Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 01:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Eksport do flv 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Eksport do flv
Witam

Pojawił mi sie dzisiaj pewien mały problem. Dostałem zlecenie na wykonanie kilku paru minutowych filmów z kongresu. Oprócz standardowego nagrania i przygotowania materiału jakie na codzień wykonuję poproszono mnie również o przygotowanie tego samego materiału w formacie flv 320x250px. Nie mam niestety doswiadczenia z formatami flashowymi. Na co dzień pracuje na Premiere oraz After Effects które maja mozliwość eksportu do w/w formatu. Zrobiłem więc krótki filmik na próbę i powstał mi plik flv. Jednakże w Windowsie nie mogę żadnym programem otworzyc tego pliku (wyskakuje wybierz program z listy itp.)Jakim programem moge podejrzec ten plik czy wyszedł poprawnie lub właściwsze pytanie: jak to przygotowac aby produkt koncowy spełnił wymagania agencji która mi to zleciła.

Pozdrawiam
Maciej


czwartek, 17 stycznia 2008, 17:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
proszę oto link do programu:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1950&t=24

chyba, że chcesz inny wystarczy w google wpisać odtwarzacz filmów +flv
http://www.google.pl/search?hl=pl&clien ... lr=lang_pl


czwartek, 17 stycznia 2008, 17:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
tomislater napisał(a):
proszę oto link do programu:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1950&t=24

chyba, że chcesz inny wystarczy w google wpisać odtwarzacz filmów +flv
http://www.google.pl/search?hl=pl&clien ... lr=lang_pl

Dzieki za szybka odpowiedź. Jednak rozwiązanie było prostrze niz myslałem.

Pozdrawiam
Maciej


czwartek, 17 stycznia 2008, 18:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post 
Wystarczy zainstalować dobry zestaw kodeków, np. k-lite i każdy program odtworzy flv.


czwartek, 17 stycznia 2008, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
FLV to format oczywiście flash'a.

W edytorze NLP oczywiście możesz wyeksportować taki streaming lecz raczej go nie obejrzysz bez udziału serwera i kilku linijek action skryptu skompilowanego z pliku FLA w obiekt SWF (np player), który osadzasz w kodzie strony (np. tej firmy, dla której to robisz), aplet swf z koleji jak się wyświetli w przeglądarce internetowej, automatycznie pobiera (buforuje) streaming z pliku flv, który leży sobie na serwerze.
Można to zrobić bez udziału serwera na dysku, ale musisz mieć flash'a (w opcji wyżej także), w którym piszesz skrypt i jakiś edytor np. do html'a.
Trzeba pamiętać, że plik flv musi być także dobrze zoptymalizowany jeśli ma być oglądany na stronie www.

Jest parę minut zabawy:)

Myślę, że lepiej będzie przygotować plik mpeg lub wmv o wymaganej przez nich rozdziałce i informatycy/webmasterzy tej firmy odpowiednio go spreparują we flash-u a Ty nie będziesz tracił swojego cennego czasu :P Tak naogół się robi :wink:

pozdr

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 18 stycznia 2008, 10:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
ao napisał(a):
FLV to format oczywiście flash'a.

W edytorze NLP oczywiście możesz wyeksportować taki streaming lecz raczej go nie obejrzysz bez udziału serwera i kilku linijek action skryptu skompilowanego z pliku FLA w obiekt SWF (np player), który osadzasz w kodzie strony (np. tej firmy, dla której to robisz), aplet swf z koleji jak się wyświetli w przeglądarce internetowej, automatycznie pobiera (buforuje) streaming z pliku flv, który leży sobie na serwerze.
Można to zrobić bez udziału serwera na dysku, ale musisz mieć flash'a (w opcji wyżej także), w którym piszesz skrypt i jakiś edytor np. do html'a.
Trzeba pamiętać, że plik flv musi być także dobrze zoptymalizowany jeśli ma być oglądany na stronie www.

Jest parę minut zabawy:)

Myślę, że lepiej będzie przygotować plik mpeg lub wmv o wymaganej przez nich rozdziałce i informatycy/webmasterzy tej firmy odpowiednio go spreparują we flash-u a Ty nie będziesz tracił swojego cennego czasu :P Tak naogół się robi :wink:

pozdr


Dzieki za wyczerpująca odpowiedź. Wstepnie chciałem im dac materiał w formacie wmv ale napisali mi flv w mailu. Jak nie beda chcieli w wmv to będę musiał sam pokombinowac. Mam dostęp do Dreamveawera i Flasha które troche znam jednakże bedzie u mnie chyba problem ze znajomością action scriptu :wink:
Zobaczymy moze dadzą sie przekonac na wmv a reszte zrobią ich webmasterzy jak mówisz, tymbardziej że juz robiłem dla tej firmy kilka zleceń i zawsze byli zadowoleni tylko że tym razem zażyczyli sobie jeszcze ten flv. Ok, jakos dam rade.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Maciej


piątek, 18 stycznia 2008, 12:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Flash 8.0 pro poza edytorem action script ma też opcje "okienkowe", które mają predefiniowane wiele funkcji z as.

Jak już zrobisz player lub skorzystasz z gotowca (wcześniej wyeksportujesz streaming video do flv) i zassasz to jako obiekt do biblioteki (media libary) oraz wciągniesz na TL - ustawiasz jedynie w zakładce Parameters wartość autoPlay=false; który pozwala wrócić do początku klipu bez ponownego odtwarzania. Jest jeszcze cała masa innych parametrów jak czas buforowania i inne.

dasz rade:)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 18 stycznia 2008, 13:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
ao napisał(a):
dasz rade:)

No ja myślę :?

Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


piątek, 18 stycznia 2008, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Twórca darmowego playera plików flv (i nie tylko) na swojej stronie zamieścił Wizarda, dzięki, króremu owe kilka linijek kodu to przysłowiowa bułka z masełkiem, a uzyskany efekt może byc na prawdę imponujący.


piątek, 18 stycznia 2008, 14:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL