Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 23:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Brak obrazu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 października 2007, 17:24
Posty: 4
Post Brak obrazu
Witam. Od paru lat przygotowuję filmy w Adobe Premiere Pro z kamery Sony XV1000. Ale tym razem zajęcie jest inne. Rodzina przywiozła reportaż DVD z zagranicy. Jest długi na 90 minut i trzeba go skrócić, bo nieprofesjonalnie nagrany. Zastosowałem DVD Decryptor i pliki jako VOB pojawiły się na dysku. Przy użycie Gordian Knote i VD zamieniłem je na avi. Można je oglądać w WMP. Ale wrzucone do Premiere są niewidoczne. Tzn. podgląd i timeline to czerń. Parametry plików: 640x480, 217kb/s, MPEG3, video 25 kl/s, 12 bit, Xvid oraz po kombinacji: 704x528, 217 kb/s, MPEG3, 24 bit, Divx. Co jest źle? Czy trzeba dalej konwertować, czy inne ustawienia premiere, choć tu kombinacji było sporo. :(


sobota, 13 października 2007, 17:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Domyślnie Premiere miałeś ustawione do montażu swojej pracy, (Microsoft AVI DV przypuszczam) i do takiej postaci przekonwertuj materiał z DVD, ale jeśli w zasadniczej Twojej pracy Premiere przystosowany jest do sekwencji zgranych w innym formacie, to również właśnie do identycznie takiego samego formatu przekonwertuj materiał z DVD przed importowaniem go do Premiere i musi chodzić. Doskonale znam Gordian Knota jest to konwerter, który odszedł w zapomnienie jest dzisiaj mało praktyczny, więc zobacz tylko tutaj
Zgrałeś to dość, że w nierozpoznawanym przez Premiere kodeku, w formacie nierozpoznawanym przez program, to na dodatek zgrywając znacznie ująłeś na rozdzielczości, co również jest ujmą dla jakości filmu.
P.G.


sobota, 13 października 2007, 18:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 października 2007, 17:24
Posty: 4
Post brak obrazu
Chyba masz rację. Pracowałem na ustawieniach domyślnych. Czy może wiesz jaki program konwertuje VOBa do Microsoft DV avi?
Pozdrawiam


niedziela, 14 października 2007, 09:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Poprawiłem dodając ten link.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 14 października 2007, 09:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 października 2007, 17:24
Posty: 4
Post poprawione
Witam. Dzięki. Wszystko OK. Użyłem Microsoft Avi Video Converter i pliki pojawiły się. Z 90 min. zrobiłem 13. W zasadzie można zrzucać na płytkę. Ten film przygotowywał jakiś Arab w Egipcie kręcąc uszkodzoną kamerą VHS. Musiałem poprawić ostrość, jasność, barwy. Zostały ciemne plamy na obiektywie. Lecą przez cały materiał. Chyba miał coś zaschnięte, jakby wapno po wodzie morskiej na obiektywie. Da się to usunąć?


wtorek, 16 października 2007, 20:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Da się to usunąć. Swego czasu miałem do poprawki tego typu dylemat, gdzie na obiektywie ktoś miał śmiecia i tu jest pewien komfort, że on nam się nie przemieszcza, więc zastosowałem łagodną przesłonkę mozaikę, coś jak zasłanianie tablicy rejestracyjnej w samochodzie, twarzy czy reklamy, efekt mozaiki stara nam się dopasować do zasłoniętego tła, co wyszło naprawdę dobrze.
Jest też specjalny plug-in stosowany w Virtual Dubbing pozwalający rozmyć logo jakie widnieje w górnym rogu obrazu ponoć robi to całkiem nieźle, warto byłoby wtajemniczyć się, czy nie ma też plug-ina tego typu współpracującego z Adobe Premiere, bo coś chyba gdzieś widziałem.....
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 16 października 2007, 22:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 października 2007, 17:24
Posty: 4
Post 
Witam. Udało się. Wielkie dzięki! :D


niedziela, 28 października 2007, 09:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 403
Post 
Witam . A nie prościej było skopiować Folder VideoTSz płyty DVD potem zamienić rozszerzenie vob na mpg i takie pliki adobe premiere pro już akceptuje przemontować i zpowrotem na dvd?
Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


niedziela, 28 października 2007, 11:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Chociaż pochwal się czym i w jaki sposób zasłoniłeś "bruda" na obiektywie.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 28 października 2007, 11:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL