Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 07:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kompresla do XviD przy pomocy Adobe Premiere CS3 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 kwietnia 2006, 11:10
Posty: 16
Post Kompresla do XviD przy pomocy Adobe Premiere CS3
Zmontowałem film w Adobe Premiere CS3. Eksportowałem go do formatu avi i ustawiłem kodek XviD i maksymalną jakość. Filmik trwa niecałe 30 minut. Filmik zajmował sporo ale chciałem go nagrac na płytkę DVD więc powinien się zmieścić. Okazało się że po wyeksportowaniu filmu na obrazie pojawił się kolorowe kratki, obraz się zacinał itp.

Kiedyś kompresowałem film do XviD przy pomocy VirtualDUB i nie było problemów. Dlaczego przy pomocy Adobe Premiere tak się stało?

Posiadam system Windows XP. Ściągnąłem K-Lite Mega Codec Pack z http://www.codecguide.com/ a następnie zainstalowałem Premiere CS3. Czy to wina tych kodeków?


poniedziałek, 26 listopada 2007, 18:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post 
zainstaluj po prostu konkretnie kodek xvid, nie powinno byc zadnych problemow przy kompresji, mozliwe ze w zestawie kodekow jest jakas okrojona wersja


poniedziałek, 26 listopada 2007, 21:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 kwietnia 2006, 11:10
Posty: 16
Post kodeki
Walcze z tym już kilka godzin i ciągle jakieś problemy się pojawiają.
Chciałem skompresować film do formatu MPEG2, takiego jaki jest używany w DVD. Odpaliłem VirtualDuba i przy wyborze compresji video nie mam na liście MPEG2. Powiem wam że troche już mnie to denerwuje i trace chęci. Ta paczka kodeków nie za dobrze się spisuje. Mam do was proźbę powiedzcie mi jakich kodeków wy używacie? I jeśli usunę te paczkę kodeków, to skąd mogę pobrać jakieś poprawnie działające kodeki zebym mogł bezproblemu eksportować do XviD, Dvix, MPEG2?


poniedziałek, 26 listopada 2007, 21:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
klitecodecpack


poniedziałek, 26 listopada 2007, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
ja sam zauważyłem że są problemy z eksportem do DivX i XVID z AP, natomiast z Vegasa jest wszystko w porządku.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 26 listopada 2007, 21:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 kwietnia 2006, 11:10
Posty: 16
Post Premiere vs Vegas
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zainstalwoac Vegas. Zobacze jak to będzie działać i dam znać. Dzięki za pomoc.


poniedziałek, 26 listopada 2007, 22:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Z całym szacunkiem dla funkcjonalności Adobe CS3 i wersji wcześniejszych, nie potrafią one zakodować z linii czasu do DivXa, Xvida. Ratunkiem jest wyeksportowanie pliku AVI a następnie zakodowanie go do tych formatów np z użyciem WirtualDuba.
Tutaj król jest nagi :oops:


poniedziałek, 26 listopada 2007, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post 
ja nic takiego nie zaobserwowalem, normalnie koduja wersje 1.5, 2.0 i cs3
natomiast uzywam zestawu kodekow codec8.2.exe

i tak najlepsze rozwiazanie to instalacja procodera jako exportera


poniedziałek, 26 listopada 2007, 23:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
panjacek napisał(a):
Z całym szacunkiem dla funkcjonalności Adobe CS3 i wersji wcześniejszych, nie potrafią one zakodować z linii czasu do DivXa, Xvida. Ratunkiem jest wyeksportowanie pliku AVI a następnie zakodowanie go do tych formatów np z użyciem WirtualDuba.
Tutaj król jest nagi :oops:
no nie wiem panie jacku... jakoś nie ma problemów z kodowaniem do xvid, divx czy jakiegokolwiek mpeg4, a jak ktos ma problemy zawsze zostaje video server, tudzież frame server (co swoja droga jest najlepszym rozwiązaniem, dużo lepszym niż eksport najpierw do dv)


poniedziałek, 26 listopada 2007, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Nigdy nie udało mi się poprawnie zakodować z linii czasu do DivXa. Chętnie bym skorzystał z Państwa rozwiązań np. z video serverem czy innych. Jeśli można to proszę o rozjaśnienie tej technologii. Nadmieniam że pracuję tylko na klipach w pełnej rozdzielczości HD.


wtorek, 27 listopada 2007, 10:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
panjacek napisał(a):
Nigdy nie udało mi się poprawnie zakodować z linii czasu do DivXa. Chętnie bym skorzystał z Państwa rozwiązań np. z video serverem czy innych. Jeśli można to proszę o rozjaśnienie tej technologii. Nadmieniam że pracuję tylko na klipach w pełnej rozdzielczości HD.

http://www.videotools.net/index.php?rub ... o2pvsp.htm

Takie wynalazki baaardzo ułatwiają prace w adobie :)


wtorek, 27 listopada 2007, 10:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wszystko na opak.... oo XVid Premierem a do Mpeg2 VirtualDub -em..... 8O


wtorek, 27 listopada 2007, 10:43
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 10:55
Posty: 22
Post 
Rozwiązanie niestety nie jest darmowe, a zatem może tak:
http://www.debugmode.com/frameserver/
Równie skuteczne i za FREE.


wtorek, 27 listopada 2007, 10:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Czyli potwierdza to fakt, że Adobe ma problemy i musi kodować przez pośredni plik AVI.


wtorek, 27 listopada 2007, 10:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 10:55
Posty: 22
Post 
Nie wiem paniejacku czy tak rzeczywiście jest ponieważ w moich produkcjach divix to raczej margines i z przyzwyczajenia robię go w VD.
Wydaje mi się jednak, że nie ma sensu szukać dziury w całym a swoje wysiłki skoncentrować na znalezieniu skutecznego rozwiązania, a o takowe w przypadku produktów Adobe raczej nie trudno.


wtorek, 27 listopada 2007, 11:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL