Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 01:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Jak zmiescic material z kasety miniDV na plycie DVD? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 września 2006, 10:17
Posty: 14
Post Jak zmiescic material z kasety miniDV na plycie DVD?
Witam
mam kamere Panasonic nv-gs180, zalaczony do niej program motion studio.

Jak zmiescic material z kasety na plycie DVD?
Jestem zupelnie zielony jesli chodzi o obrobke filmu, wiec jesli ktos moglby do tego w ten sposob podejsc z opisem, pomoca...

Probowalem szukac, ale terminologia jakiej sie uzywa skutecznie mnie myli...

Bede wdzieczny za podpowiedzi...

Pozdrawiam


niedziela, 2 grudnia 2007, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post 
Najlepiej kupić Pinacle studio, Corel Ulead Video Studio lub Adobe Premiere Elements 4.0(pierwsze dwa po POLSKU). Tam zrobisz to o co pytasz.


niedziela, 2 grudnia 2007, 16:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post 
Użyj do przechwytu w DV programu Ulead Video Studio (na przykład), Zmontuj w nim film i użyj tego samego programu do zakodowania gotowego już projektu do mpeg2 / DVD. Staraj się żeby na jedną płytkę nie ładować więcej niż 1,5 godziny filmu, a jeszcze lepiej godzinę ze względu na jakość obrazu.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 2 grudnia 2007, 16:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 września 2006, 10:17
Posty: 14
Post 
Dzieki!
Czy do przechwytywania mozna tez wykorzystac Adobe Premiere CS3 (pierwszy jaki wpadl mi w rece)?
Jakie polecenie do tego sluzy?
Jak "zmniejszyc" film, zeby godzina zmiescila sie na jednej plycie DVD?


niedziela, 2 grudnia 2007, 16:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post 
Toć mówiłem:
kotin napisał(a):
Zmontuj w nim film (w DV) i użyj(...) programu do zakodowania gotowego już projektu do mpeg2 / DVD.

Program musisz poznać sam, całego helpa nikt Ci nie przepisze. Ja akurat Premiere nie używam, ale sądzę że mstmst nie na darmo podpowiedział łatwiejsze programy na początek :wink: .

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 2 grudnia 2007, 17:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post 
Sprawdź triale tych programów co podałem. Posłuchaj rad KOTINA. Zajrzyj TU Podałem tam jak ustawić uleada DVD MF lub Ulead Video Studio tak aby zmieściło się 1,5 h filmu na DVD. Zajrzyj jeszcze TU Poczytaj sobie instrukcje do programów.

I TO JESZCZE


Ostatnio edytowano niedziela, 2 grudnia 2007, 22:12 przez mstmst, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 2 grudnia 2007, 18:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
GR napisał(a):
Czy do przechwytywania mozna tez wykorzystac Adobe Premiere CS3 (pierwszy jaki wpadl mi w rece)

lol! nie widziałem ze nowy Premierek CS3 sam wpada w ręce, myślałem że trzeba go kupić :D
A odnosnie Twojego pytania to tak jak poprzednicy: Ulead Video Studio lub Pinnacle Studio bedzie dla Ciebie az nadto na początek.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


niedziela, 2 grudnia 2007, 18:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post 
Może koledze się tylko „pociągło” jak PAWLAKOWI z Kochaj albo rzuć i program sam wypadł. :mrgreen:


niedziela, 2 grudnia 2007, 19:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 września 2006, 10:17
Posty: 14
Post 
Dzieki za pomoc, sprawdze czy latwiej bedzie w tych, ktore mi wskazaliscie.

Wiem, ze przy niedzieli fajnie sie posmiac, ale bez przesady, nie wszystko od razu trzeba kraść :wink:
Odpalilem na probe Premiere, bo uzywam PSa do zdjec i liczylem na taka sama intuicje. Ale okazalo sie, ze nie wiem w ogole od czego zaczac... :oops:
w sensie - gdzie jest w ogole ten film? :lol:
Zdjecie w PSie otwieram i wiem co robic, a tu...? od czego zaczac? ech... :roll:

Pytanie zadalem, bo generalny problem mialem taki, ze chcialem cos zrzucic z kamery i sie okazalo, ze zalaczony do niej program robi wielkie objetosciowo pliki, a pierwszy lepszy lepszy odpalony program (w tym przypadku Premiere) jest czarna magia :wink:


niedziela, 2 grudnia 2007, 19:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 1 czerwca 2006, 11:43
Posty: 51
Post 
GR napisał(a):
Pytanie zadalem, bo generalny problem mialem taki, ze chcialem cos zrzucic z kamery i sie okazalo, ze zalaczony do niej program robi wielkie objetosciowo pliki, a pierwszy lepszy lepszy odpalony program (w tym przypadku Premiere) jest czarna magia :wink:


No i słusznie. Godzina filmu po zrzuceniu do formatu DV (*.AVI) to ok. 13,5 GB. Dopiero dalsza kompresja do innych formatów (np. MPEG2) powoduje zmniejszenie objętości pliku video.


niedziela, 2 grudnia 2007, 21:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 września 2006, 10:17
Posty: 14
Post 
Czy w Ulead Studio Video mozna zrobic date nagrania jako napisy przy kompresowaniu do mpeg (DVD)?
Przy przechwytywaniu po skanowaniu scen pyta czy data ma byc napisami, ale one sa wyswietlane caly czas.

Jak zrobic, zeby byly na "zawolanie"? tzn. zeby podczas ogladania filmu mozna bylo je wlaczyc lub wylaczyc (jak na "normalnym" filmie DVD)?

Pozdrawiam


środa, 2 stycznia 2008, 16:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
No niestety, tak jak Ty to chcesz aby funkcjonowało, to w UWS się nie da. Podczas edycji można skorzystać z plugina (dodatku) DV data. Jednak na razie będzie to chyba za trudne do wykonania. Dobra rada, rób sobie próby na DVD/RW, będzie taniej.

_________________
Core2Duo E4400/2GBRam Dual Geil/480GBHDD/geforce7600GS
JVC GR-D73/SoonyHC96E/ AP1.5


środa, 2 stycznia 2008, 22:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 września 2006, 10:17
Posty: 14
Post 
robus2000 napisał(a):
witam
No niestety, tak jak Ty to chcesz aby funkcjonowało, to w UWS się nie da. Podczas edycji można skorzystać z plugina (dodatku) DV data.

Sprawdze plugin.
Ale czy trudnosc polega na zrobieniu tego automatycznie wyciagajac date z zapisu w UWS (lub innym), czy w ogole trudno zrobic takie napisy "na zawołanie" i to wyzsza szkola jazdy?
No bo teoretycznie moge sam wpisac date, upierdliwe ale... w UWS mozna tak zrobic - podac tekst do wyswietlania jako napisy "na zawolanie"?

robus2000 napisał(a):
Dobra rada, rób sobie próby na DVD/RW, będzie taniej.

Jasne :wink:


wtorek, 8 stycznia 2008, 13:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL