Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 05:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Filmy AVI tną :( 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 22 sierpnia 2006, 10:16
Posty: 23
Post Filmy AVI tną :(
Witam,
Mam taki problem: swego czasu zgrywałem obraz z kamery miniDV, nastepnie obrabiałem bez żadnych problemów.
Niestety, padła mi partycja "C", więc format i... tu zaczęły się kłopoty.
Mianowicie mam 2 filmiki zgrane do formatu .AVI:
- po pierwsze: zaden player nie odczutuje ich poprawnie (tnie niemiłosiernie)
- po drugie: po wgraniu tegoż filmu do Pinnacle Studio 10.5 sytuacja jest podobna: na podglądzie obraz tnie. Co ciekawe, jak "przeleci" cały film, to odtwarzając go od początku jest OK...
- po trzecie: nie mogę teraz zgrywać, ponieważ obraz "na żywo" również tnie.
Konfigurację kompa ma dobrą (dokupiłem ostatnio 1GB RAM), filmy chodziły bez problemów przed formatem HDD...
Próbowałem wgrać nowe sterowniki i codeki (DiVX bundle, KLite pack itp itd.) i nic. Filmy AVI jakcięły tak tną :( Teraz mam jakiś Mega Pack (łącznie z Panasonic DV codec i nic).

Podejrzewam, że coś ze sterownikami/codekami - ale CO?
pozdrawiam

_________________
nie ważne czym - ważne JAK


poniedziałek, 17 marca 2008, 10:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Filmy AVI tną :(
Najprawdopodobniej twój dysk z jakiś względów przełączył sie w tryb PIO. Dla poprawnego odtwarzania tych plików dysk musi pracować w trybie DMA.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 17 marca 2008, 13:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 22 sierpnia 2006, 10:16
Posty: 23
Post Re: Filmy AVI tną :(
DiscoLED napisał(a):
Najprawdopodobniej twój dysk z jakiś względów przełączył sie w tryb PIO. Dla poprawnego odtwarzania tych plików dysk musi pracować w trybie DMA.

O, a to ciekawostka... Gdzie się to przełącza? W BIOSie?

_________________
nie ważne czym - ważne JAK


poniedziałek, 17 marca 2008, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Filmy AVI tną :(
Panel sterowania>system>sprzęt>menedżer urządzeń>kontrolery IDE ATA/ATAPI>Podstawowy kanał IDE (pomocniczy kanał IDE)>właściwości>ustawiania zaawansowane.
Bieżący tryb transferu powinien być DMA. Jeśli jest inaczej zmień i uruchom ponownie system.

Obrazek

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 17 marca 2008, 14:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 22 sierpnia 2006, 10:16
Posty: 23
Post Re: Filmy AVI tną :(
Hej, to jest to! Dla pewności przegrałem filmik z kamery (AVI) na inny HDD i spokojnie poszło :)
Jest jedno "ale" - nie potrafię zmienić tej opcji "PIO" na DMA...
Ten twardy dysk, do którego się odnosi te ustawienie jest podłączony na SATA. Co mam nie tak?
Załącznik:
PIO.jpg
PIO.jpg [ 78.59 | Przeglądane 375 razy ]


EDIT:
pokombinowałem trochę w BIOSIE, potem wróciłem do ustawień wcześniejszych i... DZIAŁA !! :)
Masz u mnie piwko, dziękuję bardzo !

_________________
nie ważne czym - ważne JAK


poniedziałek, 17 marca 2008, 17:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Filmy AVI tną :(
Cieszę sie, ze łatwo poszło. Zazwyczaj tak wesoło nie jest. Windows przełącza z szybkiego transferu DMA na wolny PIO w ścisle określonym przypadku. Mianowicie, gdy podczas transferu nastapi 5 następujacych kolejno po sobie błędów CRC. System stwierdza, że sprzęt nie wyrabia i zwalnia transfer. Nie ma wtedy mowy o płynnym odtwarzaniu plików video a zwłaszcza DV czy avi. Takie sporadyczne zmiany trybu oczywiscie się zdarzają (z niewiadomych powodów), ale czasami winda uparcie przełącza, co oznacza, że cos jest nie tak. Przy odrobinie szczęścia to tylko taśma - jesli szczęścia jest mniej to dysk do wymiany. Oczywiście wszystko to przy załozeniu, że w biosie ustawienia prawidłowe. Miałem ten problem (stad moje przypuszczenie w twoim przypadku) i niestety mniej szczęścia. Na szczęście dysk był jeszcze na gwarancji.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 17 marca 2008, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Filmy AVI tną :(
Mam pod windą: trzy podstawowe kanały IDE i trzy pomocnicze. Wszystko jest poustawiane na UDMA 5 oprócz trzeciego podstawowego, który ma bieżący tryb wpisany jako PIO, a nie można zmienić. Co z tym począć? W biosie szukałem, ale nie doszukałem się rozwiązania tego problemu.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


piątek, 20 czerwca 2008, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Filmy AVI tną :(
Usuń (odinstaluj) ten kanał w menedżerze urzadzeń i zrestartuj system. Winda wykryje jego brak i zainstaluje ponownie sterownik. Jeśli po tym zabiegu nadal nie będzie możliwości przełączenia na UDMA to może świadczyć o uszkodzonym dysku (błędy zapisu i odczytu) lub złe ustawienia biosu.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 20 czerwca 2008, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Filmy AVI tną :(
Tak zrobiłem i już jest ok. Tylko dziad pozmieniał mi litery napędów i wszystko w premiere mi się sypło, ale po co są narzędzia administracyjne. Chwila zabawy i działa :)

Wielkie dzięki za pomoc.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


piątek, 20 czerwca 2008, 15:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 marca 2009, 23:40
Posty: 2
Post Re: Filmy AVI tną :(
witam,

wygląda na to, że mam podobny problem, nawet pomimo tego, że DMA mam prawdopodobnie włączone.

Obrazek


poniedziałek, 30 marca 2009, 18:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Filmy AVI tną :(
prawdopodobnie?
...ale za to powinien być tryb Ultra DMA 5.
(lub wyższy)

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 30 marca 2009, 20:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 marca 2009, 23:40
Posty: 2
Post Re: Filmy AVI tną :(
piszę "prawdopodobnie" bo ja trochę noga jestem w te sprawy i zawsze zakładam, że moge się mylić ;]

pozostaje wiec pytanie jak ustawić tryb Ultra DMA 5 (lub wyższy), bo tego nie potrafię zrobić ;]


poniedziałek, 30 marca 2009, 21:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Filmy AVI tną :(
O ile nie pokazujesz kanału IDE na którym jest nagrywarka, to musisz wykonać to wszystko o czym napisał DiscoLED po prostu. Inaczej się nie da.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 30 marca 2009, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Filmy AVI tną :(
Zastanawia mnie ten kanał podrzędny. Czyżbyś spiął dysk i nagrywarkę jedną taśmą do jednego kontrolera? Jeśli tak to duży błąd! Maksymalny tryb napędów optycznych to UDMA2. Jeśli spiąłeś to razem, to dysk automatycznie obniży się również do UDMA2. Dysk(i) powinny być podpięte do jednego kontrolera Ide (najlepiej oznaczonego jako Ide1 na płycie głównej) a nagrywarka do drugiego.

Druga mozliwość to taka, że masz stary wolny dysk lub podłączyłeś do dysku głównego drugi stary dysk. Mówiąc "stare" mam na myśli dyski kilkunastoletnie o pojemności paru GB, które jeszcze nie miały tak szybkich transferów.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 31 marca 2009, 08:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL