Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 02:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Słaba jakość z DV na DIVX 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Słaba jakość z DV na DIVX
Witam. Od niedawna mam kamerę cyfrową więc jestem trochę "zielony". Czy po zrzuceniu filmu z cyfrówki/Panasonic NV-GS 1/ na twardy dysk jakość filmu odtwarzanego z HDD musi być gorsza? Zgrywałem film na twardego przy pomocy Pinnacle Studio 7. Po skompresowaniu X-videm w Virtual Dubie jakość jest dla mnie nie do przyjęcia.Co mam zrobić aby jak najmniej stracić na jakości? Mam procka Athlona 1.7, kartę Radeona 8500 128mb.Dzięki za podpowiedzi!


poniedziałek, 28 kwietnia 2003, 19:24
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 22 kwietnia 2003, 14:18
Posty: 9
Post 
:D Witam milosnika dobrej jakosci!

Posiadam taki sam sprzet, tzn. NV-GS1 i Pinnacle Studio7. Tez jestem w miare poczatkujacy, ale juz mam za soba troche prob w roznych programach. VDyb, GKnot itd. itp.
Rowniez zalezalo mi na JAKOSCI. Tak wiec oto jak to robie:

:arrow:
Wszystko robie w Pinnacle Studio7. Zgrywam wiec z kamery na komp. Jesli masz FAT32, to zgrasz tylko ok 18 minut - wiecej sie nie da. Ale przeciez po zgraniu tych 18 minut mozna zgrywac dalej do kolejnego pliku/sesji, itd. Pozniej gdy mam to juz zgrane, mozna odlaczyc kamre i dac zonie niech filmuje dalsze poczynania 8O
Tak wiec robie filmik z tych zgranych sesji, tworze napisy, przejscia itd. Ale UWAGA film ktory tworze ma ok. 17-18 minut. Dlaczego? O tym za chwile...
Gdy mam juz filmik, trzeba by go jakos zapisac, najlepiej by mial jak najlepsza jakosc. Divxy wiec raczej odpadaja... Przypomne, ze zalezy mi na jakosci, kosztem miejsca na HDD lub CD. W Pinnacle Studio7 masz rozne mozliwosci zapisu. Wybierasz wiec MPEG i w settinings ustawiasz DVD compatible Wyswietli ci sie pewnie ze jest to format niezgodny czy cos takiego, ale o tym za chwile...
Tak wiec zapisujac w DVD compatible ten nasz filmik 17-18 minutowy wyswietli sie, ze wielkosc pliku wynosi ponad 700MB - w rzeczywistosci plik bedzie mial niecale 700 MB - pobaw sie a sam zobaczysz. No i wyjasnilo sie, dlaczego nasz filmik musi miec ok. 17 minut - bo w tym formacie wlasnie tyle minut zmiesci sie na 1 CD.
Powiesz dobrze, mam filmik, ale po pierwsze wyswietla sie ten komunikat przy probie zapisu w tym formacie, a po drugie komp nie moze pozniej wyswietlic tego pliku bo sciaga jakies kodeki i ich nie znajduje...
Format DVD to kodowanie MPEG2 dla audio i video (chyba sie nie myle).
Oczywiscie trzeba wiec sciagnac sobie z Internetu kodeki ktore rozwiaza problem.
Ja szukalem ich dlugo, wiec juz mowie gdzie znalazlem:
Otoz na stronie: http://www.stempl.chilan.com/download.html jest pliczek mpeg2.zip. Zajmuje 154 KB, wiec malusio. Proponuje go dolaczac do kazdej nagrywanej plytki - czasem przeciez wezmiemy CD pochwalic sie znajomym...
Po zainstalowaniu kodekow, problemy znikaja. Oczywiscie przy odtwarzaniu z CD tych filmow trzeba miec nieco szybszy komputer, ale za to JAKA JAKOSC !!!!!!!! :lol: :lol: :lol:

Udanych filmow

Antek :D


środa, 30 kwietnia 2003, 08:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
A dla czego Divx odpada?Przecież oferuje porównywalną jakość do DVD przy znacznie mniejszym rozmiarze.
Kompresując do Divx Gordiam Knotem uzyskałem dobrą jakość (1 godz.na 700MB).Trzeba pamiętać że obraz na TV jest znacznie lepszy.


środa, 30 kwietnia 2003, 09:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 22 kwietnia 2003, 14:18
Posty: 9
Post 
beton napisał(a):
Witam.
Przecież oferuje porównywalną jakość do DVD przy znacznie mniejszym rozmiarze.


Tak, porownywalna ale jak ktos jest przewrazliwiony na punkcie jakosci, a ja niestety jestem, to zobaczy roznice, subtelna, ale zawsze...
- Filmy na CD mam wszak w Divx'ie... ale jesli chodzi o wlasne filmy z wlasnej kamery, to za 20 lat zechce dokladnie obejrzec jakie moja zona miala zmarszczki 20 lat wczesniej... he he... :lol: :lol: :lol:

:D Antek


Ostatnio edytowano środa, 30 kwietnia 2003, 12:03 przez Antoni Żółciak, łącznie edytowano 1 raz

środa, 30 kwietnia 2003, 09:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Mpeg2
Kilka spraw.
Z tymi 17 minutami i super jakością to bym polemizował. Kodek mpeg2 zastosowany w Pinnacle7 nie jest jakiś rewelacyjny i myślę że wiele innych by go pobiło (nawet dobrze zrobiony Divx - o długości DIVXa nie wspominam).
Po drugie stosując wyższy lub niższy bitrate nie uzyskasz 700MB. O kompresji CBR czy VBR (stały lub zmienny bitrate) też nie wspominam.

Także aby utrwalić cos z max jakościa trzebaby się pokusić o inny kodek, który przeprowadziłby kodowanie dwuprzebiegowe z wysokim bitrate. TMPGenc, ProCoder itd.

Opinia nt jakości Divx wywodzi sie stąd że większość płyt z filmami (niezbyt legalnymi) jest w beznadziejnej jakości - robiona byle jak przez byle jakie narzędzia (też kosztem czasu). Dobrze zrobiony Divx niewiele się różni się od DVD - tyle tylko że kodowanie z DVD do Divx ma tę wadę że Divx uwypukla artefakty powstałem przy kodowaniu do DVD. Inaczej by to wygladało gdyby do obu formatów kodować z tego samego źródła. Ale na to jeszcze żadna wytwórnia nie poszła i nadal standardem jest i myslę że będzie mpeg2. Tak jak mp3 dla muzyki mimo że powstało kilka innych i lepszych formatów...

Pozdrawiam

emes


środa, 30 kwietnia 2003, 10:22
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 22 kwietnia 2003, 14:18
Posty: 9
Post Re: Mpeg2
:? Coz... napisalem wszak, ze:
Antek napisał(a):
Tez jestem w miare poczatkujacy

Naomiast:
emes napisał(a):
Kilka spraw.
Z tymi 17 minutami i super jakością to bym polemizował. Kodek mpeg2 zastosowany w Pinnacle7 nie jest jakiś rewelacyjny i myślę że wiele innych by go pobiło (nawet dobrze zrobiony Divx - o długości DIVXa nie wspominam).

Fakt, z divx'ami mam wciaz problemy GKnot jakos sie knoci, a VDub... dodaje filtr "deinterlace" i mam niby plynnosc, ale jak jest scena w szybkim ruchu to jest na chwile zatrzymanie obrazu...
emes napisał(a):
Po drugie stosując wyższy lub niższy bitrate nie uzyskasz 700MB. O kompresji CBR czy VBR (stały lub zmienny bitrate) też nie wspominam.

:o jak pieknie mowisz... dla mnie jeszcze to magia... :twisted:
emes napisał(a):
Także aby utrwalić cos z max jakościa trzebaby się pokusić o inny kodek, który przeprowadziłby kodowanie dwuprzebiegowe z wysokim bitrate. TMPGenc, ProCoder itd.

:( no i znow ktos mnie zmobilizowal by czegos sie douczyc... Dzieki!

Pozdrawiam

:D Antek


środa, 30 kwietnia 2003, 11:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post VBR
VBR - Variable BitRate - zmienny bitrate uzależniony od skomplikowania sceny. W kodeku mozna ustalić granice np od 4000 do 8000kbit/s. Proste sceny będą kodowane z niskim bitratem a skomplikowane z najwyzszym. Trudny do przewidzenia rozmiar pliku.
CBR - Constant BitRAte - stały bitrate. Każda minuta filmu ma identyczny rozmiat. Ale jakośc jest uśredniona chyba że da się max bitrate wtedy masz dobrze w skomplikowanych scenach za to na proste sceny przeznaczony jest nadmiar informacji przez co plik puchnie. Choć w przewidywalny sposób.

Są jeszcze inne warianty np Constant Quality - Stała jakość. Ale jakoś nie zdążyłem się tym pobawić.

Co do deinterlace w divx - jeśli flm będzie puszczany z TV out na TV to przeplot można zostawić. Będzie idealnie na telewizorze ale gorzej na monitorze. To tak jak z kodowaniem do DVD - nie trzeba usuwać przeplotu. Chyba że zawsze się będzie oglądać na kompie.

Pozdrawiam

emes


środa, 30 kwietnia 2003, 11:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
qrcze... czlowiek uczy sie przez cale zycie...
dzieki za wyjasnienia :D :D :D

:D Antek


środa, 30 kwietnia 2003, 11:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Wiele z tego co tu powiedziano niewiele z prawdą wspólnego
miało. W Divx można ustawić parametry w taki sposób że kompresja nie wpłynie niemal na jakość wejściowego materiału (oczywiści operacja taka nie ma sensu). Divx 5.0.2 PRO i wyższe daje możliwość dziesięciokrotnej kompresji danych bez zauważalnej utraty jakości.
A tak wogóle to po co sobie utrudniać życie i pracować na Pinnacle VS skoro Adobe Premiere jest 100x lepszy i wygodniejszy w użyciu choć niestety jest droższy (to jedyne usprawiedliwia użytkowanie innej aplikacji). [/img]


sobota, 17 maja 2003, 23:31
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL