Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 18:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Konfiguracja Kodeków wg sprzętu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 marca 2007, 15:06
Posty: 3
Post Konfiguracja Kodeków wg sprzętu
Witam serdecznie Forumowiczów.
Mój problem powstał niedawno, gdy to zachciało mi się obejrzeć film na notebooku, fakt starym, który przeznaczam do pracy (programowanie, obróbka zdjęć, magazyn danych :D ).

Parametry:
Procesor: ADM-K6(tm) 3D procesor 473 MHz
Pamięć RAM: 128 MB (dziwnym sposobem wykrywa 120 MB)
Karta Graf.: Trident Video Accelerator CyberBlade-i7 (8MB)
Szczegóły kodera-dekodera video:(w image)
Obrazek

Problem polega na wyświetlaniu 5 klatek na sekundę co mnie trochę irytuje ponieważ dźwięk nie zgrywa się z obrazem i wcale nie jest to estetyczne.
Oto screen z GSpot'a:
Obrazek

I w związku z powyższym kilka pytań i porad:
1. Czy jest sposób żeby płynnie odtwarzać filmy DivX (np 5 jak ze screen'a) z takim sprzętem? (jesli nie to poprosiłbym jakiś link do konwertera do formatu, który zagwarantowałby płynność obrazu, i do ewentualnego kodeka)
2. W GSpocie w ramce "t" i okienku Frms jest liczba "5,425". Czy oznacza ona klatki na sek?

Bardzo prosiłbym o pomoc.
Z góry dziekuje Mikrus

PS. Pomyliłem chyba działy :oops: Powinienem w DivX to napisać :oops: Sorki


wtorek, 20 marca 2007, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
obawiam sie ze tutaj jest przyczyna :]

Cytuj:
Procesor: ADM-K6(tm) 3D procesor 473 MHz
Karta Graf.: Trident Video Accelerator CyberBlade-i7 (8MB)


Ale niech sie jeszcze ktoś inny wypowie. Klatki na sekundę oznacza Frames/s 25.000 :] A tamto oznacza chyba maksymalną liczbę klatek, która może być wyświetlona.

_________________
:mrgreen:


wtorek, 20 marca 2007, 14:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 marca 2007, 15:06
Posty: 3
Post 
Zaznacze że w MPEG-1 śmiga mi bezproblemowo.
Może jakiś progamik do przekonwertowywania?

kubanczyk napisał(a):
obawiam sie ze tutaj jest przyczyna :]

Cytat:
Procesor: ADM-K6(tm) 3D procesor 473 MHz
Karta Graf.: Trident Video Accelerator CyberBlade-i7 (8MB)


A w "Komputer Świat Ekspert (7-8 2005)przy opisie DivX 5.2.1 dla Windows 2000/Xp napisali:
"(producent zaleca do tego komputer z procesorem przynajmniej 450 MHz, kartę graficzną z 8MB i 64 MB pamięci RAM)"

Dziwna sprawa...


wtorek, 20 marca 2007, 15:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
mikrus99 napisał(a):
Zaznacze że w MPEG-1 śmiga mi bezproblemowo.
Może jakiś progamik do przekonwertowywania?

kubanczyk napisał(a):
obawiam sie ze tutaj jest przyczyna :]

Cytat:
Procesor: ADM-K6(tm) 3D procesor 473 MHz
Karta Graf.: Trident Video Accelerator CyberBlade-i7 (8MB)


A w "Komputer Świat Ekspert (7-8 2005)przy opisie DivX 5.2.1 dla Windows 2000/Xp napisali:
"(producent zaleca do tego komputer z procesorem przynajmniej 450 MHz, kartę graficzną z 8MB i 64 MB pamięci RAM)"

Dziwna sprawa...
o ile mnie pamiec nie myli to AMD K6 standartowo dziala na 450mhz, wiec te 473 i tak jest juz wykrecone, a druga sprawa to to ze pisza ze divx 5.2.1 ruszy na 450mhz nie oznacza... jak ruszy :] jaki bitrate na nim ruszy :] co do konwertowania na tym komputerze :D to predzej wolałbym sie pociąc niz czekac na efekt koncowy :mrgreen: przekonwertuj to sobie do mpeg1 jak ci dziala plynnie

_________________
:mrgreen:


wtorek, 20 marca 2007, 15:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL