2.8Gh@3,15Gh z HT, 1GB RAM-u w Dual Chanel (Kingston), nowy zdefragmentowany dysk SATA. Ale widać mało :mrgreen: , Na marginesie, czy Core2Duo da odczuwalną różnicę w pracy? - Nie chcę ładować kasy w nowy sprzęt i sie rozczarować :). Ten sprzęt sobie radzi, wcześniej miałem P4 2.0Gh i 512 RAM i wtedy było duuużo ciężej. Czy ktoś mógłby podać orientacyjny przyrost wydajnośc (np w %)podczas renderingu określonego materiału pomiędzy wspomnianym P4 a np D2Core np w Adobe Premiere.


czwartek, 29 marca 2007, 10:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post 
A juz myslalem, ze u mnie jest wolno :)

Posiadam Athlon X2 4800+ (dwurdzeniowka = 2,4ghz *2) i przy kodowaniu bezposrednim t.j z AVI-DV do MPEG-2 z dzwiekiem mam predkosc
ok 3,3 - 3,8x
Zmiana na Core2Duo jak najbardziej da ci "kopa" w kompresji zwlaszcza jak go jeszcze podkrecisz.

Poprzednio jak mialem 3200+ jednordzeniowego ale podkreconego do 2000mhz@2500mhz ~4800+ to mi szlo ~1,7 - 2,5x


niedziela, 8 kwietnia 2007, 14:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL