Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 09:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Jaka jakość materiału do obróbki / zniekształcenia ruchu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 23 września 2005, 09:20
Posty: 6
Lokalizacja: Cracowsphere
Post Jaka jakość materiału do obróbki / zniekształcenia ruchu
Witam,

Mam dwa pytania:

1. Mam materiał, który przegrałem za pomocą pinnacle studio z kamery. ~1h wyszło ~13 gb. Mój komputer nie jest jakimś kozakiem i przy takiej wielkości materiału strasznie muli (AMD Athlon XP 1700+ 1.47gb, 768 ram). Czy jeżeli skonwertuję ten materiał jakimś kodekiem, czy podczas montażu będzie to zauważalne jeżeli chodzi o jakość? dodam, że całość materiału jest nagrana na greenboxie/chroma key - zwał jak zwał. Na jakim materiale lepiej dokonywać tego typu montaż, na nieskompresowanym, czy już skompresowanym i czy są odczuwalne w takim przypadku różnice? Jeżeli nie, to jakim kodekiem najlepiej dokonać w takim przypadku kompresji i jakie ustawić parametry?

2. Próbowałem na własną rękę skompresować ten materiał za pomocą total video convertera dając za kompresję i divx best quality i xvid. Problem polega na tym, że podczas ruchu daje się zauważyć poziome kreski rozmywające kontur postaci i przedmiotów wykonywających ruch:/ pytenie właściwie połączone z poprzednim. Dlaczego tak się dzieje i jakie zastosować kodeki i ustawić najlepsze parametry by materiał był bez żadnych zniekształceń?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomocne informacje!

_________________
nu jazz happen's: . . .


wtorek, 20 marca 2007, 19:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Jaka jakość materiału do obróbki / zniekształcenia ruchu
medeski napisał(a):
~1h wyszło ~13 gb. Mój komputer nie jest jakimś kozakiem i przy takiej wielkości materiału strasznie muli (AMD Athlon XP 1700+ 1.47gb, 768 ram).



Wyszło tyle ile powinno wyjść.

medeski napisał(a):
Czy jeżeli skonwertuję ten materiał jakimś kodekiem, czy podczas montażu będzie to zauważalne jeżeli chodzi o jakość?


Niczym tego nie konwertuj, masz najlepszy plik do montażu czyli avi DV. Konwertowanie nic ci raczej nie da.

medeski napisał(a):
Problem polega na tym, że podczas ruchu daje się zauważyć poziome kreski rozmywające kontur postaci i przedmiotów wykonywających ruch:/ pytenie właściwie połączone z poprzednim. Dlaczego tak się dzieje i jakie zastosować kodeki i ustawić najlepsze parametry by materiał był bez żadnych zniekształceń?


Wpisz w wyszukiwarce hasło - przeplot.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


środa, 21 marca 2007, 00:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL