Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 05:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Proporcje piksela, import z kamery, rozdzielczosci.. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Proporcje piksela, import z kamery, rozdzielczosci..
Witam szanownych kolegow,

Tak jak masa innych uzytkownikow pryszedl i na mnie czas abym kupil kamere. Mam jednak pewien klopot dotyczacy importu i obrobki wideo.
Otoz zgranie materialu na komputer nie stanowi problemu (przez firewire oczywiscie i wbudowane oprogramowanie w Viscie). Jednak do obrobki uzywam after effects (ver. 7) ktorego znam na tyle aby moc cos w nim zrobic jednak nie mialem wczesnij do czynienia z materialem z kamery, tylko z komputera - renderingi.

Kamery jaka posiadam to model Panasonica NV-GS80. Domyslnie kreci ona film w proporcjach 16:9 i taki tez ma LCD. Nakrecilem wiec troche materialu.. i

Zadziwnia mnie fakt iz gdy dodam plik do AE ten swiezo zimportowany z kamery to ma parametry takie jak ponizej:
Obrazek
Dziwna jest proporcja piksela - 1,07 a powino byc 1,42. To moje pytanie dlaczego tak jest skoro film zostal nagrany w trybie panoramicznym?

Po przeciagnieciu do okna timline pliku trzowy nam sie kompozycja i jej wlasciwosci sa na ponizszym screenie - nadal wideo jest traktowane jak te o proporcjach 5:4, tak wyswietlane i wogule..
Obrazek
ale zobaczcie co sie dzieje jak w tym opienku zmienimy proporcje piksela na 1,42 co by odpowiadalo za panoramiczny obraz i teoretycznie mialo naprawic jakis blad..
Obrazek
Co nam sie robi? Obraz jeszcze bardziej sie zweza - a miala byc panorama? I to jest to glowne pytanie co zrobic aby AE widzial panormiczny obraz i aby taki moc edytowac (wiadomoze nie bede edytowal 5:4 a pozniej obraz bedzie zawsze wyswietlany jako panorama) bez straty na jakosci bo tworzenie kompozycji o rozdzielczosci 1024x576 i rozciaganie pliku zrodlowego to na pewno nie dobra recepta bo wtedy kazdy piksel nagrany bedzie rozciagany na 1,5 piksela i obraz bedzie rozmazany.

Prosze o pomoc - jak sie z tym uporac bazujac na AE..?

Oczywiscie zalezy mi na tym aby komputer widzial to jako panorame i taka odtwarzal (teraz tego nie robi), oraz po edycji nadal tak bylo..


niedziela, 4 listopada 2007, 17:53
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Witaj

po otwarciu Aee zrób kompozyjcę z właściwymi proporcjami obrazu
jeżeli to nie pomoże , to proporcje pixela nie zmieniasz w kompozycji , tylko
klikając na klipie prawym przyciskiem myszy zaznaczasz :

- Interpret footage - main

a tam zmieniasz sobie rozmiar piksela

powodzenia , daj znać czy pomogło


niedziela, 4 listopada 2007, 19:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziekuje:)

Pomoglo polowicznie, poniewaz faktycznie nie znalem opcji interpret footage->main.
Tak wiec za pomoca tej opcji mam w podgladzie klipu proporcje te same (5:4)ale juz jeden piksel odpowiada 1,42 szerokosci. Tak wiec nadal widze 5:4.. a zalezaloby mi aby podglada w AE byl na 16:9 bo jednak zle sie tak pracuje... Da sie to zrobic?

Rozumiem ze te rozciaganie nie ma wplywu na jakosc poniewaz piksel tylko jest rozszerzany.. a nie interpolowany...?

Czy jest wogule jakis sposob zeby komputer czytal ten plik i odczytywal proporcje obrazu panoramicznego, czy to nie uniknione ze bedzie zawsze odtwarzal 5:4 (scisniete)?

Rozumiem ze mimo iz komputer to wyswietla scisniete do 5:4 to DVD pokaze to i tak dobrze czyli rozciagnie do panoramy?

Dziekuje ponownie


niedziela, 4 listopada 2007, 19:44
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Otwórz Aee , prawym przyciskiem myszy w oknie PROJECT daj NEW Composition
a tam wybierz PRESET = D1/DV WIDESCREEN
i teraz zaimportuj plik do Aee
pozdr


niedziela, 4 listopada 2007, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Znalazlem juz opcje ktora odpowiada za wyswietlanie proporcji piksela na podgladzie AE - podaje screen dla innych:
Obrazek

Jednak prosze o odpowiedz na reszte pytan w poprzednim poscie.. ?

Co zrobic aby windows w media playerze i innych playerach odtwarzal obraz w prawidlowych proporcjach bo juz sprawdzilem- dla niego proporcje piksela sa bez znaczenia :?

Dziekuje


niedziela, 4 listopada 2007, 19:55
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
piksel jest rozszerzany , a co do odtwarzania w normalnych proporcjach to odtwarzacz wyświetla go tak , w jakich proporcjach został on wgrany , musiałeś go poprostu wgrać w takich proporcjach a program przechwytujący zrobił z niego tzw squeeze ( nie wiem czy tak to się pisze ;)


niedziela, 4 listopada 2007, 20:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziekuje Tomi..
W sumie problem z rozdzielczoscia chyba zostal rozwiany..
Jednak dalej pojawily sie kolejne problemy i po paru godzinach prob i bledow postanowilem znowu zasiegnac porady...

Otoz jedynie format MPG gwarantuje wyswietlanie w proporcjach 16:9 materialu, inne kodeki pomimo iz maja takie ustawienia nic to nie daje i we wszystkich innych (divx, xvid, i inne prostsze) po renderze film jest scisniety do 5:4. Czy ktos zna tego przyczyne oraz rozwiazanie takiej sytuacji? Nie chce byc ograniczony tylko do mpg aby komputer prawidlowo odczytywal mi obraz..

Po drugie napotkalem problem z dzwiekiem otoz po podlozeniu jakiejs MP3-ki bez roznicy czym skompresowany jest film - dzwiek przerywa, i o milisekundy sie zapetla.. Co moze byc tego przyczyna?

Ostatnie pytanie jest nastepujace.. W sieci dostepne sa rozne materialy wideo mieszczace sie na CD i maja one np w opisie pliku "DVD-SCR" czyli potocznie tlumaczac zgrywane z DVD. Ciekawe jest tam takie zjawisko ze tam nikt nie bawi sie w jakies glupie ( sorki) rozne proporcje piksela tylko po prostu obraz ma np. 700x350px i tyle. Czy zaleta proporcji piksela 1,422 sa tylko zastosowania odtwarzania w dvd czy ma to jeszcze jakies zalety?

Dziekuje :)

[ Dodano: Pon Lis 05, 2007 12:56 am ]
Dodam tylko jako ciekawostke bo wlasnie to wyprobowalem..

ze problemow z dzwiekiem nie ma jesli podklada sie w Windows movie maker :) - wszystko jest super plynnie

problemow nie ma rowniez z proporcjami i jest prawidlowo 16:9

wada tego jest to ze jest tam moze 5 opcji - kompresorow do wyboru a 4z5 to WMV.. (tylko ze nawet te WMV w AE maja bledy opisane wyzej)

Ale co tu moze byc przyczyna tego ze w After effects dzwiek przerywa dziwnie, i sa te problemy z proporcjami po wyrenderowaniu..??? hmm :?


poniedziałek, 5 listopada 2007, 00:46
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL